Nieuws

Ulrich Landvreugd smeedt AFC tot eenheid

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

6 mei 2019

AMSTERDAM - Verrassend was het niet meer dat AFC op zondag 5 mei 2019 de titel pakte in de Tweede divisie. Maar het feest na de 5-0 overwinning op Scheveningen was er niet minder om. Opnieuw georganiseerd vuurwerk, waarmee de geplande feestelijke middag al was ingeluid, een kanon dat rode en zwarte vloeipapieren slingers uitspuwde en champagne die coach Ulrich Landvreugd rechtstreeks uit de fles over zijn hoofd kreeg uitgestort, terwijl hij de schrijvende pers te woord stond.

 

"Een droomseizoen", sprak Landvreugd, die in januari 2018 wereldkundig kon maken dat hij terug zou keren naar zijn AFC, waar hij jeugdtrainer was geweest. Bij die gelegenheid liet hij optekenen: "Komend seizoen de hoofdmacht van AFC trainen is om meer dan één reden iets van een hogere orde. Een ambitie gaat in vervulling. Ik ben blij dat ik nu de kans kreeg. Toen het aan mij werd gevraagd, zei ik volmondig 'ja'. AFC is de hoogst spelende club van Amsterdam en de grootste. Er zijn twee clubs uit mijn loopbaan waar ik heel veel aan te danken heb: Ajax en AFC. Dit is de mooiste en leukste club van de stad."

 

Melvin Grootfaam klopt doelman Björn Bénard en zet AFC in het duel met Scheveningen al vroeg op een 1-0 voorsprong.

 

En leuk is het seizoen 2018-19 geworden. Wie in een al goed draaiende spelersgroep - interim-coach André Wetzel had AFC uit het slop weten te trekken - de beschikking krijgt over Yordi en Kenny Teijsse, Raily Ignacio, Tim Linthorst, Fouad Belarbi en Cody Claver mag zich gelukkig prijzen. Stuk voor stuk voetballers die - de een wat meer dan de ander - al een reputatie elders hadden opgebouwd. Tegelijkertijd nemen dan de verwachtingspatronen exorbitante vormen aan. Het moet nog wel 'even' gebeuren. "Het uitgangspunt was linker rijtje", begint Landvreugd bij het begin. "Maar dat is bijgesteld in de winterstop. Onze kracht ligt in het collectief. Dat betekent teambuilding, groei stimuleren en dat verschilt per groep. Het gaat om jongens met ervaring maar ook met karakter. Daar moet je één gedachte in zien te krijgen. Dat is gelukt."

 

En dan nogmaals, het moet nog wel even gebeuren. Ignacio en de tweelingbroers Teijsse hebben hun 'geld' wel opgebracht. Die aanhalingstekens om geld staan er omdat vanuit AFC-kring constant wordt geventileerd dat er niet betaald wordt. Wanneer gaan ze daar nou eens mee stoppen met die schijn vertonende poppenkast? Maar goed, clubs wijs, clubs eer. Ignacio en de twee Teijsses hebben samen 58 doelpunten van de in totaal 81 competitietreffers voor hun rekening genomen. Omgerekend ruim zeventig procent. Ignacio's persoonlijke teller staat op 24, waarmee hij ook topscorer is van de gehele Tweede divisie. De aanvaller, die ook furore maakte bij Spakenburg, Rijnsburgse Boys en Kozakken Boys, levert daarmee het bewijs dat het hem niet uitmaakt welk shirt hij strak om zijn schouders heeft zitten, hij scoort altijd en overal.

Dat de boomlange Linthorst al weer een tijdje revalideert van een blessure, is keurig opgevangen. Daniel Maatsen is centraal achterin ook prima bruikbaar en dat geldt ook voor Johan Kulhan, die tegen Scheveningen in het hart van de defensie opereerde, nu routinier Magid Jansen ontbrak vanwege kersvers vaderschap. En als er dan toch namen genoemd worden, mogen ook Milan Hoek, Derre Kwee, Melvin Grootfaam, Jonathan Richard (geblesseerd toekijkend) en Mathijs Jesse niet ontbreken. De meesten zijn op meerdere plaatsen inzetbaar. De ervaren keeper Patrick Zonneveld completeert het plaatje.

 

En geef die schaal eens door....

 

De eerste helft van de kampioenschapswedstrijd begon veelbelovend. In minuut vijf liet Grootfaam vanaf de linkerflank iedereen zijn hielen zien en maakte zijn rush vanuit een lastige hoek zakelijk af. Maar daarna kwam het duel maar niet op gang. AFC kroop weg achter de middenlijn. "Er was twijfel over hoog druk zetten of inzakken. Matige eerste helft", erkende Landvreugd na afloop. Matig had ook benedenmaats kunnen heten. Scheveningen hield stand na de snelle 1-0, maar kon aanvallend toch maar weinig potten breken.

 

Het breekpunt was de strafschop die scheidsrechter Wim Bronsvoort een klein kwartier na de pauze toekende vanwege hands. "Het gaat nergens over. Gio van Ree staat met zijn armen op de rug", gaf coach John Blok zijn visie op de situatie. Kenny Teijsse schoot vanaf elf meter strak de 2-0 in het net, waarmee de weerstand van Scheveningen definitief gebroken was. De ruim 700 toeschouwers op sportpark Goed Grenoeg - voor AFC begrippen is dat bomvol - kregen daarna de Ignacio-hattrickshow voorgeschoteld. Maar geen show zonder aangevers. De voorzetten waren keurig op maat gesneden. En dan is 5-0 op een dag dat er een feest in de steigers is gezet wel passend.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures