Nieuws

Rijnsburgse Boys bedankt Scheveningen

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

14 april 2019

DEN HAAG - Vijf minuten na de pauze schoot Jari de Jong vanaf de strafschopstip Scheveningen naar een 3-0 voorsprong. Diverse erkende fans van Rijnsburgse Boys gaven na afloop ruiterlijk toe dat ze op dat moment geen cent meer hadden gegeven voor de ploeg van hun voorkeur. Grote kans dat het zou gaan uitdraaien op de zevende nederlaag in de laatste acht afgewerkte competitieduels.

 

Maar de elf Rijnsburgers binnen de lijnen vonden een tweede leven en na hun eerste treffer (3-1) was alles omgedraaid. De formatie van Wilfred van Leeuwen rook bloed, kreeg bloed en stapte na het laatste fluitsignaal van Frank de Winter met een 3-4 overwinning van het veld. Hoe wonderbaarlijk snel in de voetballerij kan de wereld er toch ineens anders uitzien.

 

De aantekeningen in het opschrijfboekje nalopend was de conclusie snel getrokken. Rijnsburgse Boys had in de eerste 45 minuten vrijwel niets laten zien van wat van een ploeg met zo'n statuur, en nog steeds omgeven met daarbij passende ambities, verwacht zou mogen worden. De eerste kans, maar naar later bleek ook enige in de eerste helft voor de bezoekende ploeg, kwam tot stand na vijf minuten. Scheveningen-rechtsback Kevin Gomez Nieto wilde terugspelen op zijn keeper, toen toch maar niet en vervolgens weer wel. Resultaat, Joël Tillema kreeg een open schietkans maar in plaats van een giftige actie volgde er een krulschot met veel te weinig vaart. Björn Bénard kon er daardoor een demonstratiemoment van maken hoe in een zweefduik een doelpoging onschadelijk te maken.

 

Jari de Jong schiet Scheveningen vanaf elf meter naar een 3-0 voorsprong.

 

Het vervolg van de eerste helft was van Rijnsburg-zijde normloos. De twee man voorop, Tillema en Jeffrey Jongeneelen bleven anoniem, omdat er ook totaal geen steun kwam vanuit het viermansmiddenveld, dat vooral achter Scheveningen aan moest lopen in plaats van zelf denken aan een aanval op te kunnen zetten. Scheveningen pakte Rijnsburgse Boys al snel bij zijn kladden en handelde in alles oppermachtig.

 

Mehmet Aldogan voldeed volkomen aan de verwachting dat hij nog steeds een voorname smaakmaker is in de ploeg van John Blok. Handig in de kleine ruimte, maar eenmaal op snelheid vaak niet meer te achterhalen. Twee minuten na de kans voor Tillema de eerste serieuze dreiging van de thuisclub. Aldogan zocht voor het doel Nieto en Rijnsburgse Boys mocht centrale verdediger Carlos Opoku danken voor zijn redding op het nippertje. Even later was Barry Rog, ook vaak ongrijpbaar voor de Rijnsburg defensie in de eerste helft, er vandoor maar zag zijn schot geblokt. Aldogan maakte bij zijn volgende kans net een kapbeweging te veel, maar in minuut elf opende Scheveningen logisch voortvloeiend uit het staande spelbeeld de score. Aldogan was andermaal de man van de assist. Bedoeld voor Brandon Robinson tikte Thomas Bakker de voorzet langs zijn eigen doelman in het net.

 

Met de regelmaat waarmee een smid zijn hamer op het aambeeld laat komen, bleef Scheveningen kansen creëren. De vaste bespelers van Houtrust konden zich uitleven. Tim Peters, Aldogan, Robinson, het was allemaal net niet totdat Peters nog voor het halve uur de rebound van een doelpoging van Rog alsnog verzilverde. Na de 2-0 schakelde Scheveningen wel een tandje lager en was dat al een voorbode van wat er zich in de tweede helft zou gaan afspelen? Maar dat is achteraf praten over voorkennis die er toen nog niet was.

 

Bram Ros rukt op langs Barry Rog (links) en Mehmet Aldogan.

 

En bij 3-0 zat de overwinning voor Scheveningen toch zeker in de tas? Of niet, John Blok? Op de coach van Scheveningen was spontaan een ei te bakken. Geen glimlachje kon eraf en terecht. Wat zijn ploeg in de tweede helft uitvrat, was een honderd procent blamage. "We hadden gewoon 4-0 moeten maken", begon Blok nog vrij neutraal, maar spaarde vervolgens zijn ploeg niet: "Ze dachten dat het klaar was en het zo wel te kunnen doen. Ze wilden ook allemaal een doelpunt maken, maar dat gebeurde allemaal in een te laag tempo en op halve kracht. Eén speler noemen kan niet, het lag aan de hele ploeg. Ze namen het veel te makkelijk op. Onvolwassen. En niet luisteren naar de coach." Blok kennende wordt dat in de aanloop naar de volgende wedstrijd wel even luisteren binnenskamers.

 

Even eerder had Jongeneelen (een beslissende assist voor de 3-2 en maker van de 3-3 en 3-4) zijn wedstrijdbeleving verteld. "Lekker gek", sprak de ranke spits. "Drie nul achter na vijftig minuten, dan is drie-vier wel lekker. De trainer was terecht boos na de eerste helft en de drie-nul was best een mentale tik. Maar na de drie-één kwam het gevoel terug. Scheveningen uit is altijd lastig. De ploeg staat meestal goed, maar wij waren fysiek fitter. Aan het eind zijn we ook niet in de problemen gekomen. Zelf ben ik niet bezig aan mijn beste seizoen, maar wel blij dat we weer een keer gewonnen hebben."

 

Oorgetuigen verklaarden dat ze het hadden horen donderen in de Rijnsburgse kleedkamer tijdens de rust en dat was niet meer dan logisch. Van Leeuwen greep wel in door Edo Knol, de meest overbodige middenvelder, te vervangen door Furghill Zeldenrust, een derde man voorin naast Tillema en Jongeneelen. Maar voor er ook maar iets van een plan was uitgevoerd, kwam die strafschop voor Scheveningen. Een VAR, mits aanwezig, zou De Winter wellicht gecorrigeerd hebben. Aldogan ging makkelijk liggen op de actie van doelman Richard van Nieuwkoop. Wellicht met de moed der wanhoop in de benen begon Rijnsburgse Boys na de 3-0 aan een inhaalrace die toch al snel gestalte kreeg. Op het uur was daar Zeldenrust met zijn eerste geslaagde actie over rechts in de vorm van een voorzet over de hele. Tillema mocht aannemen en via de handen van Bénard scoren.

 

Carlos Opoku wint het in de lucht van Mitchell de Vlugt en Jari de Jong.

 

Meteen daarop verprutste Roderick Gielisse een opgelegde kans met een veel te hoog gemikt schot, maar dat was een voorteken dat vanaf dat moment toch alles anders zou zijn dan daarvoor. Met dank aan Scheveningen uiteraard. Jeroen Spruijt, voor rust nauwelijks te zien geweest, ging zich manifesteren met zijn loopacties en met hem kwam heel Rijnsburg in beweging. Ruim tien minuten na de 3-1 stond de gelijkmaker op het scorebord. Jongeneelen bracht met een steekpass Zeldenrust in scoringspositie en de invaller rondde effectief af (3-2). Jongeneelen zelf besloot zijn rush met een schot waarop Bénard geen verweer had (3-3). Scheveningen hing als een aangeslagen bokser in de touwen die zijn dekking laat zakken. Acht minuten voor tijd bracht Jongeneelen de knock-out toe. Vanaf rechts draaide de Rijnsburg aanvaller naar binnen om vervolgens vrijwel ongehinderd in de dichtstbijzijnde hoek raak te schieten met zijn linkervoet: 3-4. En toen was de ommekeer totaal.

 

"Het is maar waar je naar kijkt", startte Van Leeuwen zijn commentaar. Rond de coach van Rijnsburgse Boys is het niet bepaald rimpelloos geweest dit seizoen. Afscheid genomen van Wesley Goeman, toch een spelbepalende middenvelder, was zo'n onrustmoment. En in iedere nederlaagserie komt de positie van de trainer ter sprake en zo ook dus bij Van Leeuwen die in maart aankondigde dat hij zou gaan vertrekken aan het eind van dit seizoen. Hoe het ook zij, hier sprak toch een opgeluchte coach. "We krijgen wel vaak complimenten, maar niet de bloemen. Voor rust speelde we in een dusdanig tempo dat we geen druk konden zetten. Die goal was doping. We hebben een fitte groep. Fysiek zijn we nooit weggespeeld dit seizoen. Waarom het dan toch vaak misgaat, komt omdat er steeds iemand anders een persoonlijke fout maakt. Daar valt niet veel tegen te beginnen."

 

Met de winst op Houtrust op zak kan Rijnsburgse Boys rustig het seizoen uitspelen. En dat geldt ook voor Scheveningen. FC Lienden en VVSB verloren allebei en met een achterstand van elf punten vormen zij dus geen bedreiging meer. Maar dat onderwerp was bij de Scheveningers nog niet aan de orde. Daar overheerste het chagrijn dat een gewonnen wedstrijd toch nog omsloeg in een volstrekt onnodige nederlaag.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures