Nieuws

Sparta Nijkerk verbaast ook de eigen fans

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

14 april 2019

NIJKERK - De hoofdklasse B heeft dit seizoen al heel veel verschillende koplopers gehad. In deze fase van de competitie was er weer een nieuwe kans om andere koploper te krijgen. Op sportpark De Ebbenhorst in Nijkerk stond het treffen tussen Sparta Nijkerk en Excelsior '31 gepland. Beide ploegen hadden hetzelfde aantal punten en alleen het doelsaldo van de bezoekers uit Rijssen was veel beter.

 

Daardoor was de eerste plaats in handen van de ploeg van trainer Peter Wesselink en was het aan de thuisploeg om daarin verandering te brengen. Met een ruime 4-1 zege deed Sparta Nijkerk van zich spreken en gaf daarmee de concurrent een aardig tikkie op de neus.

 

Met twee punten voorsprong op Staphorst, dat de derby tegen SC Genemuiden met 1-3 wist te winnen, is nu de eerste plaats in Nijkerk beland. Nu maar kijken hoe lang dat volgehouden kan worden. Trainer Eric Speelziek weet als geen ander dat de weg nog lang is (vijf wedstrijden). "Dit is natuurlijk een heel belangrijke zege en we hebben hem behaald met een andere speelwijze dan we van plan waren." Het plan was om de bezoekers al snel vast te zetten op eigen helft, maar juist Excelsior '31 drong de thuisploeg vanaf het beginsignaal in de verdediging. Alleen toen al snel bleek dat de snelheid van de Nijkerk-voorwaartsen veel te groot was voor de verdedigers uit Rijssen, liet Speelziek zijn team wat meer op de counter spelen. "We zagen dat we daarmee heel succesvol konden worden en ja, dan ga je maar spelen op die manier", verklaarde de coach de aanpassing van de tactiek.

 

Jesse Buitenhuis is amper bij te houden door Simon Baysoy.

 

Door het wegvallen van Bryan Burgerhout (knie) en Leon Broekhof (lies) was het even aanpassen voor Speelziek. Alleen heeft hij al een tijd de oplossing gevonden voor de magere productie van doelpunten aan het begin van het seizoen. Frank Heus en Jesse Buitenhuis vormen nu het aanvalsduo en produceren nu treffers aan de lopende band. Op de flanken staan de bewegelijke Janic Makizodila en de aalsnelle Gilbrano Plet. Het plezier straalt van deze rappe speler af en het was opmerkelijk dat de supporters van de bezoekers zelfs meeklapten met de supporters van de thuisploeg als hij weer eens op topsnelheid langs de lijn snelde. "Ik was erop gebrand om het goed te doen", reageerde Plet na afloop. "We waren in de uitwedstrijd (3-0 verlies, red.) eigenlijk weggespeeld en dat wilden we goedmaken. Dat ik daarin een goede rol kon spelen is fijn. Als dan ook nog de supporters van de tegenpartij mijn spel leuk vinden, dan is dat extra fijn."

 

Bij Wesselink andere problemen. Hij kon verdediger Joost Krijns wegens een blessure niet opstellen en dat zou zich meer doen voelen dan het gemis van de twee spelers aan Sparta Nijkerk kant. Vooral de snelheid van Krijns zou node gemist worden. Op een goed gevuld en gezellig sportpark De Ebbenhorst trokken de bezoekers dus vanaf het beginsignaal het initiatief naar zich toe. De reputatie van Hielke Pieterman en Hakim Ezafzafi waren echter bekend bij de verdedigers van de thuisploeg en ze werden dan ook geen meter ruimte gegund.

 

De thuisploeg zelf moest het doen met snelle uitbraken. Toen die speelwijze al na elf minuten succes opleverde, werd dat verder in de eerste helft als wapen gebruikt. Verdediger Jerry Geurtsen stuurde Makizodila de ruimte in. Geen enkele verdediger kon hem nog bijhouden en ook doelman Melvin Koetsier had geen verweer: 1-0. Vier minuten later werd het zelfs al 2-0. Niemand bij Excelsior '31 kon Plet een halt toeroepen en toen hij de bal bij Heus kreeg en ook die weinig weerstand ondervond, was Koetsier voor de tweede keer verslagen: 2-0.

 

Frank Heus en Janic Makizodila geven de defensie van Excelsior '31 handenvol werk.

 

Het was even in de ogen wrijven voor de trouwe bezoekers van de thuisploeg. "Wie had dat nou gedacht", was een veel gehoorde opmerking. De verbazing zou gedurende de eerste helft nog groter worden. De bezoekers hadden wat meer de bal, maar konden geen gaatjes vinden in de compact op eigen helft spelende thuisploeg. De brigade van Speelziek wachtte op de fouten die zouden komen en wist dan dat de snelheid van de spitsen veel hoger zou zijn dan die van de verdedigers.

 

Nu moet ook gezegd worden dat alles lukte bij Sparta Nijkerk en dat juist bij Excelsior '31 in deze wedstrijd haast alles misging. Zo ook in de 33-ste minuut. Lang balbezit van de bezoekers, die wel dichterbij doelman Manuel Hoogewoning leken te komen, werd weer eens onderbroken door het middenveld van Sparta Nijkerk. Heus werd de diepte ingestuurd en liet iedereen zijn hielen zien. Zonder verdere weerstand kon hij, met zijn tweede treffer, de stand op 3-0 brengen. Drie minuten later werd het zelfs 4-0. Adriaan Kruisheer wist van ver buiten het strafschopgebied de bal in de verste hoek te laten draaien. De thuisploeg had een achterstand in doelsaldo van 15 doelpunten op deze tegenstander en met het beeld van de eerste helft zou er zomaar een flinke hap uit de achterstand gedaan worden.

 

Janic Makizodila slalomt tussen Tom Smoes (links) en Cem Köse door.

 

In de tweede helft was de scherpte wat weg bij de ploeg van Speelziek. De coach moest ook, min of meer gedwongen, wat wissels aanbrengen en de bezoekers hadden zich nu beter ingesteld op de speelwijze van Sparta Nijkerk. Er kwamen toch wel mogelijkheden op een grotere voorsprong. Zo kreeg Heus de kans op zijn derde treffer, maar recht voor het doel schoot hij over. De bezoekers kregen in de 87-ste minuut een beloning voor hun positieve instelling in deze wedstrijd. Invaller Menno Kamphuis wist de bal bij de meegelopen Penterman te krijgen en die kon gemakkelijk zijn 19-de competitie doelpunt laten aantekenen.

 

Sparta Nijkerk deed niet alleen goede zaken met het veroveren van de koppositie, maar heeft nu ook de eerste plaats in de derde periode stevig in handen. "We zijn ook een lange tijd ongeslagen," voegde Speelziek eraan toe. "We hadden misschien meer doelpunten moeten en kunnen maken, maar door allerlei kleine blessuregevallen moest ik gaan wisselen. Toen brak dat wel het ritme, maar waarom zeuren, we winnen toch ruim." Wesselink hield een katterig gevoel over aan deze wedstrijd. "We wisten dat de snelheid van ons centrum niet groot was en normaal is dat niet erg", somberde de coach. "Alleen hielden we voorin niet de controle die we normaal wel hebben. Het is hun kwaliteit en snelheid die ons de das hebben omgedaan. Ik vind dat ik mijn ploeg niet eens zoveel kan verwijten. We staan nu op drie punten, maar in deze hoofdklasse is alles nog mogelijk."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Arjen Gerritsma