Nieuws

Volendam vindt tegen Spijkenisse zijn lef terug

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

21 april 2019

VOLENDAM - Met een uitstekende tweede helft tegen Spijkenisse, die uitmondde in een 6-0 score, heeft Volendam wraak genomen op zichzelf. De ploeg van trainer Sander Middelbeek is aan een grillig seizoen bezig met ongekende hoogtepunten en diepe dalen.

 

Voor de winterstop leek er met tien punten voorsprong op de concurrentie geen vuiltje aan de lucht voor Volendam dat als promovendus meteen de macht greep in de race om de titel in de hoofdklasse A. Met zo'n kloof kon het eigenlijk niet meer verkeerd gaan. Tot aan de uitslagen tegen Nootdorp (3-1) en FC 's-Gravenzande (4-2), waarna Volendam zijn koppositie moest overdragen aan Ter Leede. Het moreel was wel geknakt, zeker na zo lang de ranglijst te hebben aangevoerd. Volendam leek de aangewezen kampioen, maar het andere Oranje stond ineens op de tweede plaats.

 

Harry Zwarthoed legt aan voor een schot.

 

Een vreemde gewaarwording. Volendam moest zich overeind zien te hijsen tegen Spijkenisse, dat vooraf aan de competitie ook als kampioenskandidaat werd getipt gezien de komst van opzienbarende spelers. Daaronder niemand minder dan Kees Tol om de kampioensaspiraties waar te maken. De voormalige topscorer bij de zaterdagamateurs (Noordwijk, Spakenburg) moest Spijkenisse aan de nodige doelpunten helpen. Daar kwam weinig van terecht, want de rappe spits is op de reservebank beland. In zijn aansprekende voetballoopbaan lijkt opzienbarende loop baan lijkt Volendamse 'Pier' al zijn kruit verschoten te hebben.

 

Kijkt Volendam nog steeds omhoog, Spijkenisse doet dit naar beneden om niet tussen de beruchte lijnen te komen die verplichten tot het spelen van de nacompetitie om in de hoofdklasse te mogen blijven spelen. Capelle is de ploeg die roet in het eten van Spijkenisse kan gooien. Het aantrekken van al die 'dure' aankopen heeft de ploeg van Peter Wubben niet gebracht wat de clubleiding ervan verwachtte. Meteen al in het begin van de competitie ontspoorde de groen-witte 'trein' nogal eens en moest al snel de stormbal gehesen worden om niet in de problemen te komen. Voor Spijkenisse werd de grond onder de voeten tot een moeras. En het gevoel nog lang niet veilig te zijn is na de smadelijke 6-0 nederlaag bij Volendam alleen maar gegroeid.

 

Er stond dus wel wat op het spel. Volendam had de plicht om te winnen en voor Spijkenisse zou niet verliezen (bonuspunt) een stap in de goede richting zijn. Een wedstrijd voor de echte voelballiefhebber maar het liep niet echt storm aan de kassa. Slechts zo'n 200 toeschouwers hadden de moeite genomen om het spektakel bij te wonen. En spektakel werd het, maar dan vooral opgevoerd door Volendam dat puike tweede helft speelde en geen spaan heel liet van Spijkenisse.

 

De ploeg van Wubben zag alle hoeken van het veld. Met gemak hadden de dubbele cijfers op het scorebord gehaald kunnen worden. Volkendam miste een container vol kansen. Grote uitblinker met zijn 1.95 meter was de boomlange spits Niels Springer, die een hattrick liet optekenen. Vooral zijn kopballen waren van grote klasse waartegen Spijkenisse keeper Michael Termijn geen verweer had. Al na een kleine tien minuten spelen was hij kansloos tegen de inzet van Springer, die centraal door het midden werd aangespeeld en voor 1-0 wist te zorgen.

 

Niels Springer heeft weer een goal te pakken.

 

Slechts tien minuten kon Spijkenisse zich verweren tegen een goed spelend Volendam dat de zwakken plekken bij de tegenstander (middenveld en defensie) snel gevonden had. De Zuid-Hollanders stapelden fout op fout. Volendam had daardoor veel balbezit, kon via de flanken steeds gevaarlijk worden, waaruit voldoende kansen werden gecreëerd. Kansen genoeg, maar in de eerste helft leverde dat nog geen doelpunten op. Die kwamen pas na de pauze, zeer tot en voldoening van Middelbeek die ook nog een snoeiharde vrije trap van Joey Tol op de lat zag belandden.

 

"Dit hadden we vanmiddag nodig", reageerde de Volendam-coach na afloop. "Verliezen kan, maar niet zoals de laatste weken ging. Dat schreeuwde om revanche. We hebben met z'n allen de zaak bijeen geraapt en het vizier op scherp gezet. Hier waren we hard aan toe en het resultaat was er ook naar. Ik ben hier verschrikkelijk blij mee. We hebben een lekkere wedstrijd gespeeld en heel veel kansen gehad. Eindigen we op de tweede plaats, wat er wel inzit, zijn we in de eerste ronde vrijgeloot voor de nacompetitie."

 

Verder stelde Middelbeek met genoegen vast dat Niels Springer zich op een uitstekende manier ontwikkelt als spits. Hoe het voelt wanneer je een hattrick scoort, daar kon de boomlange spits zelf het beste op antwoorden. "Wij kunnen als het moet heel erg goed voetballen. Maar dan moeten een paar dingen wel aan meewerken." Zoals? "Wij kunnen heel goed uit de voeten op kunstgras en niet op een knollenveld zoals bij Nootdorp. Wij komen om een of andere reden dan niet aan voetballen toe. Hebben we prima veld dan hebben wij het lef, de durf om agressief te spelen. Dat heeft er gewoon aan ontbroken. Vanmiddag niet en we kregen daardoor heel veel kansen, met de mogelijkheid om minstens tien goals te maken. scoren. We durfden vanmiddag te voetballen zoals we graag willen. We zijn heel erg blij met deze overwinning omdat het goed is voor het moreel en veel vertrouwen geeft voor een paar moeilijke wedstrijden die ons nog te wachten staan."

 

Glenn Rijsdijk zet een tackle in.

 

De tweede helft was nog maar vier minuten oud toen het al 3-0 stond door twee doelpunten van Niels Springer uit voorzetten vanaf de linker-en-rechterflank. Treffer nummer vier liet wat langer op zich wachten en kwam op naam van Joey Tol die een bal over links meteen achter keeper Hamdani deponeerde. Daarna begon het overbekende wisselkwartiertje waardoor beide partijen nieuwe 'sterren' aanvallend en verdedigend konden inbrengen. In de 74-ste minuut kon Joey Tol op aangeven van Nick Tuyp er 5-0 van kon maken. Volendam hield het gas erop en dat resulteerde tien minuten voor tijd in de 6-0 van Tuyp.

 

Naderhand was Wubben in geen velden of wegen te bekennen. Volgens zijn assistent-trainer was hij verschrikkelijk boos en teleurgesteld en vervolgens spoorloos. Dat was misschien wel een passende manier om commentaar te leveren.

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Klaas Joep Smit