Nieuws

Kampioenskansen IJsselmeervogels verdampt

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

21 april 2019

VEENENDAAL - De wedstrijden tussen GVVV en IJsselmeervogels vallen onder de noemer 'Klassieker met een grote K'. Al bijna zeventig keer bestreden de Blauwen uit Veenendaal en de Rooien uit  Bunschoten-Spakenburg elkaar in competitieverband en altijd viel er wel na te praten over die duels. Dat napraten zal zeker worden gedaan na de verrassende 3-2 nederlaag die kampioenskandidaat IJsselmeervogels op sportpark Panhuis in Veenendaal leed. Weg titelaspiraties. Koploper AFC had namelijk de lastige uitwedstrijd bij Jong Vitesse met 2-3 weten te winnen en vergrootte daardoor de voorsprong naar acht punten, met nog maar vier wedstrijden te spelen.

 

Na de nederlaag thuis tegen HHC Hardenberg (1-2) konden De Vogels zich geen tweede misstap veroorloven en trainer Ted Verdonkschot zag dat zijn team die boodschap ook goed begrepen had. Er werd hard gewerkt om een veldoverwicht te krijgen. Alleen de thuisploeg, die vorige week op een veilige plaats was gekomen en niets meer kon winnen of verliezen, wilde zich niet zomaar laten aftroeven. De reputatie van de Vogels zorgt er altijd voor dat iedere tegenstander juist tegen hen uiterst gemotiveerd is. Er werd weinig ruimte gelaten aan de middenvelders van IJsselmeervogels, niet het sterkste deel van de ploeg.

 

Maikel de Harder kan vrijwel ongestoord de bal aannemen.

 

Toch wisten de aanvallers Danny van den Meiracker en Robbert Olijfveld een aantal keren gevaarlijk worden. Zij deden dat vaak op eigen initiatief. Zo trof Van de Meiracker in de 20-ste minuut met een afstandsschot van zeker 35 meter de paal. Ook Olijfveld kreeg zo zijn kansjes. In de 29-ste minuut weer een bal op de paal. Na een voorzet van Gillian Justiana trof Ali Akla de staander dus voor de tweede keer. Pech voor de bezoekers, al zou Verdonkschot na afloop zich niet verschuilen achter het woord pech. "Natuurlijk zat het ons niet mee en hadden we bij de rust op een 0-3 voorsprong kunnen en moeten staan. Alleen is verdedigen ook een kunst en dat deden we een paar keer niet naar behoren," aldus een terecht teleurgesteld coach.

 

GVVV had in het eerste half uur geen enkel schot tussen de palen van doelman Jaimy Schaap afgeleverd en weer een grote kans voor de bezoekers. Maikel de Harder werd alleen het strafschopgebied van GVVV ingestuurd, maar zijn inzet werd door doelman Johan Jansen gekeerd. De bal sprong hoog en toen was verdediger Rodny Hofman nodig om de meegekomen Olijfveld alsnog van een treffer af te houden.

 

Veertig minuten dus met veel kansen voor IJsselmeervogels maar nog steeds een 0-0 stand op het scorebord. Dat de ruststand op het scorebord toch nog een 2-1 voordeel aangaf voor de thuisploeg was een totale verrassing voor het aanwezige publiek. In de 42-ste minuut kwam de thuisploeg geheel verrassend en zeker tegen de verhouding in op voorsprong. De verdediging van IJsselmeervogels liet één van de betere spelers op het veld, GVVV-aanvoerder Roy Terschegget, ongehinderd vanaf de rechterkant het strafschopgebied binnen komen. De schuiver was te machtig voor doelman Jaimy Schaap en ook verdediger Eef van Riel kon geen redding meer brengen: 1-0.

 

Jeffrey Buitenhuis troeft Danny de Leeuw af.

 

Terschegget leverde een prima wedstrijd af, maar was daar niet verrast over. "Ik ga altijd met een honderd procent inzet het veld in. Alleen lukt het de ene keer iets beter dan de andere keer. Gelukkig ging het vandaag wel lekker. In dit soort wedstrijden krijg je toch iets meer ruimte dan in de duels met die verdedigend ingestelde teams. Ik wil in de laatste wedstrijden van dit seizoen toch op waardige wijze afscheid nemen  Terschegget vertrekt naar Spakenburg, red.)." Twee minuten na de openingstreffer van GVVV was het alweer gelijk. Wilco den Hartog trok wat opzichtig Olijfveld binnen de beruchte lijnen naar de grond. Scheidsrechter Rozendal aarzelde geen moment en wees gedecideerd naar de stip en gaf Den Hartog de gele kaart. Met zo'n kans vanaf elf meter had Van den Meiracker geen moeite: 1-1.

 

Twee minuten blessuretijd werden aan de eerste helft toegevoegd en in die minuten wist GVVV toch nog een keer toe te slaan. Eerst werd een kopbal nog van de lijn gehaald, maar toen de bal weer voor het doel kwam reageerde de verdediging van IJsselmeervogels niet attent genoeg en kon Terschegget eigenlijk vrij gemakkelijk raak koppen: 2-1. De wereld stond daardoor eigenlijk op zijn kop. Niet IJsselmeervogels had een voorsprong, maar juist GVVV ging met een prettig gevoel richting kleedkamer. Dat moest in de tweede helft maar rechtgezet worden dacht de 'rooie' aanhang.

 

Het beeld in de tweede helft veranderde eigenlijk niet. IJsselmeervogels zocht zoveel mogelijk de aanval en de thuisploeg wilde daar zoveel mogelijk een stokje voor steken. Toch was niet alles tegen te houden door de thuisploeg. Zo sloop Ali Akla een keer door de verdediging, maar schoot net naast. Maar in de 54-ste minuut was het dan toch raak. Van de Meiracker lepelde de bal over de verdedigers heen richting diepgaande de Harder. Diens voorzet zette Olijfveld, net iets eerder bij de bal dan doelman Jansen, om in een doelpunt: 2-2.

 

GVVV viert feest, Vogels-doelman Jaimy Schaap baalt.

 

De gelijkmaker was een feit en het was gewoon wachten op een voorsprong voor de kampioenskandidaat. Zeker toen GVVV steeds slordiger ging spelen, maar dat veranderde toen trainer Niek Oosterlee tactisch ingreep. Hij bracht Sherwin Grot en Mo Bendadi voor Wilco den Hartog en Mart de Jong en ging nu met drie spitsen spelen. Ook IJsselmeervogels paste zijn team aan. Felitciano Zschusschen en Sergio Kozjak voor Olijfveld en Achraf Nejmi en later Gevero Markiet, als pinchhitter, voor Justiana moesten voor dat broodnodige doelpunt gaan zorgen. In de 77-ste minuut leek dat doelpunt er te komen. De omhaal van Van den Meiracker belandde echter op de lat. Zes minuten blessuretijd kregen de ploegen er nog bij, maar juist GVVV sloeg in de laatste minuut van die blessuretijd toe. Grot, ooit speler van IJsselmeervogels, wist na een solo en een prachtige stift doelman Schaap voor de derde keer te passeren: 3-2.

 

Oosterlee was na afloop heel eerlijk. "We hebben deze wedstrijd wel heel erg gezwijnd"", vond de coach van GFVVV. "Deze zege is natuurlijk prachtig voor ons publiek en natuurlijk zijn de spelers blij, maar voetballend kwamen we veel te kort. Dat moet toch echt beter de nog komende wedstrijden. Ik zie als trainer toch liever een goed spelend GVVV." Bij IJsselmeervogels was er, buiten teleurstelling en ongeloof, vooral de acceptatie van het mislopen van de titel. "We richten ons nu maar op het vasthouden van de tweede plaats," was de opmerking die Verdonkschot wat moeizaam uitsprak. Toch is er rekenkundig nog een kans, maar daar wilde niemand bij IJsselmeervogels over nadenken.

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures