Nieuws

Barendrecht en de wet van Murphy

Nieuws
Tweede divisie
Competitie

 

13 mei 2019

De 2-1 nederlaag bij GVVV heeft het lot van Barendrecht bezegeld. De Bongerdclub zal komend seizoen uitkomen in de Derde divisie en dat is links- dan wel rechtsom geredeneerd een hard gelag. Sinds de invoering van de topklasse in 2010 kwam Barendrecht onafgebroken uit op het hoogste standaardamateurniveau. Niet zo veel clubs kunnen dat zeggen. Komend seizoen is HHC Hardenberg als enige over die dat 'ongeschreven' diploma kan overleggen.
 

De wet van Murphy. Terugkijkend naar het seizoen 2018-19 kan Barendrecht erover mee praten. Alles wat fout kon gaan, ging ook fout. Met het duel in Veenendaal als zoveelste voorbeeld. Vlak voor tijd maakte Max van Dijk de gelijkmaker, punt binnen handbereik zo leek het, maar dat was Barendrecht niet gegund, omdat GVVV via Sherwin Grot toch het laatste woord had. En nu zou ook dat ene punt Barendrecht naar alle waarschijnlijkheid toch niet gered hebben, maar op de manier verliezen zoals in Veenendaal is symptomatisch voor een ploeg die onderaan de ranglijst bungelt.  

 

De kiem van het probleem ligt elders en verder terug in de tijd, in de transferperiode van vorig seizoen. Joey Jongman vertrok naar Katwijk, Tim Eekman maakte de overstap naar Kozakken Boys en doelman Marc van Splunter beëindigde zijn voetbalcarrière. Niet zo maar spelers van dertien in een dozijn, sleutelfiguren in een elftal, dragende krachten in een team. En Barendrecht heeft dan niet de middelen om zomaar tussen neus en lippen door gelijkwaardige spelers aan te trekken. En bovendien is de blessurelijst van de spelersgroep van meet af aan een permanent gegeven geweest. Daniël Esajas en Remy Salem haakten af en het was duidelijk dat dat voor lange tijd zou zijn. Esajas en Salem vallen niet in de categorie Raily Ignacio, maar zijn in de Barendrecht verhoudingen wel belangrijk als doelpuntenmakers.

 

Geen scorend vermogen heeft dit seizoen als een doemscenario over de ploeg gehangen. Barendrecht is met 29 goals het minst productieve team van de Tweede divisie en Donny Navajas Sanchez is clubtopscorer met zes treffers. Navajes Sanchez heeft voorgaande jaren bij Barendrecht bewezen een Tweede divisie waardige speler te zijn, maar halverwege dit seizoen vertrok de middenvelder richting Italië om alle aandacht en energie te gaan stoppen in zijn modellenwerk (showen van mannenmode). Maar zijn positie als topschutter van Barendrecht is wel onaangetast gebleven, veelzeggend uiteraard, waar het aan schort.

 

Jack van den Berg: "Barendrecht was niet goed genoeg."
Foto: Orange Pictures

 

De ploeg mist ook een leider in het veld, die de boel op sleeptouw neemt. Jongman was zo'n type, maar zijn gedachte opvolger Delano a Cohen heeft die rol niet kunnen oppakken. A Cohen is ook de laatste weken uit de roulatie geraakt, blessure. En dat geldt ook voor Danny Monster, die meestal wel energiek opereert, maar ook hij is afgehaakt met een blessure. Aan dat onderdeel van het verhaal is dit seizoen nooit maar een begin van een einde gekomen. Vaak als iemand de wet van Murphy aanhaalt is dat luchtig bedoeld, bij wijze van grap, maar voor Barendrecht is het bittere ernst.
 

Nog voor de winterstop greep de clubleiding in door coach Albert van der Dussen zijn ontslag aan te zeggen en een paar dagen later kondigde Barendrecht de terugkeer van Jack van den Berg aan. Van den Berg tekende een contract voor komend seizoen, maar ging per 1 januari van dit jaar al aan de slag bij zijn oude club. Van den Berg stapte na zijn succesperiode bij ASWH (landstitels en landelijke beker) in 2006 bij Barendrecht binnen en promoveerde meteen met zijn ploeg naar de hoofdklasse. Met Van den Berg aan het roer streed Barendrecht met IJsselmeervogels (de latere landskampioen) en Excelsior '31 in 2010 om de landstitel en de in Barendrecht woonachtige coach maakte daarna ook in de nieuwe topklasse vijf jaren vol, met een tweede plaats (achter Katwijk) in 2013 als meest aansprekende prestatie.
 

Bij zijn terugkeer temperde Van den Berg meteen alle verwachtingspatronen. Zijn vragende opmerking, gaan we Kozakken Boys (stond op een veilige plek toen, red.) inhalen?, sprak voor zich. De realiteit is alleen nog maar een graadje erger geworden. Op het moment dat VVSB en FC Lienden punten gingen sprokkelen, zakte Barendrecht, dat na de winterstop bijna louter nederlagen leed, op de automaat naar de laatste plaats. "Je staat er, Barendrecht was niet goed genoeg", reageert Van den Berg daags nadat de degradatie onomstotelijk was geworden. "Ik ben tussentijds ingestapt. Dat heb ik gedaan voor Barendrecht, omdat het die club is. Dit zal mijn eigen carrière niet echt schaden denk ik, maar ik ben en blijf wel eindverantwoordelijk. Het is triest voor de club en de spelers. En Albert van der Dussen ook. Die was de man op de verkeerde plek, op de verkeerde tijd."
 

Binnen een jaar terug? Helemaal ongevraagd werpt Van den Berg het van zich af. "Meteen weer terug, dat hoor je clubs in zo'n situatie dan altijd roepen, maar dat is niet reëel. Barendrecht heeft niet de middelen om zomaar spelers te halen om meteen weer bovenin mee te draaien in de Derde divisie. We zullen creatief moeten zijn en we moeten aan de slag met de jeugd (Van den Berg was ook ooit jeugdcoördinator bij Barendrecht, red.) en dan niet alleen dat roepen maar ook daadwerkelijk doen. Het gaat vooral om binding van spelers aan de club. Daarom ben ik wel blij met de komst van Stanley Husen en Peter de Lange. Die hebben in de jeugd bij Barendrecht gevoetbald." Andere reeds beklonken transfers zijn Tim Eekman (keert terug na een jaar Kozakken Boys) en Niels Vorthoren (meest recentelijk actief geweest bij het Noorse Sandnes Ulf). Met de routine binnen de ploeg voor komend seizoen lijkt het wel snor te zitten. "Barendrecht zal moeten gaan bouwen", weet Van den Berg.
 

Tekst: Aad van der Graaf