Nieuws

Veel wijsvingers gaan richting Noordwijk

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

17 mei 2019

In de Tweede divisie zijn alle beslissingen al gevallen, maar een trapje lager heeft de kampioen nog geen naam. Wie pakt de titel en promoveert naar de Tweede divisie? Als antwoord op die vraag zullen veel wijsvingers richting Noordwijk gaan. Met vijf punten voorsprong op twee speelrondes van het einde zou dat niet meer mis mogen gaan voor de ploeg van Kees Zethof.

Noordwijk heeft in ieder geval alles in eigen hand in de uitwedstrijd tegen Hoek. Bij winst krijgen de Noordwijkers de kampioenschapsschaal van de Derde divisie in handen gedrukt door een KNVB-official (herkenbaar aan een oranje stropdas). Thuis aan de Duinwetering ligt een draaiboek binnen handbereik om ook daadwerkelijk feest te gaan vieren. En dat gebeurt ook als Quick Boys, de enige overgebleven concurrent van Noordwijk die een week terug zo dramatisch met 0-2 ten onder ging tegen VVOG, zijn uitwedstrijd tegen ODIN '59 niet weet te winnen. Wint Hoek of rolt er een gelijk spel uit de bus in Zeeuws Vlaanderen en Quick Boys neem wel drie punten mee uit Heemskerk, dan kan op de laatste speeldag voor Noordwijk alsnog alles op zijn pootjes terecht komen in de thuiswedstrijd tegen Eemdijk.

 

Noordwijk viert het kampioenschap seizoen 2017-18. De wethouder sportzaken van Noordwijk gaat voorop in het feest.
Foto: Orange Pictures


Wordt Noordwijk kampioen, dan is dat de tweede titel op rij. En via twee kampioenschappen opklimmen naar het hoogste niveau onder het betaalde voetbal is een unieke prestatie sinds de invoering van de Tweede en Derde divisie. Maar eerst nog even er voor voetballen. Hoek is wel een lastige klant Noordwijk. Eerder dit seizoen rolde er een 1-1 uit de bus. En pikant, ook de Zeeuwen kunnen nog twee keer achter elkaar promoveren. Hoek bereikte vorig seizoen de Derde divisie via de nacompetitie en ook dit seizoen heeft de ploeg van Hugo Vandenheede het recht (titel tweede periode) verworven via play-offs een gooi te mogen doen naar een plek in de Tweede divisie. Mocht Hoek slagen in die missie, dan is dat uiteraard vergelijkbaar uniek met Noordwijk. Hoek is in ieder geval niet zo maar een tegenstander. Kyle Doesburg, een typische afmaker, heeft al 24 treffers achter zijn naam staan en Rik Impens mag een vaak scorende middenvelder heten (15 goals).

 

De strijd om de titel van de hoofdklasse A lijkt zich te ontwikkelen ten gunste van Ter Leede. Lijkt, want zeker is er nog niks. Na het gelijke spel bij Spijkenisse (2-2) moesten de Sassenheimers de koppositie weer afgeven aan Volendam, dat een aanzienlijk beter doelsaldo heeft dan Ter Leede. Maar Volendam verloor een week later op eigen veld van Capelle (0-1) en toen eiste Ter Leede het lijstaanvoerderschap weer terug door een 2-0 overwinning op Jodan Boys. De ploeg van Henk Wisman heeft een gaatje (drie punten) geslagen, maar of dat beslissend is, is afwachten. Ter Leede moet op bezoek bij Zwaluwen. De Vlaardingers zijn nog volop in de race om een periodetitel over te nemen van de ploeg die kampioen gaat worden. Ter Leede en Volendam hebben beiden een periodetitel gewonnen. De formatie van Danny Schenkel is ook al zes wedstrijden op rij ongeslagen. Wisman c.s. gaan aan de Zwaluwenlaan niets cadeau krijgen, is de verwachting. 

 

Eerde dit seizoen, 22 september 2018: Janic Makizodila, op de foto in een verdedigende rol tegenover Björn Bakker scoort die middag ook drie doelpunten en zorgt er mede daardoor voor dat Sparta Nijkerk met 1-4 wint van Berkum.
Foto: Rainer Fröhlich


In de hoofdklasse B zijn nog veel verwikkelingen in de titelstrijd mogelijk. Een uitspraak als een inkoppertje gezien de vele wisselingen van koploper dit seizoen. Sparta Nijkerk leidt op dit moment de dans, maar is dat nog steeds zo na de voorlaatste speelronde? De Nijkerkers ontvangen Berkum. De Zwollenaren zijn na een sterke eindsprint compleet zorgenvrij, kunnen dus spontaan voetballen en daar schuilt vaak het gevaar voor de ploeg die stram staat van de spanning te moeten winnen. Maar Sparta Nijkerk heeft de beste uitgangspositie. Als de ploeg van Eric Speelziek wint en de volgers Excelsior '31 (SVZW uit), Staphorst (WHC uit) en AZSV (ACV thuis) laten stuk voor stuk punten liggen, dan kan het feest los op de Ebbenhorst. Bij andere uitslagen, krijgt het gevecht om het kampioenschap zijn beslag in de laatste speelronde.
 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B
 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

Hoek - Noordwijk
Zwaluwen - Ter Leede
Sparta Nijkerk - Berkum