Nieuws

Ter Leede hard op weg naar de titel

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

12 mei 2019

SASSENHEIM - Ter Leede heeft een grote stap gezet op weg naar het kampioenschap in de hoofdklasse A. Op sportpark Roodemolen won de ploeg van Henk Wisman met 2-0 van Jodan Boys, en doordat Volendam op eigen veld met 0-1 verloor van Capelle, bedraagt de voorsprong met nog twee wedstrijden te gaan drie punten.

 

Een mooie voorsprong volgens Wisman die na afloop geen enkele voorspelling durfde te doen omdat er nog twee zware wedstrijden te gaan zijn. Vooral de komende uitwedstrijd in Vlaardingen tegen Zwaluwen is nog lang niet gewonnen en geldt als loodzwaar. "Zwaluwen is niet alleen een sterke, maar ook een listige ploeg die in staat is om het ons heel erg lastig te maken. In deze wedstrijd zullen we alles uit de kast moeten halen om de broodnodige drie punten mee naar huis te nemen. Kunnen we wedstrijd in ons voordeel beslissen, dan spelen we de laatste wedstrijd thuis op eigen veld en zou een gelijkspel voldoende kunnen zijn. Maar zover is het nog niet en daarom doe ik geen enkele voorspelling hoe deze twee wedstrijden gaan aflopen", gaf de coach van Ter Leede te kennen.

 

In alle drukte onderschept Jodan Boys-doelman Wouter Beukers een voorzet. 

 

Afgaande op wat zijn ploeg op Roodemolen liet zien, is dit maar verstandig ook. Want de eerlijkheid gebied te zeggen dat zowel Ter Leede als Jodan Boys niet veel goeds lieten zien. Als verslaggever zittend tussen de fanatieke aanhang van de thuisclub waren de verwijten hoorbaar. Van bijstandsvoetbal tot elf mislukte voetballers, waren de vele denigrerende commentaren niet van de lucht. Er werd dan ook heel wat af gemopperd en de kritieken waren genadeloos. Tja, misschien hadden die 'supporters' ook wel een beetje gelijk, want pas zes minuten voor tijd Ter Leede na veel verprutste kansen te scoren. Goed aangespeeld ramde Jim Gillissen de bal vanaf de linkerkant hoog en snoeihard diagonaal in de verste kruising. Een schoonheid van een treffer die in aanmerking kwam voor de schoonheidsprijs en de maker ervan voor de titel 'man of the match'.

 

Ter Leede juichte alsof de titel al binnen was en het teleurgestelde thuispubliek (200 toeschouwers) kon eindelijk rustig ademhalen, na al het gemopper over het matige spel van de eigen spelers en de wedstrijd zelf. Beide ploegen, die een aantal dagen eerder elkaar ook troffen in de halve finale van de districtsbeker (2-1 voor Ter Leede), bakten er niet veel van. Foute passes alom en door veel lopen met de bal stierven veel aanvalspogingen in schoonheid, combinatievoetbal was een zeldzaamheid en tempo en balcirculatie waren dik onvoldoende. Het geheel oogde rommelig. Na de eerste twintig minuten, waarin Ter leede twee opgelegde kansen miste en naliet afstand te nemen van Jodan Boys, viel er weinig tot niets te genieten. Ter Leede, dat met rouwbanden speelde vanwege het overlijden van oud-penningmeester Batenburg, stelde zwaar teleur, wat resulteerde op een sfeerloze wedstrijd.

 

Vincent Verbond probeert Jordly Petronia van zich af te houden.

 

De hoop op een betere tweede helft leek snel uit te komen. Een prima kans had drie minuten na de pauze een beter lot verdiend. Alleen voor Jodan Boys-keeper Wouter Beukers schoot Steven Waijer de bal veel te zacht in en was het slechts een 'oprapertje'. Weg kans en Ter Leede bleef zitten met een gevoel alsof er nooit een doelpunt zou vallen. Ook Wisman werd er ongeduldig van en zat met gemengde gevoelens op de bank: "We hebben niks weggegeven en Jodan Boys is er niet aan te pas gekomen. We stonden verdedigend goed en dat heeft ons geholpen dat we geen tegendoelpunten hebben gekregen. De ploeg heeft een prima reeks neergezet, maar we zijn er nog niet. Mij hoor je geen voorbarige uitspraken doen."

 

Dat deed ook Jodan-Boys trainer Dennis van den IJssel niet. Hij was de nuchterheid zelve en prees min of meer Ter Leede waar hij met respect over sprak. "Ter Leede en Volendam zijn de beste twee formaties van de Hoofdklasse A. Wat ons zelf aangaat hebben we hard gewerkt, was de opbouw goed, en de omschakeling goed verzorgd. Toch hebben we verzuimd om Ter Leede pijn te doen daar waar het kon. Tevreden kan ik niet zijn als je verliest, maar ik wil wel opmerken dat we het verdedigend goed hebben gedaan. We hebben het lang volgehouden en moesten pas in de slotfase erkennen dat onze tegenstander kwalitatief beter was."

 

Ian van Otterlo dringt aan, maar Michel Verkaik houdt controle.

 

Halverwege de tweede helft grepen zowel Wisman als Den IJssel in om vooral niet te verliezen en gelijktijdig meer aanvalskracht te genereren. Dit lukte Ter Leede beter dan Jodan Boys dat een stormvloed aan aanvallen kreeg te verwerken. De ene na de andere aanval teisterde het verdedigingsbolwerk van de Goudse ploeg. Jodan Boys gaf echter geen krimp, probeerde zelf om tot scoren te komen, maar dit was net even teveel gevraagd. Mogelijkheden om van bepaalde situaties waarin meer had gezeten te profiteren mislukten. Het was vechten tegen een strak georganiseerd Ter Leede.

 

Met nog elf minuten voor de boeg, inclusief de extra speeltijd, naderde de wedstrijd zijn climax. In de 93-ste minuut, met alle spelers voor het doel van Ter Leede, plofte de bal na uitverdedigen in de middencirkel voor de voeten van Jeffrey Bok. Die zag keeper Beukers te ver voor zijn doel staan en met een loepzuivere boogbal over vijftig meter verraste hij de Goudse doelman, een iet ingecalculeerde, maar wel schitterende treffer: 2-0. Sportpark Roodemolen, waar het tot dat moment muisstil was geweest, werd wakker en stond op zijn kop, alsof het kampioenschap al een feit was. In de kleedkamer na afloop was iedereen uitzinnig van vreugde. En helemaal toen de uitslag van Volendam bekend werd. Het feest kon beginnen op Roodemolen waar Ter Leede hard op weg lijkt naar de titel.

 

Tekst: Freek Louis

Foto's: Hans Schalk