Nieuws

Quick Boys moet doorpakken

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

3 mei 2019

Alle ogen zijn gericht op Lisse. Daar treffen de FC Lisse en Quick Boys elkaar. Voor de Lissenaren gaat het puur om prestige. De Katwijkers daarentegen wisten een paar weken terug de competitie weer spannend te maken door koploper Noordwijk op het eigen Nieuw-Zuid door de knieën (2-0) te drukken. Alleen bij een driepunter op Ter Specke houdt de winst in de voorgaande speelronde zijn waarde. Quick Boys moet dus doorpakken.

 

De selectie van Quick Boys.
Foto: Orange Pictures


De verwachting is dat de thuisbasis van FC Lisse vol zal stromen. Beide clubs hebben ook een voorverkoop van toegangskaarten georganiseerd. En het bestuur van FC Lisse heeft het verzoek uitgestuurd aan de lokale fans om per fiets naar het sportpark te komen. Dat hoort allemaal bij een bollenstreekderby. Of het echt spektakel wordt, is altijd afwachten, maar het onderlinge duel tussen 'blauw-geel' en 'blauw-wit' is wel een duel met historie. En vaak stapte in deze eeuw FC Lisse in eigen huis met winst van het veld. Wat te denken van de editie in het seizoen 2008-09? Quick Boys leek aardig op weg naar een overwinning met een 1-3 voorsprong tien minuten na rust. Einduitslag 5-4, winnende goal Rik Vermeulen in minuut 89. Vermeulen, 33 inmiddels, scoorde een paar weken terug tegen Achilles '29 een hattrick en draaide daarmee warm voor een duel dat er in de ogen van FC Lisse echt toedoet. En met het oog op de titelstrijd in de Derde divisie denkt het andere kamp daar net zo over.

 

Ter Leede.
Foto: Orange Pictures

 

Met dank aan Volendam, dat een giga-voorsprong heeft verkwanseld, voert Ter Leede de ranglijst aan in de hoofdklasse A. Maar de Sassenheimers hebben op hun beurt zelf de achtervolgingsrace ingezet. Na de 2-1 nederlaag bij Volendam won de ploeg van Henk Wisman voor de competitie zes keer op rij en plaatste zich ook en passant voor de halve finale van de districtsbeker. Dat is ook geen kattenpis. Ter Leede moet op bezoek bij Spijkenisse en wat de koploper daar te wachten te staat is ongewis. Er was nog geen bal aangeraakt dit seizoen toen Spijkenisse door vriend en vijand gezien werd als titelkandidaat. De tweede helft van het seizoen is echter uitgedraaid op kommer en kwel in vet gedrukte letters. Van de elf duels verloor de ploeg van Peter Wubben er maar liefst zeven. Spijkenisse voelt de adem van Capelle in de nek en een p/d plek hangt als een dreigende wolk boven de club. Dat is de voorlopige tussenbalans, voor zoals gezegd ooit een titelkandidaat in spe. Ter Leede kan dus wel een getergde tegenstander treffen. Op de tweede speeldag van het seizoen won Spijkenisse, toen nog in blakende welstand, met 0-3 in Sassenheim.

 

Is Sparta Nijkerk klaar voor de grote sprong? Coach Eric Speelziek heeft lopende het seizoen altijd brede slagen om de arm gehouden. Vaak ook stierf het aantrekkelijke voetbal van de Nijkerkers in schoonheid door gebrek aan scorend vermogen. Het doelsaldo is om die reden nog steeds minder gunstig dan dat van de naaste achtervolgers Staphorst en Excelsior '31. Maar wie zijn oor bij andere clubs in de hoofdklasse B te luisteren legt, hoort toch geregeld complimenten over Sparta Nijkerk uitgestrooid. De Spartanen hebben op de 3-1 nederlaag bij Staphorst (23 februari) ook het juiste antwoord geformuleerd door zeven competitiewedstrijden op rij winnend af te sluiten. Maar is de formatie van Speelziek in staat de eindsprint te perfectioneren? DETO Twenterand is de eerstkomende tegenstander, een ploeg zwaar in de verdrukking, maar een kat in het nauw heeft wel altijd een grote overlevingsdrang.

 

SVV Scheveningen.
Foto: Orange Pictures

 

En dan het duel AFC - Scheveningen, komende zondag. AFC organiseert zaterdagavond op het eigen sportpark een herdenkingsbijeenkomst voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog en in theorie kunnen de Amsterdammers ook de titel pakken in de Tweede divisie. Op zaterdag is dat een onmogelijke combinatie en om die reden deed AFC het verzoek om de wedstrijd een dag op te schuiven. De KNVB gaf groen licht en na intern beraad toonde ook Scheveningen zich bereid mee te werken. Voetballen op zondag is voor AFC vast pandoer, maar voor Scheveningen, zoals de club nu al jaren functioneert, een primeur. Scheveningen is overigens geen principiële zaterdagclub. Er waren tijden dat de SVV met een zaterdag- en een zondagafdeling voetbalde. In 2011 gooide het clubbestuur een doek over de 'zondag' als gevolg van de sterk teruggelopen interesse voor het zondagvoetbal. Scheveningen van nu, eerstejaars Tweede divisie, heeft formeel nog een puntje nodig om zich rechtstreeks te handhaven, maar is mogelijk op basis van de uitslagen van zaterdag al helemaal zeker van zijn zaak. Aan de bovenkant van de ranglijst kijkt ook AFC in spanning toe wat de concurrentie doet om te weten of er zondag meer dan alleen bevrijdingsfeest gevierd kan worden.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit wekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

FC Lisse - Quick Boys
Spijkenisse - Ter Leede
Sparta Nijkerk - DETO Twenterand

AFC - Scheveningen