Nieuws

Een zouteloze bollenclash

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

5 mei 2019

LISSE - De vooraf aangeprezen bollenclash tussen FC Lisse en Quick Boys (1-2) bracht niet wat van zo'n derby verwacht mag worden. Weinig sfeer, geen duel dat bol stond van de spanning, integendeel. Vooral in de eerste helft, waarin de straffe koude wind danig van invloed was op het spel, viel er voor de 3000 toeschouwers nauwelijks wat genieten.

 

Beide ploegen speelden ver beneden hun kunnen, volgens Quick Boys-coach Erik Assink. "Combinaties mislukten, passes kort of lang kwamen niet aan, het was allemaal veel te timide en rommelig. Er was niets te merken dat er spanning op de wedstrijd stond, terwijl een overwinning voor mijn team noodzakelijk was. Aan een gelijkspel hadden wij niet veel. Tot aan de 35-ste minuut speelden wij zonder enige overtuiging en mochten blij zijn dat Lisse niet tot scoren kwam. Van onze kant was het allemaal veel te matig om een goal te maken'', legde Assink de vinger op de zere plek.

 

Dennis van der Plas wint een luchtduel van Oussama Siali (links) en Rowdy van der Putten.

 

Ook Assinks collega Robbert de Ruiter droeg zijn steentje bij in de kritiek. "Dit was een van onze slechtste wedstrijden van het seizoen", oordeelde de Lisse-coach. "Heel matig van onze kant met veel opportunistisch voetbal. Het was ondermaats en dat is jammer. We hadden hele andere voornemens vandaag, maar het is er niet van gekomen. Het is niet de wedstrijd geworden, wat ik er van verwacht en gehoopt had."

 

De Ruiter had wat jongere spelers opgesteld. Hij wou wel eens zien hoe dat uitpakte. Een aantal vervulden hun rol naar behoren, maar dat kon niet van iedereen gezegd worden. Ook de wissels pakten niet goed uit. Geen ramp vond De Ruiter omdat er voor de FC niks meer te halen viel. Wat de trainer vooral miste was gogme om beter met de kansen om te springen en slimmere keuzes te doen om zo het verschil te maken. Er waren zeker mogelijkheden waar meer in had gezeten dan er nu werd uitgehaald. Te vaak verdween een bal in de voeten van een tegenstander of verdween door de harde wind in niemandsland.

 

Na een half uur spelen kreeg Quick Boys zijn eerste kans, maar Dennis Kaars die liet die liggen. Ook Jesse van Nieuwkerk had het vizier niet op scherp staan, net als Kay Tejan die vaak de fout maakte door de bal te lang bij zich te houden. Echte kansen waren daardoor spaarzaam. Met hoekschoppen voor Quick Boys was het wel een drukte van belang voor het doel van Jochem Lensen maar tot een score kwam het niet. De beste kans was zelfs voor FC Lisse. Een minuutje voor rust miste Koen Fokkema een dot van een kans uit een voorzet van Rik Vermeulen. De aanvaller mikte veel te hoog.

 

Lisse-doelman Jochem Jensen blijft in alle drukte baas over de situatie.

 

Na de rust was de eerste beste kans voor Quick Boys. Chima Bosman dwong Lensen tot een prima redding. In minuut 55 brak FC Lisse de wedstrijd open. Na een tegenstander omspeeld liet Fokkema doelman Paul van der Helm kansloos. Maar nog geen twee minuten later ontsnapte Lisse aan de gelijkmaker toen Kaars op korte afstand van het doel de bal hoog over schoot. En Lisse mocht opnieuw van geluk spreken dat Marc de Kruijs uit een vrije trap de bal snoeihard op de lat schoot. Halverwege de tweed ehelft kwam Quick Boys dan eindelijk op gelijke hoogte. Jesse van Nieuwkerk werd onderuit gehaald en de goed leidende Frank de Winter kon niet anders dan de bal op de stip leggen. Kay Tejan zou vanaf elf meter het vonnis wel voltrekken, maar zag de piepjonge Lensen uitstekend redden. Het debuut van de doelman kon niet meer stuk.

 

Beide trainers sloegen aan te wisselen en Quick Boys leek daar het meeste profijt van te hebben. Zeven minuten voor tijd maakte Tejan zijn eerde misser goed door een vrije schop rand zestien onhoudbaar binnen te knallen. Verdiend, want in die fase was Quick Boys het meest in de aanval en zette Lisse onder druk. Na de 1-1 bleven de Katwijkers onverminderd druk uitoefenen op het doel van FC Lisse dat massaal verdedigde.

 

Zo ziet vreugde eruit om een winnende goal. Jesse van Nieuwkerk (links), de maker van de 1-2, schreeuwt het uit en Jeffrey Ket met hem.

 

Zeven minuten extra speeltijd kwamen er bij, mede vanwege een langdurige blessurebehandeling bij een Lisse speler. In de dying seconds zette Van Nieuwkerk een sprint in en frommelde vervolgens op onnavolgbare wijze de bal langs Jensen. De Quick Boys fans ontploften bijna van vreugde en jubelden, als was er een kampioenschap behaald. Maar zo ver is het nog lang niet. Nog drie wedstrijden te gaan en de achterstand op Noordwijk is nog altijd twee punten.

 

"Laat ik voorop stellen dat ik vind dat we verdiend hebben gewonnen", reageerde Assink na afloop. "Maar ik moet ook vaststellen dat het vandaag niet allemaal is gegaan zoals we ons hadden voorgesteld. Het was allemaal moeizaam en vaak niet zoals het moest. We missen een strafschop en we laten een paar goede kansen aan onze neus voorbij gaan. Vandaag hebben we ons daar knokkend doorheen moeten worstelen. In mijn gevoel waren we niet echt bezig met de wedstrijd. In het geheel genomen vond ik het allemaal zouteloos gebeuren. Het had niets met een bollenderby te maken."

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures