Nieuws

Quick Boys geeft heftige boost aan titelstrijd

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

21 april 2019

KATWIJK AAN ZEE - Een topwedstrijd in topweer, zie hier de kortste karakteristiek van de clash tussen Quick Boys en Noordwijk. Geen van de meer dan vijfduizend toeschouwers die de moeite namen om naar sportpark Nieuw-Zuid te komen, kreeg daar ook maar een moment spijt van. De nummer één en twee van de ranglijst lieten vanaf de allereerste speelminuut zien waarom het kampioenschap straks voor één van beiden zal zijn.

 

Niet dat er voortdurend kwalitatief hoogstaand en oogstrelend voetbal werd gespeeld, daarvoor zat er waarschijnlijk teveel spanning op de benen. Beide teams toonden echter de absolute wil om te winnen. Het gevolg was een zinderende strijd, de top van het zaterdagvoetbal meer dan waardig. De nieuwste uitvoering van de aloude klassiekerreeks tussen Quick Boys en Noordwijk was in feite ook een botsing van twee verschillende speelstijlen. Koploper Noordwijk gaat er prat op om, wie de tegenstander ook is, verzorgd opbouwend voetbal te spelen. Quick Boys van coach Erik Assink zoekt het veel meer in het spelen van de lange bal, zeker als de situatie daar om vraagt.

 

Jesse van Nieuwkerk (links) en Marc de Kruijs (maker van de 1-0 voor Quick Boys) vieren met de supporters.

 

Worstelend met de vraag hoe de vijf punten achterstand op Noordwijk tot twee kon worden teruggebracht, hamerde Assink er bij zijn selectie op om in de omschakeling vooral de ruimte achter Noordwijkse verdediging te zoeken. Want daar was de lijstaanvoerder kwetsbaar, wist de coach van Quick Boys. Hoezeer hij daar gelijk in had bleek al tijdens de eerste helft. Niemand zou gek hebben opgekeken als de Katwijkers van Nieuw Zuid minstens vier keer hadden gescoord uit situaties waarin de roodwitte verdediging pijnlijk werd opengereten. Jesse van Nieuwkerk bood tot twee keer toe een niet te missen kans aan Marc de Kruijs, maar in beide gevallen mikte de spits in vrije positie boven de deklat. En op rechts bezorgde Kay Tejan de Noordwijkse linksback Brayen Bröcker een verdraaid lastige middag.

 

Ondanks de niet benutte mogelijkheden verkeerde de Quick Boys-aanhang bij rust al dik in feeststemming, want op het scorbord stond toch maar mooi een 2-0 voorsprong aangetekend. Met dank aan De Kruijs die na ruim een kwartier een veel lastiger kans wel had verzilverd en Tejan die in slotminuut voor de thee rechtstreeks door het hart van de verdediging sneed en doelman Roy Ronteltap slechts het nakijken liet. Voor Noordwijk moet het een dodelijk scoreverloop zijn geweest, dat feitelijk geen recht deed aan de verhoudingen binnen de lijnen. "Een ruststand van 4-4 had heel goed gekund," erkende Erik Assink na afloop. Zoals hij ook ruiterlijk toegaf dat Noordwijk overdonderend aan de wedstrijd begon. "Ik kneep 'm wel even hoor. Wat wil je ook, met meteen in de eerste minuut die kopbal van Emiel Wendt tegen de paal."

 

De realistische trainer zei er geen woord teveel mee, want Noordwijk opende inderdaad imponerend. Tjeerd Westdijk schoot in kansrijke positie in het zijnet, en zo dwongen de bezoekers meer grote mogelijkheden af. Tot afgrijzen van Assink leverde iedere spelhervatting in de vorm van een vrije schop of hoekschop voor Noordwijk gevaar op voor het doel van Paul van der Helm. "Het plan was om die spelhervattingen voor Noordwijk te voorkomen, want je weet dat zij dan steevast hun lengte naar voren sturen. En nu zag ik ze toch weer vaak zo'n standaardsituatie weggeven, om gek van te worden." De openingsgoal bracht bij geen van de kemphanen een wijziging in de offensieve dadendrang teweeg. Hooguit ging het tempo iets omlaag, maar dat kon ook niet anders onder de brandende zon. De kansen bleven komen, keurig verdeeld over beide doelgebieden.

 

Kay Tejan blokkeert Rob Overvliet.

 

Ondanks de mokerslag van de 2-0 achterstand zo kort voor rust, klapte Noordwijk er vanaf de hervatting weer vol op. Sabir Achefay was direct al dicht bij de aansluitingstreffer, maar hij raakte de bal verkeerd. Quick Boys werd voor even behoorlijk teruggedrongen, maar toen succes voor Noordwijk uitbleef, kwam de thuisploeg er weer beter uit. Noordwijker Bröcker dwong doelman Van der Helm nog tot handelend optreden met een halve omhaal, maar verder waren de grootste kansen toch echt voor de Katwijkers. De absoluut grootste mogelijkheid was die voor Van Nieuwkerk, nadat verdediger Rob Overvliet zich totaal verslikte in de bal. Van Nieuwkerk soleerde fraai door de plotse ruimte richting doel en omspeelde Rondeltap al even fraai. De afronding was echter bijna pijnlijk om te zien, want in plaats van de bal in het lege doel te schuiven zag de lange spits zijn schot of wat het ook was over het doel verdwijnen.

 

De misser gaf Noordwijk niet alsnog vleugels, daarvoor waren de krachten en het geloof toch teveel aangetast. Het bleef bij aandringen zonder een echte vuist te maken, terwijl Quick Boys op zijn beurt naliet om gebruik te maken van de grote ruimtes die de tegenstander achterin weggaf. Het eindsignaal van arbiter Smit maakte een orgie van geluid vrij uit de hoek van de fanatieke Quick Boys-aanhang. En geef die supporters eens ongelijk, want de inhaalrace van Quick Boys kreeg met de winst op de lange tijd gedoodverfde kampioenskandidaat Noordwijk een heftige boost. Twee punten verschil nog maar, met nog vier wedstrijden te gaan. Met de wetenschap dat waar Noordwijk een tik te incasseren kreeg, Quick Boys juist in een flow zit.

 

Tjeerd Westdijk krijgt de bal niet langs Quick Boys-doelman Paul van der Helm.

 

Aanvoerder Emiel Wendt liet, op weg naar de kleedkamer, direct al weten dat er wat hem betreft voor Noordwijk nog niets verloren is: "Feit is dat we twee punten voor staan, wij hebben van de twee het beste uitgangspunt." Zijn trainer Kees Zethof uitte zich in gelijke bewoordingen: "Dit was één van de dertig wedstrijden. Je kunt een keer een wedstrijd verliezen, daarmee is nog niet direct alles verloren. Ook niet als de tegenstander Quick Boys heet. Voor hen en voor ons brengen de komende vier wedstrijden nog een paar heel lastige tegenstanders. Zo moet Quick Boys nog naar FC Lisse en wij nog naar Hoek. We zullen het zien. Vandaag zaten wij niet heel goed in de wedstrijd. Wij probeerden als altijd verzorgd te voetballen, deze keer tegen een tegenstander die er een ander spelletje op nahoudt. Dat is hun goed recht natuurlijk. Goed, dan verlies je een keer. En voor verliezen bij Quick Boys hoef je je niet te schamen, vind ik. Ik heb nu niet opeens meer zorgen, wat mij betreft staat ons maar een ding te doen, namelijk eerste worden."

 

Ook Erik Assink blikte vooruit naar het competitieslot. "Vier wedstrijden, waarvan de twee uit bij FC Lisse en ODIN '59 geen makkie zijn. We moeten ze winnen, zo simpel is het. En dan maar hopen dat Noordwijk nog punten verspeelt." Niemand sprak nog over het vliegtuigje dat kort voor aanvang boven Nieuw-Zuid cirkelde. "QB feliciteert Noordwijk," stond uitdagend op de sleep achter het toestel. De strijd om het kampioenschap van de Derde divisie is met dank aan de eindsprint van Quick Boys immers weer helemaal open.

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures