Nieuws

Ter Leede verslikt zich in vechtlust Spijkenisse

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

5 mei 2019

SPIJKENISSE - Wat een flinke dosis strijdlust al niet kan doen, zeker als de knokkende ploeg een keertje laat zien dat er ook nog heel aardig gevoetbald kan worden. De frisse start van Spijkenisse tegen koploper Ter Leede zorgde er in ieder geval voor dat binnen één helft de trouwe aanhang van thuisclub Spijkenisse overschakelde van cynisme en gemopper over het huidige seizoen naar goedkeurende bijval.

 

"Er zit lijn in het spel," was daar één uitingvan, gevolgd door opvallend lovende woorden over de prestaties van Kees 'Pier' Tol. Opvallend, omdat aanvaller Tol de afgelopen tijd bij de aanhang zo'n beetje al zijn krediet had verspeeld. Te lui, niet gretig, enzovoorts, kortom alles wat een typische spits te horen kan krijgen als de ploeg om hem heen niet draait.

 

Demi Gosepa loopt Jeffrey Bok eruit.

 

Niet draaien geldt voor het Spijkenisse van dit seizoen overigens als een eufemisme. Voor aanvang van het seizoen waren de verwachtingen voor de groenwitte torenhoog, want de net uit de Derde divisie gedegradeerde ploeg zag zich versterkt met niet de minsten. De al genoemde Kees Tol kwam over van Spakenburg, en verder maakten onder andere Peter de Lange, Rupert Dorothea en Anthony Bentem hun opwachting. Al kwam Dorothea door een ernstige blessure nooit aan spelen toe. Qua binnenhalen van punten ging het in de eerste seizoensfase goed. Toch werd snel zichtbaar dat de machine niet echt op gang wilde komen. De pijnlijke 2-5 thuisnederlaag tegen FC 's-Gravenzande bleek geen eenmalige uitglijder te zijn, want vanaf dat moment kwam het niet meer goed binnen de selectie van coach Peter Wubben.

 

Ondanks af en toe een positieve uitschieter kon het negatieve tij nooit gekeerd worden. Onvrede binnen de groep kon niet binnenskamers gehouden worden, diverse conflicten leidden tot verhalen in de pers. Doelman Amezrine leverde zijn keepershandschoenen in en Peter de Lange besloot ook voortijdig sportpark Jaap Riedijk te verlaten. Hoewel niet alle verhalen eensluidend waren, kwam er uit verklaringen van onder andere Tol, Bentem en Stefano Gonçalves wel een soort gemene deler naar voren: geen klik binnen de ploeg en met de trainer en geen gezelligheid. Plus verschil in visie over hoe Spijkenisse moet voetballen. Een verloren seizoen, zo werd her en der geconcludeerd, maar de laatste weken leek het zelfs nog erger dan dat te gaan worden, want het gevaar van het moeten spelen van p/d-wedstrijden kwam met de week dichterbij. Concurrent Capelle maakte er namelijk serieus werk van om de groenwitten nog van de veilige twaalfde plaats te verdrijven.

Net als eerder dit seizoen liet Wubben zaterdagmiddag geen misverstand over zijn eigen verantwoordelijkheid bestaan: "Het is me niet gelukt om er een eenheid van te maken. Spelers die in augustus begonnen, hadden moeite met onze speelstijl, terwijl ze dit van tevoren konden weten. Ze zijn toch echt allemaal op kennismakingsgesprek geweest. Op een gegeven moment sluit je dan toch compromissen, als je inschat dat spelers zich daar beter bij voelen. Het hielp echter niet. Ik ben de eindverantwoordelijke en reken mij het mislukken daarom volledig aan. Maar me erbij neerleggen wil ik niet. Vervallen in chagrijn helpt niet, nee wat mij betreft sluiten we zo positief als mogelijk is af."

 

Ian van Otterlo controleert de bal, Felino Jardim zorgt voor de dekking.

 

Het moet gezegd, de uitvoering tegen Ter Leede gaf aanleiding tot enig optimisme. Met de wind in de rug toonde Spijkenisse in de eerste helft geen greintje ontzag voor de koploper. De Sassenheimers lieten bij vlagen wel zien dat het een stuk geolieder loopt in hun ploeg. En de aanvalslinie kent in linkerspits Robert Steemers en Ian van Otterlo kort achter de spits een paar heel gevaarlijke krachten, maar daar trok de equipe van Wubben zich toch maar weinig van aan. Doelman Michael Termijn liet al snel zien dat hij in betrouwbare doen was. Wat echter het meest hielp, was dat Kees Tol in de dertiende minuut een voorzet van Yassire Hamdani strak in het doel wist te koppen. De in bijna dezelfde minuut volgende gelijkmaker van Omar Limon voor Ter Leede, voortkomend uit een opzichting misverstand tussen keeper en verdediging, deed het moreel bij de thuisclub niet meer breken. Nauwelijks vijf minuten later liet Marvin van der Pluijm namelijk opnieuw een voorsprong voor Spijkenisse aantekenen, net als Tol met het hoofd uit een perfect geplaatste voorzet.

 

In het vervolg van het eerste bedrijf was het betere voetbal ogenschijnlijk voor Ter Leede, maar tot genoegen van Wubben speelde Spijkenise zich toch vaak onder de druk uit. Doordat het zowaar af en toe lukte om Tol bruikbaar in de ruimte aan te spelen, kon de eerder zo gelouterde spits laten zien dat hij beslist bepaalde kwaliteiten heeft. En dat niet alleen als diepste spits, maar ook als degene die vanaf de flanken scherpe voorzetten kan afleveren.

 

Verwachting was dat na rust de passing op Tol nauwkeuriger kon uitpakken, omdat de sterke tegenwind de bal dan minder hard zou laten doorschieten. "Eerst middenvelders aanspelen en van daaruit de pass achter de verdediging," zou luidde het plan van Wubben. Het kwam er geen moment van omdat de bal continu vanuit de verdediging in een keer hoog naar voren werd gespeeld. Gevolg was dat de aanvallers er niets mee konden en Ter Leede steeds in no-time de aanval weer overnam. Het middenveld van Spijkenisse kwam er geen moment meer aan te pas. Centrale verdediger Anthony Bentem en zijn kompanen bleven nog lang overeind, al verliep dat niet zonder discussie. Een inzet van Van Otterlo werd namelijk in de ogen van velen achter de lijn uit het doel gehaald, maar scheidsrechter Berg volgde het advies van zijn assistente: geen doelpunt. De boosheid hierna kwam Van Otterlo op geel te staan, maar leverde hem even later ook de ultieme wraak op toen hij alsnog via een licht van richting veranderde vrije trap de gelijkmaker afdwong.

 

Ter Leede claimt bij 2-2 dat de bal over de lijn is geweest.

 

Invaller Joey van den Berg zag direct daarna een rake kopbal afgekeurd wegens buitenspel, maar daar bleef het bij voor Ter Leede. Hoewel de ploeg wankelde, bleef Spijkenisse overeind, wat op de tribune de verzuchting deed klinken: "pff, dit punt hebben we voor de poorten van de hel weggesleept." Coach Wubben kon min of meer met de uitkomst leven: "Op het laatst hadden we het bar moeilijk, maar als ik naar de eerste helft kijk dan put ik hier echt wel moed uit. Zo spelend gaan we vast nog wel punten pakken, al weet ik dat dit resultaat geen garantie geeft. Want eerder lieten we goede wedstrijden tegen sterke tegenstanders prompt volgen door zeperds. Onze wisselvalligheid was tot nog toe groot." De berichten over de winst van Capelle, die de Spijkenisser marge met de p/d-streep tot één punt deed dalen, kapte Wubben resoluut af: "Wat heb ik aan hoe Capelle het doet, het moet gaan om wat wij zelf doen, nu en de komende weken."

 

Ondertussen realiseerde het kamp van Ter Leede zich dat het puntenverlies verstrekkende gevolgen kan hebben. "Nu hebben we het kampioenschap niet meer in eigen hand, want we staan weliswaar in punten gelijk met Volendam, maar hun doelsaldo is veel beter dan het onze," wist trainer Henk Wisman. "Wij begonnen vandaag veel te slap. Blijkbaar ontbrak het besef dat we moesten winnen, anders kan ik het ook niet verklaren," zo foeterde de coach kort na afloop nog na. De lichaamstaal liet daarbij niets te raden over, de druiven waren zuur. Van Otterlo was een stukje later nog niets van zijn boosheid kwijt. "Onvoorstelbaar, die bal was zó ver over de lijn (Van Otterlo hield hierbij zijn armen wijd, red). Anders hadden we hier gewonnen, zeker weten."

 

De maand mei wordt voor zowel Spijkenisse als Ter Leede beslissend, de één strijdt voor rechtstreeks klassebehoud, de ander voor het kampioenschap en de bijbehorende promotie. De uitkomst van de onderlinge clash in het eerste meiweekeinde betekent dat voor allebei de kans op nog een extra beslismaand (juni) een stukje groter is geworden.

 

Tekst: Jakob Kos

Foto's: Orange Pictures