Nieuws

Noordwijk ver weg en toch weer heel dichtbij

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

12 mei 2019

NOORDWIJK - De vergelijking lag voor het oprapen. Na Europese inhaalraces van Liverpool en Tottenham Hotspur haalde Noordwijk iets soortgelijks uit tegen DOVO. Tien minuten na rust zetten de Veenendalers de koploper van de Derde divisie op een 1-3 achterstand en voor erger viel te vrezen. Maar Noordwijk wist zich toch nog eerst langszij te knokken en greep in die flow ook nog de volle winst: 4-3.

 

Uiteraard was iedereen aan de Duinwetering ervan op de hoogte dat Quick Boys, de enig overgebleven concurrent van Noordwijk, met 0-2 achter stond tegen VVOG, maar op Nieuw-Zuid was het duel een half uur later begonnen en daar kon het alsnog wel gunstig uitpakken voor de Katwijkers. Bij 1-3 was Noordwijk zelf ver weg gedreven van zijn kansen op het kampioenschap om bij de 4-3 in ieder geval zwaar opgelucht adem te kunnen halen. Twee punten voorsprong waren sowieso gehandhaafd en uiteindelijk werden dat er vijf, doordat Quick Boys inderdaad met 0-2 verloor van VVOG. Met als gevolg dat Noordwijk ineens wel heel erg dicht bij zijn tweede kampioenschap op rij is gekomen. Bij een gunstig resultaat in de uitwedstrijd tegen Hoek kan Noordwijk al met de schaal in handen staan. En mocht het daar in Zeeuws Vlaanderen niet lukken, dan heeft Noordwijk op de laatste speeldag de thuiswedstrijd tegen Eemdijk achter de hand.

 

Brayen Bröcker houdt Abderrahim Loukili lichtjes vast.

 

Dat de wedstrijd tegen DOVO zo'n bizar verloop zou krijgen, daar zag het aanvankelijk helemaal niet naar uit. Noordwijk begon niet super aan de wedstrijd - die vorm is na de winterstop teruggelopen - maar er zat nog genoeg overtuiging in het spel dat DOVO er niet echt aan te pas kwam. Na ruim een kwartier kwamen de Noordwijkers ook op voorsprong. De voorafgaande aanval eindigde in een hoekschop, die Thomas Reynaars vervolgens in de doelmond liet neerdalen, waar DOVO-doelman Tim van de Weerdhof mistaste, Emiel Wendt de bal kon beroeren en Nick van Staveren het laatste zetje gaf. DOVO-coach Gert Kruys had zijn conclusie bij de 1-0 al weer bij de hand. Het al het hele seizoen sluimerende keepersprobleem - veel blessures en dus veel wisselingen onder de lat - zou ook deze wedstrijd weer kunnen opspelen.

 

Noordwijk bouwde voort op de 1-0, maar maakte zich toch ook schuldig aan slordigheden. Zo trapte doelman Roy Rondeltap pardoes de bal in de voeten van Marley Berkvens. Noordwijk mocht blij zijn dat de middenvelder van DOVO zijn vizier niet scherp genoeg had staan. Maar in de regel had Noordwijk het balbezit, met DOVO teruggetrokken op eigen helft. Na ruim een half uur spelen verscheen DOVO eigenlijk voor het eerst met veel man op de helft van de tegenstander, maar het was gelijk raak. De aanval over veel schijven brak wel af, maar Maurice van der Neut werkte zwak weg, waardoor DOVO zijn route kon vervolgen via Berkvens, Roy Bakkenes en Yannick Zeeman. Laatstgenoemde schoot de bal hard en zuiver in het dak van het doel: 1-1.

 

Emiel Wendt wint van Lars Middelwijk.

 

Pal voor rust kreeg Tjeerd Westdijk een honderd procent kans om zijn ploeg weer aan een voorsprong te helpen, maar Noordwijks topscorer mikte van een meter of vijf toch nog ruim te hoog. En de verbazing over die misser was nog niet weggezakt of de bal lag aan de andere kant in het net. Slecht wegwerken bij Noordwijk bracht balverlies. Mitchel de Zwart stoomde door richting achterlijn en bediende vandaar Joshua Patrick die keurig voor Van der Neut kwam om zijn 32-ste competitietreffer binnen te koppen. De nog altijd rappe 32-jarige aanvaller is komend seizoen - samen met zijn broer Enrico Patrick, rechtsback - te bewonderen bij DVS '33 Ermelo. DOVO gaat het Patrick-duo missen.

 

"We zaten niet in zak en as, maar we kwamen slechter uit de rust dan we erin gingen", omschreef coach Kees Zethof na afloop de manier waarop Noordwijk de tweede helft begon. Slap, ongeïnspireerd, niet eens vage contouren van een titelkandidaat. De manier waarop de 1-3 tot stand kwam was tekenend. Van ver op eigen helft begon Bakkenes aan een opmars en denk maar niet dat de middenvelder van DOVO nog maar iemand tegenkwam. De eerste was Van der Neut maar Bakkenes legde de verdediger probleemloos in de luren en knalde vervolgens DOVO naar een comfortabele voorsprong. De revanche voor 13 oktober 2018 begon realistische vormen aan te nemen. Die dag zag DOVO een geldige treffer van Joshua Patrick alsnog afgekeurd en om het allemaal nog eens extra zuur te maken liep Noordwijk in blessuretijd door naar 2-4. Als er een overwinning gestolen mocht heten, was die het.

 

Nick van Staveren brengt Noordwijk langszij (3-3) bij DOVO.

 

Zethof greep in, haalde Sabir Achefay en Westdijk naar de kant, die beiden weinig hadden laten zien en liet Martijn le Congé en Denzel James opdraven. Le Congé bracht behalve routine ook meer strijdlust binnen de lijnen, waar ernstig behoefte aan was. Noordwijk ging in ieder geval weer duels winnen en vijf minuten na de dubbelruil was het eerste resultaat daar. Weer greep DOVO-doelman Van de Weerdhof halfzacht in op een hoge voorzet en kon Wendt in twee instanties de 2-3 in het doel frommelen. Zethof bracht vervolgens met Sander Bosma (voor Raïs Roshanali) nog meer duelkracht op het veld en speelde zich de wedstrijd daarna bijna automatisch. Het bleef uiteraard oppassen voor de bevliegingen van Joshua Patrick, maar defensief bleek Noordwijk eindelijk wakker en deed de uitdrukkelijk wil om te winnen de rest.

 

Twee keer was Van Staveren het eindstation om van dichtbij 3-3 en 4-3 op te eisen, een ontwikkeling waarvan bij de tussenstand van 1-3 bijna niemand met een Noordwijk-hart meer hardop had durven dromen. "Weet je", sprak Zethof na afloop, "je moet je niet laten beïnvloeden door de stand in de wedstrijd. De inhoud van het spel bepalen is belangrijk. Dus niet te snel de lange bal spelen, maar blijven voetballen zoals we dat kunnen. Maar compliment aan de jongens dat ze zijn teruggekomen." Noordwijk nam vervolgens een klein voorschot op het feest dat er aan zit te komen. Maar ja, wat zijn uitgesproken verwachtingen sinds de tweede week van mei 2019, kijk naar Barcelona en Ajax, nog waard?

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures