Nieuws

Volendam krijgt hulp van buitenaf

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

5 mei 2019

ROTTERDAM - Volendam is terug op de eerste plaats van de hoofdklasse A. Dat ging niet geheel op eigen kracht. Allereerst zat het niet tegen in het duel met hekkensluiter XerxesDZB. Vanaf minuut vijftien moesten de Rotterdammers met tien man verder en zes minuten voor rust liep de Xerxaanse troepensterkte nog verder terug. Elf tegen negen mondde uiteindelijk uit in een 0-2 overwinning voor de voltallige ploeg.

 

Tot zover de eigen prestatie van de Volendammers die ook substantiële hulp van buitenaf kregen, niet eens zo hemelsbreed ver weg. Het steuntje in de rug voelde ook zeker vertrouwd aan. Kees Tol nam Spijkenisse bij de hand tegen koploper Ter Leede en Volendamse 'Pier' speelde gedreven als in zijn beste dagen bij Noordwijk en Spakenburg. De fans van Spijkenisse hadden het vertrouwen in de spits al zo'n beetje opgegeven, maar zagen onverwachts een naar het leek herboren Tol, die al snel in de wedstrijd de score opende met een kopbal. Het hemd zou in dit geval wel eens nader dan de rok kunnen zijn geweest.

 

Scheidsrechter Germs toont Mike Navajas Sanchez de rode kaart.

 

Uiteindelijk rolde er een 2-2 gelijk spel met Ter Leede uit de bus, een bonuspunt voor Spijkenisse dat moet knokken om niet in p/d sferen te vervallen, maar tegelijk verrichtte Kees Tol ook een vriendendienst aan de ploeg met voor hem zo veel vertrouwde gezichten. En waarom heeft Kees Tol zich in de herfst van zijn carrière dan nog niet gemeld om voor Volendam uit te komen? Naar verluidt heeft de snelle aanvaller op die vraag geantwoord, 'zolang er nog clubs zijn die geld voor me betalen, kom ik niet terug naar Volendam'. En dus is 'Pier' Tol komend seizoen nog te bewonderen bij Alphense Boys.

 

Terug naar Rotterdam-Oost, waar XerxesDZB de definitieve bevestiging kreeg dat het een zwaar seizoen zou worden in de hoofdklasse. Vorig jaar eind juni vierde de club op een zomerse doordeweekse avond feest. Onder leiding van coach Joop Hiele sloot XerxesDZB de verliezersbarrage af met winst op Brielle (3-0) en promoveerde daarmee na twee jaar afwezigheid terug naar de hoofdklasse. Maar tegelijkertijd drong op diezelfde mooie avond al het besef door dat de middelen (financieel budget en spelersmateriaal) wel erg beperkt waren om sportief te gaan overleven. Er zijn nog wel pogingen ondernomen om vertrekkende spelers toen nog over te halen bij de club te blijven, maar die hadden stuk voor stuk geen trek in een seizoen van 'chagerijnig voor veel te weinig'.

 

Joey Tol (achter) ziet de bal op de paal belanden.

 

Twee overwinningen in de competitie wist XerxesDZB binnen te slepen dit seizoen, te gering om er nog een jaar hoofdklasse aan vast te mogen knopen. Dat moet je ook niet willen met een spelersgroep met een magere inhoud. "We hebben wel acht wedstrijden in de slotfase verloren, maar dan heb je het ook over gebrek aan kwaliteit", kijkt coach Marco Jalink terug op een bijna afgelopen voetbjaaargang. "Toch zijn de jongens allemaal blijven trainen en ze werken in de wedstrijden keihard voor een goed resultaat."

 

Werken tegen Volendam deed Jalinks ploeg zeker, maar het rendement bleef wederom uit. In de beginfase liet Moreno Marengo twee aardige mogelijkheden liggen. En dan ineens na een kwartier was alles weer in Rotterdams nadeel omgedraaid. Mike Navajas Sanchez verhinderde Harry Zwarthoed aan de bal te komen, toucheerde in feite de aanvoerder van Volendam, maar de centrale verdediger kreeg direct rood voor zijn actie. Doorgebroken speler, redeneerde scheidsrechter Martijn Germs. Formeel weinig tegen in te brengen maar diverse collega's van Germs hadden het waarschijnlijk met geel afgedaan. Extra vervelend voor XerxesDZB was de zwakke positionering van de muur die Joey Tol keurig omzeilde met zijn vrije schop. Met 0-1 achter en een man minder was de wedstrijd in hogere zin al beslist. En dat was het zeker toen vlak voor rust ook Tim Havenaar kon inrukken. Onhandig lompe overtreding van een aanvaller, daarmee solliciteer je met nadruk naar rood.

 

Niels Springer schuift de bal onder keeper Wesley van der Molen door en zorgt voor het bevrijdende tweede doelpunt.

 

Volendam heeft het in de tweede helft toch nog lang spannend gehouden. Er lagen zeeën aan ruimte op het veld, maar zo rond de zestien verdween de snelheid van handelen. En de kansen die er kwamen, gingen verloren. Joey Tol mikte op de paal, Eric Veerman kopte op de lat en ook doelman Wesley van der Molen stond zijn mannetje. Volendam liep het risico dat XerxesDZB toch nog onverhoopt uit zijn slof kon schieten. Bruce van Kesteren, eenzaam strijder voorin, had de kans daarop maar produceerde een afzwaaier. Pal voor tijd maakte Niels Springer dan eindelijk de 0-2. Sander Middelbeek keek opgewekt na afloop. Logisch, want Volendam is terug bovenaan de ladder. Het kampioenschap lonkt nadrukkelijk. "Belangrijke drie punten. De wedstrijd zelf was niet al te best", concludeerde de coach van Volendam.

 

Tekst: Aad van der Graaf

Foto's: Orange Pictures