Nieuws

Machteloos Sparta Nijkerk geeft eerste plaats weg

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

5 mei 2019

NIJKERK - Hoe snel de stemming bij een club kan veranderen, werd zaterdag weer eens duidelijk op sportpark de Ebbenhorst in Nijkerk. Voor de wedstrijd van Sparta Nijkerk tegen degradatiekandidaat DETO Twenterand heerste er bij de koploper in de hoofdklasse B het gevoel dat er een flinke kans was om de titel en de promotie binnen te slepen.

 

Hoe anders was die stemming na het 1-1 gelijkspel. Weg was de eerste plaats en met nog slechts drie wedstrijden te spelen is dat een flinke 'opdoffer' voor het elftal van trainer Eric Speelziek. Staphorst neemt nu die eerste plaats in met hetzelfde aantal punten als de Nijkerkers, maar met een veel beter doelsaldo (+28 tegen +18). Speelziek, die altijd heel realistisch naar het voetbal kijkt, waarschuwde vooraf nog voor de gevaren die nog te wachten staan. "Eerst zien en dan geloven. Tegen deze tegenstander zullen we het spel moeten maken. Dat kunnen we wel, maar het is de vraag hoe iedereen in deze fase van de competitie met de druk om kan gaan," aldus de ervaren coach.

 

Janic Makizodila torent boven iedereen uit.

 

Juist dat laatste zou een factor worden waar Speelziek na afloop toch zo zijn bedenkingen over had. Hij wist vooraf dat het niet gemakkelijk zou worden. DETO, een kat in het nauw, liet bij monde van de jonge trainer Jos van der Veen weten dat het voorkomen van doelpunten het hoofddoel in deze wedstrijd zou worden. Die tactiek werd door zijn elftal met een wel erg verdedigende instelling tot in de puntjes uitgevoerd. Zo begon het verdedigen door de beide spitsen Joost Exterkate en Kai Wesselink ver op eigen helft. "Ze hebben de bus, een dubbeldekker, in het strafschopgebied geparkeerd," klonk het op de tribune.

 

Nu kon de degradatiekandidaat ook haast niet anders. Drie wedstrijden in zes dagen is wel veel voor een ploeg als DETO. Afgelopen woensdag werd met 0-1 verloren van SVZW en aanstaande dinsdag wacht alweer de uitwedstrijd bij Berkum. Van der Veen moest dus heel creatief omgaan met het aantal beschikbare spelers. Zo liet hij Kevin Aman en Qays Shayesteh, normaal basisspelers, dit keer buiten het elftal. Hij wisselde ook om die reden zijn beste middenvelder, Coplan Soumaoro, in de rust. Alles om een kans te behouden om alsnog op een p/d plaats te komen.

 

Maar ja, dat alles had toch voor Sparta Nijkerk geen probleem moeten opleveren. De laatste zeven competitiewedstrijden hadden steeds een overwinning opgeleverd en het elftal begon steeds beter ingespeeld te geraken. Sinds Speelziek de sleutel had gevonden voor zijn aanvallende problemen, nam ook het aantal doelpunten weer toe. Frank Heus was ineens de spits en het koppel met Jesse Buitenhuis werkte optimaal. Alleen in deze wedstrijd zat er duidelijk zand in deze motor, want beide spelers bleven ver van hun vertrouwde vorm weg. Maar wat nog als vreemder ervaren werd, was het matige verdedigen van het centrale duo Mohammed al Haydar en Leon Broekhof. De middenvelders van de bezoekers kregen te veel ruimte en de beide DETO-spitsen hadden meer de bal dan dat eigenlijk nodig was.

 

Oskar van Logtestijn ziet de bal naast het doel gaan.

 

Vanaf het beginsignaal kroop DETO dus terug op eigen helft en zei daarmee eigenlijk tegen de thuisploeg "zoek het maar uit" met die bal. Iedere voetballer weet dat het dan moeilijk wordt om een gat richting doel te vinden. Wapens als een hoog baltempo en aanvallen over de vleugel staan in ieder voetbalboek beschreven. Trainers hopen daarbij verder op individuele acties en soms wat geluk. Bij de Nijkerkers ging de bal veel te vaak in de breedte en lag dus het tempo te laag. Bovendien leek iedere speler de angst te hebben om een fout te maken, dus geen risicovolle individuele acties. Verder dan een speldenprik van Heus (bal op de buitenkant van de paal) kwam de thuisploeg in de eerste kwartier niet. Terwijl de thuisploeg maar niet los kwam, kropen de bezoekers steeds vaker via lange ballen in de richting van doelman Manuel Hoogewoning. Een belangrijke rol speelde middenvelder Soumaoro daarin. Hij kon steeds de tweede bal oppikken, een bal die eigenlijk voor de Nijkerkers had moeten zijn, en wist zijn aanvallers steeds van bruikbare ballen te voorzien.

 

In de 20-ste minuut een opsteker voor de bezoekers. Slap verdedigen bij de thuisploeg, toekijken en niet ingrijpen, gaf Wesselink de kans om doelman Hoogewoning in de verste hoek te passeren: 0-1. Dat was even schrikken voor de koploper, maar tijd voor herstel was nog ruim aanwezig. Alleen leverde het toch wel fantasieloos spel maar weinig kansen op. In de 32-ste minuut was er wel een mogelijkheid. Een door Gilbrano Plet goed opgezette aanval werd door verdediger Rob Diderik ingeschoten, maar doelman Anthony van Zaltbommel redde bekwaam. Net voor de rust weer een mogelijkheid, maar ook nu redde de DETO-keeper op een vrije trap van Donny van der Wal.

 

Speelziek moest ingrijpen en liet verdediger Diderik en de apathisch spelende Bryan Burgerhout achter in de kleedkamer en bracht met Janic Makizodila en Oskar van Logtestijn meer snelheid en fysieke kracht in zijn aanval. De druk op het doel van de bezoekers nam toe en in de 59-ste minuut viel de verdiende gelijkmaker. Makizodila was iedereen te snel af en zijn voorzet werd door van Logtestijn in het doel gegleden: 1-1. Het was nu wachten op meer voor het thuispubliek. Alleen het slim spelende DETO wist steeds via het middenveld onder de druk uit te spelen en kreeg zelfs bij counters zo zijn kansen. Er vielen echter ook niet zo echt veel kansen meer te noteren. Zelfs aanvoerder Van der Wal, vaak in slotfases betrokken bij een treffer, kon maar niet loskomen in het overvolle strafschopgebied van de gasten. Het bleef dus bij een 1-1 gelijkspel en daarmee deed de thuisploeg erg slechte zaken.

 

Jorrit Fiegen kopt de bal in, maar zonder resultaat.

 

Speelziek was voor het eerst dit seizoen toch wel kritisch richting zijn elftal. "De week rust heeft ons duidelijk geen goed gedaan. In deze fase van de competitie gaat de druk toenemen en daar zijn we niet goed mee omgegaan. Er was geen druk op de bal en we konden niet de energie brengen die we normaal altijd wel hebben. Misschien is iedereen wel minder fit dan dat die zich voordoet," aldus de sip kijkende coach.

 

Woensdag wacht de halve finale voor de districtsbeker tegen DUNO en daarna nog drie spannende wedstrijden voor de competitie (SVZW uit, Berkum thuis en ACV uit). Bij DETO was er blijdschap met dit gelijkspel. Van der Veen wist ook wel dat zijn team naar mogelijkheden gespeeld had en daarmee zeker niet de schoonheidsprijs had gewonnen. "Iedere punt is er één voor ons en juist zo'n punt tegen de koploper zorgt voor een geweldige boost voor de volgende wedstrijden. We hebben het net als iedere andere promovendus uit de eerste klasse moeilijk in de hoofdklasse. Misschien lukt het ons om alsnog van de degradatieplaats af te komen en op een p/d plaats te eindigen."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Arjen Gerritsma