Nieuws

Buitenpost werkt zich in de nesten

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

30 april 2019

BUITENPOST - De verwachtingen bij Buitenpost waren hoog. Winnen van WHC zou inhouden dat rechtstreeks handhaven een aangenaam stuk dichter bij realisering zou komen. Maar het inhaalduel draaide uit op een pijnlijke 1-4 nederlaag, waarmee de Friezen zich in de nesten werkten. De veilige plaats twaalf in de hoofdklasse B staat danig onder druk. CSV Apeldoorn, WHC en zelfs DETO Twenterand, dat nog twee achterstallige wedstrijden tegoed heeft, zijn de potentiële kapers op de kust.

 

De verwachtingen waren wel ergens op gebaseerd. Had de ploeg van René van der Weij zich de voorbije weken niet gemanifesteerd als een team dat zijn vorig seizoen veroverde plekje in de hoofdklasse met hand en tand wilde verdedigen? De 0-1 overwinning bij Flevo Boys, plus de gelijke spelen tegen SC Genemuiden (1-1) en DETO Twenterand (1-1), hadden de burger moed gegeven. En natuurlijk waren er wel zorgen vooraf. Robin Huisman de Jong moest toekijken vanwege een schorsing en Jelmer Vos en Berend Schootstra tobden beiden met een enkelblessure. Met de mogelijkheden die Van der Weij heeft met zijn selectie (smal en zonder de budgetten die overal elders normaal zijn) betekent zo'n absentenlijstje wel dat zo'n beetje het hart uit het elftal is gesneden.

 

Gaande de wedstrijd zou dat euvel ernstig gaan opspelen. Buitenpost startte nog wel veelbelovend. Na een minuut of zes kreeg Joran Olijve een aardige schietkans, maar ontbrak het juiste richtingsgevoel. Het was voorlopig de laatste keer dat Buitenpost voor dreiging kon zorgen. De hele verdere eerste helft was voor WHC. Overal waren de Wezepers een stapje sneller bij. De ploeg van Wiljan Mossing Holsteyn was de tegenstander ook in alle linies regelmatig fysiek de baas. Het ontbrak Buitenpost aan rust (waarin Huisman de Jong belangrijk is voor de ploeg) en bij WHC klopte alles. Het wachten was wanneer er doelpunten zouden gaan vallen. Jelle Post opende halverwege de eerste helft de score (prachtige steekpass Mitchel Dijkhof), maar voordien hadden Melvin Velthuis en Post zelf serieuze kansen laten liggen. En in de periode naar de 0-2 van Jochem Oude Booyink lieten Velthuis en Nathan Duim na zaken te doen. Een ruststand van een nulletje of vier had zomaar gekund. Daar deed het halve kansje voor Buitenposter Rick Weening op slag van rust niet zoveel aan af.

 

Joost Jesse Visser (links) en Joran Olijve hebben geen vat op Jelle Post.
Foto: Aad van der Graaf

 

"Tijdens de rust heb ik niets gezegd", schetste naderhand Van der Weij de stemming in de kleedkamer halverwege. "Ik heb er twee gewisseld, maar dat hadden er wel acht kunnen zijn. Juist de spelers die al jaren in het elftal spelen hebben het laten afweten. Dat de jonkies na de pauze het wel oppakten zegt genoeg." Na de thee toonde Buitenpost in ieder geval de vechtlust waar het voor de pauze zo aan had ontbroken. En na een klein kwartier greep Joost Jesse Visser een vrije schop aan voor de aansluitingstreffer. WHC verzette het spelbeeld weer met kansen voor Velthuis en Post, maar doelman Kevin van der Meulen hield de hoop op de gelijkmaker levend.

 

De kans op 2-2 bij uitstek was de strafschop die de thuisclub kreeg te nemen ruim tien minuten voor tijd. Visser liet echter zien hoe het niet moet door doelman Jasper Kuiper de bal klemvast te laten vangen. "Dat kan gebeuren, maar Huisman de Jong schiet zo'n bal binnen", somberde Van der Weij na afloop. Meteen na de misser van Visser sloeg WHC zijn slag met een vrije trap van Dijkhof die de bal via onderkant lat liet binnen slaan. Rudmer Loonstra had de spanning nog kunnen laten terugkeren, maar schoot hoog over. Een fout van Visser was de inleiding naar de 1-4. Dijkhof kon ongestoord door en liet Post het karwei afmaken.

 

WHC kan omhoog kijken. "Drie heel belangrijke punten", wist Mossing Holsteyn. "We voetballen al een tijdje heel behoorlijk en het stond tactisch goed. Op naar SVZW." Buitenpost ontvangt als eerste Staphorst, als nummer twee van de ranglijst nog volop in de race voor de titel. "Een stuk makkelijker dan vanavond", probeerde Van der Weij bij wijze van grap de moed erin te houden. Het doel is helder. Van der Weij gaat komend seizoen aan de slag bij SC Genemuiden en wil zijn succesvolle periode bij Buitenpost (vijf jaargangen in totaal) ook met een succesje afsluiten.

 

Tekst: Aad van der Graaf