Nieuws

Hoofdklasse B: Stuivertje wisselen; Staphorst leidt weer

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

4 mei 2019

Het blijft razend spannend in de hoofdklasse B. Sparta Nijkerk heeft de eerste plaats niet kunnen vasthouden, want de koploper speelde met 1-1 gelijk tegen degradatiekandidaat DETO Twenterand. Staphorst profiteerde optimaal door met 0-2 te winnen van Buitenpost en is op doelsaldo de nieuwe lijstaanvoerder.

Achter Staphorst en Sparta Nijkerk volgt Excelsior '31 op één punt. De Rijssenaren wisten SDC Putten met 1-0 te verslaan en behouden dus volop zicht op de titel.
Dat geldt in iets mindere mate voor AZSV. De ploeg uit Aalten won met 3-1 van Urk. De achterstand van AZSV op de top twee bedraagt drie punten, maar om kampioen te worden moeten er dus drie teams misstappen maken.
Ook ACV behoudt een wiskundige kans op de titel, na de 0-1 winst tegen SC Genemuiden. De Assenaren hebben één punt minder dan AZSV.

Onderin was het geen goede dag voor de p/d-kandidaten. Zowel CSV Apeldoorn als WHC wisten geen punten te pakken. Dat was met name in Wezep een grote teleurstelling, want tegen hekkensluiter SVZW werd op voorhand een overwinning verwacht. Het werd echter een 2-3 nederlaag en daardoor is WHC niet op de veilige twaalfde plaats beland, maar blijft de ploeg veertiende.
CSV Apeldoorn verloor met 1-3 van Berkum, dat daardoor 100% veilig is.

 

AZSV - Urk 3-1 (2-0)

AZSV heeft een eenvoudige zege geboekt op Urk. Al na anderhalve minuut kon de thuisclub juichen door een goal van Rik van der Eerden en halverwege verdubbelde topscorer Niek te Veluwe de Aaltense voorsprong. Die voorsprong had bij rust al veel ruimer moeten zijn, maar de roodwitten waren niet scherp genoeg in de afronding. Na de pauze drong Urk wel wat aan, maar ze werden niet echt gevaarlijk. Vlak voor tijd werd het nog even spannend, doordat Max Jansen een overtreding maakte op William de Boer in het strafschopgebied. Hessel Snoek scoorde van elf meter, maar nog geen drie minuten later bepaalde Niek te Veluwe met zijn dertiende treffer van het seizoen de eindstand op 3-1.

 

Niek te Veluwe (6) scoort de 2-0 voor AZSV. Marinus Snoek en keeper Richard Strijker zijn machteloos.
Foto: Cor Hinkamp

 

Doelpunten 2. Rik van der Eerden 1-0, 25. Niek te Veluwe 2-0, 85. Hessel Snoek (strafschop) 2-1, 88. Niek te Veluwe 3-1
Scheidsrechter C. Prooi
Toeschouwers 450
AZSV Jasper te Kolste, Freek Mulder, Max Jansen, Jonathan Goosen, Bram Rensing, Niek te Veluwe, Kars Vierwind, Erwin Nieuwboer, Sjoerd te Boekhorst (75. Robbin Thuss), Joost Rasing (83. Giovanni Malawau), Rik van der Eerden
Urk Richard Strijker, Maarten Dijkhuizen, Klaas Kramer, Hessel Snoek, Dick Hakvoort, Marinus Snoek (60. Lucas Schraal), Riekelt Nentjes, Gerrit Tol (75. Jelle de Boer), Riekelt Jan Brands, Johannes Schrijver, William de Boer
Gele kaart Max Jansen (AZSV)

 

Buitenpost - Staphorst 0-2 (0-1)

Er waren ongetwijfeld uitstekende bedoelingen van de thuisclub. Toch keek Buitenpost al in de eerste minuut tegen een achterstand aan. Staphorst mocht ongehinderd voorzetten, waarna ook keeper Van der Meulen er niet fantastisch uitzag. Mike Reuvers zei dank u wel en tikte binnen, 0-1. Direct konden alle plannen van trainer René van der Weij de ijskast in. Toch bleef de thuisclub lang geloven in een goede afloop. De 0-1 stand werd pas verdubbeld in de tweede helft toen er nog twintig minuten waren te gaan. Daarna was het definitief over. Buitenpost probeerde het nog wel, maar kwam eenvoudigweg te kort tegen de mannen van trainer Dennis van Toor van Staphorst. Eindstand 0-2, er breken nog spannende weken aan voor de Blauwkes.

 

Halbe Elsenga (rechts) ontwijkt Marlon Luchtenberg van Staphorst.
Foto: Hans Zwamborn

 

Doelpunten 1. Mike Reuvers 0-1, 70. Pim de Jonge 0-2
Scheidsrechter J. Aafouallah
Toeschouwers 450
Buitenpost Kevin van der Meulen, Aaron Boekhout (72. Joran Olijve), Joost Jesse Visser, Willem de Boer (75. Durk de Haan), Wim de Vries, Rolf Dijk, Robin Huisman de Jong, Rob Dijkstra, Halbe Elsenga, Rudmer Loonstra, Rik Weening (46. Jelmer Vos)
Staphorst René Oosterhof, Thijs Gerlofs, Mark Veldmate, Martin van 't Ende, Rob Mijnheer (63. Martijn Brakke), Marlon Luchtenberg, Pim de Jonge, Mark Schra, Pascal Mulder, Mike Reuvers, Ferdi ter Avest
Gele kaart Aaron Boekhout, Halbe Elsenga (Buitenpost), Marlon Luchtenberg (Staphorst)

 

CSV Apeldoorn - Berkum 1-3 (0-2)

Binnen twaalf minuten nam Berkum een voorsprong van 0-2. Slecht verdedigen en niet opletten zoals dat wel meer gebeurt dit seizoen bij CSV Apeldoorn. Achter de feiten aanlopen is het credo. Dan zit alles ook nog tegen open kansen werden gemist en tweemaal het houtwerk geraakt. Toen de aansluitingstreffer toch kwam was de vreugde van korte duur. Bjorn Bakker kon gewoon doorlopen en gaf het 'figuurlijke' genadeschot.

 

Berkum-doelman Dominique van Hoof regeert in zijn strafschopgebied.
Foto: Wout van Zoeren

 

Doelpunten 7. Jasper Bremmer 0-1, 12. Thom Kooke 0-2, 71. Steven van Es 1-2, 72. Bjorn Bakker 1-3
Scheidsrechter L.P.S. Cairo
Toeschouwers 335
CSV Apeldoorn Patrick Jansen, Melvin Bresser, Jamarro Diks, Steven van Es, Jesse Hartgers, Sebastian van Laar (67. Richard van Beek), Maikel Lange (88. Jelmer Boleij), Bruce Schotman (80. Jesse Perdon), Fedde Timmer, Omar Yakubu, Fedde Dibbink
Berkum Dominic van Hoof, Jason Huisman, Jasper Bremmer, Dennis Horstman, Björn Bakker, Marc van der Meulen, Patrick van der Veen, Rico Wolven, Michel van Aggele (83. Hoeseb Yacob, Yoram Zandvliet (71. Yannick Kaluzi), Thom Kooke (63. Jorben Nieuwenhuis)
Gele kaart Sebastian van Laar (CSV Apeldoorn)

 

Excelsior '31 - SDC Putten 1-0 (0-0)

Het was voor Excelsior '31 een flinke klus om het defensief stevig gefundeerde SDC Putten te breken. De gedreven thuisploeg probeerde in de eerste helft via de combinatie de bal bij de persoon te krijgen die af moest ronden. Op enkele kleine mogelijkheden na viel het niet op de plaats. In de tweede helft gooide Excelsior '31 er een schepje bovenop, drong het SDC Putten verder terug en werd het zorgvuldiger in balbezit. De opluchting was groot toen Michel Gerritsen Mulkes negen minuten voor tijd de bal van net buiten het strafschopgebied vol overtuiging voorbij de goed keepende Martin van Barneveld wist te schieten. Daarmee hield de Rijssenaar de titelaspiraties van zijn club in leven.

Doelpunten 82. Michel Gerritsen Mulkes 1-0
Scheidsrechter B.J. Fikkert
Toeschouwers 450
Excelsior '31 Melvin Koetsier, Mirko Zwiers, Amanuel Isa (64. Joost Krijns), Pim Ten Have, Simon Baysoy, Stefan Maat, Michel Gerritsen Mulkes, Hielke Penterman, Niek Davina, Hakim Ezafzafi (64. Boy Boeloerditi), Stefan Groothuis (79. Cem Köse)
SDC Putten Martin van Barneveld, Thomas Amende, Martijn Duits (89. Jelfta van den Broek), Jurian van den Brink, Kees Pluim, Rob Knul, Rick van den Brink, Vincent ter Burg, Wouter de Bruin, Benjamin Huisman (9. Kevin van der Vlag), Wilbert Thomassen
Gele kaart Simon Baysoy (Excelsior '31)

 

Flevo Boys - DUNO D. 1-0 (0-0)

Gezien de belangen speelde beide ploegen met de rem erop en gaven elkaar weinig speelruimte. Na de pauze werd het allemaal wat losser en kwamen er aan beide kanten ook kansen om de score te openen. Het werd typisch een duel waarin één doelpunt wel eens het verschil zou kunnen gaan maken. En aldus geschiedde. Invaller Madih Doufikar brak een kwartier voor tijd de ban voor Flevo Boys. Vervolgens ging DUNO D. nog wel op jacht naar de gelijkmaker, maar echt serieus dreigend werden de Doorwerthers niet meer.

Doelpunten 76. Madih Doufikar 1-0
Scheidsrechter W.H. Kuijntjes
Toeschouwers 550
Flevo Boys Rodney Rosink, Arnoud Post, Björn Adams, Roelof Strikwerda, Duane Tjen-A-Kwoei, Aron Strengholt, Aran Nijboer (90. Abdessamad Boundati), Ivar Span, Timon Rorije (80. Lars de Boer), Johan Tiems, Frank Post (57. Madih Doufikar)
DUNO D. Patrick ter Mate, Renzo van Duren, Giovanni Scharrenberg (90+4. Purrel Fränkel), Ted Heijckmann, Kevin Sissing (70. Shapoul Ali), Roy Talsma (70. Joey Godee), Jochem Jansen, Ahmed Lak, Bart van Brakel, Nick de Bondt, Jordy Balk
Gele kaart Madih Doufikar (Flevo Boys), Renzo van Duren (DUNO D.)

 

SC Genemuiden - ACV 0-1 (0-1)

Moedeloos, dat is het verhaal dat we het beste om de nek van SC Genemuiden kunnen hangen in deze fase van de competitie. Een tegenstander die gelukkig aan een doelpunt komt en een thuisclub die meer verdiend maar uiteindelijk opnieuw met lege handen staat. SC Genemuiden had zeker recht om te scoren, de strijd die het op de groene grasmat wist neer te leggen was hoopgevend maar ook tegen ACV was het maken van doelpunten niet aan SC Genemuiden besteed. ACV bleek uiteindelijk genoeg te hebben aan die ene treffer, voor SC Genemuiden waren de druiven zuur maar deden de uitslagen op de andere velden het leed toch enigszins verzachten.

 

Onder druk van Dirk Muis en Anne van der Kolk heeft ACV-doelman Ben Wormmeester de bal te pakken.
Foto: Helmich Lubberts

 

Doelpunten 24. Marco van der Heide 0-1
Scheidsrechter R. Groenewegen
Toeschouwers 700
SC Genemuiden Eser Elmali, Bart Jan Brouwer, Dirk Muis, Roelof de Jong, Nick Buitink (71. Jan Hooiveld), Jur van Dalfsen, Kay Velda, Frank Kuurman (80. Joran Pot), Omar Kavak, Sijmon Eenkhoorn, Anne van der Kolk
ACV Ben Wormmeester, Johan van der Werf (67. Arjen Hagenauw), Robert Talens, Gibril Sankoh, Nande Wielink, Justin Mulder, Pascal Huser, Gijs Jasper (46. Nick Westebrink), Erik Eleveld, Marco van der Heide, Ezra Schrijver (77. Guus de Vries)
Gele kaart Nick Buitink, Bart Jan Brouwer, Jan Hooiveld (SC Genemuiden), Guus de Vries (ACV)
Rode kaart Kay Velda (2x geel) (SC Genemuiden), Erik Eleveld (2x geel) (ACV)

 

Sparta Nijkerk - DETO Twenterand 1-1 (0-1)

In de eerste helft gebeurde er niet zoveel. Sparta Nijkerk was de aanvallende ploeg, maar speelde veel te behoudend om echt gevaar te stichten tegen de muur die DETO opwierp. Halverwege de eerste helft kwam de bal bij Kai Wesselink, die verrassend de bal van buiten de zestien diagonaal over de grond in de verre hoek kon binnenschieten. In de tweede helft kwam er een andere thuisploeg op veld. Vanaf het begin was het voor DETO eigenlijk alleen maar verdedigen. Na een klein kwartier maakte Janic Makizodila een paar fraaie hoogstandjes op de achterlijn en kon de bal voor het doel brengen waar Oskar van Logtestijn de doelman van DETO kansloos liet. De Nijkerkers kregen nog een paar riante kansen, maar het doel werd niet meer getroffen. Duur puntverlies dus voor Sparta Nijkerk in de race naar het kampioenschap en hoop voor DETO om rechtstreekse degradatie te ontlopen.

 

Coach Erik Speelziek volgt de actie van Donny van der Wal nauwgezet.
Foto: Arjen Gerritsma

 

Doelpunten 21. Kai Wesselink 0-1, 59. Oskar van Logtestijn 1-1
Scheidsrechter J.S. Boringa
Toeschouwers 700
Sparta Nijkerk Manuel Hoogewoning, Jerry Geurtsen, Mohammed al Haydar, Leon Broekhof, Rob Diderik (46. Oskar van Logtestijn, Adriaan Kruisheer (70. Jorrit Fiegen), Jesse Buitenhuis, Donny van der Wal, Bryan Burgerhout (46. Janic Makizodila), Gilbrano Plet, Frank Heus
DETO Twenterand Anthony van Zaltbommel, Stan Nijhuis, Koen Fleer, Coplan Soumaoro (46. Mark Koetsier), Louis Vijfhuizen, Joost Exterkate (87. Kevin Hoff), Wybe Kram, Kai Wesselink, Maarten Booijink, Muhammed Kaya, Kevin Peppels (46. Lesley Nahrwold)
Gele kaart Koen Fleer, Louis Vijfhuizen (DETO Twenterand)

 

WHC - SVZW 2-3 (1-2)

SVZW heeft na de overwinning midweeks tegen DETO Twenterand wederom een winstpartij toegevoegd. In een voor de neutrale toeschouwer aantrekkelijke wedstrijd begon SVZW sterk en creeerde enkele goede mogelijkheden. In de 33e minuut kwam SVZW dan ook terecht op voorsprong door een doelpunt van ter Avest. Iedereen in Wezep was in de veronderstelling dat de blauw witten wel wakker geschud waren maar niks leek minder waar want in de 38e minuut kwam SVZW op 0-2 door een doelpunt van Smit. Vlak voor rust maakte WHC de aansluitingstreffer door Jochem Oude Booijink. De tweede helft begon voor WHC uiterst ongelukkig doordat Smit goed doorkwam was het WHC keeper Kuyiper die Smit buiten de zestien neerhaalde en deze kon vertrekken. WHC ging achterop een op een spelen om toch nog voor de punten te strijden maar in de 58e minuut kwam SVZW op 1-3 door een doelpunt van Smit. WHC bleef drukken op het goal van SVZW dit resulteerde in de 75e minuut op de 2-3 van Dijkhof. SVZW had veel overtreding nodig om WHC van de goal af te houden maar hield stand.

Doelpunten 33. Joshua ter Avest 0-1, 38. Frank Smit 0-2, 45. Jochem Oude Booijink 1-2, 58. Frank Smit 1-3, 75. Mitchel Dijkhof 2-3
Scheidsrechter P. Henshuijs
Toeschouwers 4000
WHC Jasper Kuiper, Kevin Siemelink, Jochem Oude Booyink, Jonathan van Marle, Wim van 't Ende, Robert Schonewille, Thijs Dekker, Mitchel Dijkhof, Nathan Duim (49. Django van der Landen), Melvin Velthuis (53. Mark van Petersen), Jelle Post
SVZW Jens Veldwachter, Lars Kamperman Leferink, Michael Wensing, Burak Basut, Robin de Jong, Frank Smit, Deniz Sahbaz (71. Maarten Jansen), Tom Hegeman, Bas Woesthuis (53. Nigel Michels), Joshua ter Avest (71. John Lubbers), Dries Buimer
Gele kaart Kevin Siemelink (WHC), Bas Woesthuis, Tom Hegeman, Michael Wensing (SVZW)
Rode kaart Jasper Kuiper (WHC)

 

Klik hier voor de uitslagen- en standenpagina van de hoofdklasse B.