Nieuws

Hoofdklasse B: En toen waren er nog drie

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

18 mei 2019

De spanning in de hoofdklasse B stijgt tot een hoogtepunt, want ook na de één-na-laatste competitieronde is er nog niets beslist als het gaat om de titel. De nummers één tot en met drie wonnen hun wedstrijd en en kunnen nog alle drie kampioen worden. Het voordeel ligt bij Sparta Nijkerk na de 3-0 winst tegen Berkum. De Nijkerkers hebben een punt meer dan Excelsior '31, dat bij SVZW met 1-2 won. Achter Excelsior '31 volgt Staphort op één punt. Staphorst versloeg in Wezep WHC met 1-2.

Nummer vier, AZSV, is na de 0-0 puntendeling tegen ACV uitgeschakeld voor het kampioenschap. Sparta Nijkerk pakte en passant de derde periodetitel.


Onderin zijn er naast het reeds gedegradeerde SVZW nog drie teams die voor de tweede degradatieplaats in aanmerking komen. Alle drie verloren ze. DETO Twenterand staat er met 24 punten het slechtst voor. WHC heeft een puntje meer en staat nu nog, samen met CSV Apeldoorn, op een p/d-plaats. CSV Apeldoorn heeft een punt meer dan WHC.

Ook Buitenpost kan veroordeeld worden tot de nacompetitie, als de Friezen volgende week geen punt(en) pakken tegen SDC Putten en WHC en/of CSV Apeldoorn weet te winnen. WHC gaat op bezoek bij DETO Twenterand en CSV Apeldoorn reist af naar Staphorst.

 

AZSV - ACV 0-0 (0-0)

AZSV is de achttiende wedstrijd op rij ongeslagen gebleven, maar staat door de 0-0 tegen ACV wel met lege handen. In een wedstrijd, waar de inzet de boventoon voerde, waren er weinig kansen voor beide teams. Erwin Nieuwboer kopte vlak voor rust op de lat, een schot van Niek te Veluwe net na de pauze ging naast het doel van Ben Wormmeester, maar ook inzetten van Erik Eleveld en Jonah van der Werf gingen net naast de goal van AZSV. Na ruim 95 minuten floot scheidsrechter Jobse af en stonden de roodwitten zonder prijs, terwijl ACV zich mag gaan opmaken voor het toetje dat nacompetitie heet.

 

Rik van Eerden (AZSV) is in een fel duel gewikkeld met ACV-aanvoerder Gibril Sankoh.
Foto: Cor Hinkamp

 

Scheidsrechter M. Jobse
Toeschouwers 550
AZSV Jasper te Kolste, Freek Mulder, Max Jansen, Jonathan Goosen, Bram Rensing, Niek te Veluwe, Kars Vierwind, Erwin Nieuwboer (68. Yordi Orriëns), Sjoerd te Boekhorst (46. Yeftha Nyamsangya), Joost Rasing, Rik van der Eerden (71. Robbin Thuss)
ACV Ben Wormmeester, Gibril Sankoh, Robert Talens, Guus de Vries (77. Koen Steg), Nande Wielink, Nick Westebring, Pascal Huser, Justin Mulder (59. Jonah van der Werf), Erik Eleveld (84. Rutger Timmermans), Ezra Schrijver, Jim de Leeuw
Gele kaart Niek te Veluwe (AZSV), Erik Eleveld, Nande Wielink (ACV)

 

Buitenpost - Urk 0-2 (0-1)

Buitenpost mocht lang hopen op een gelijkspel, maar eigenlijk zou dat ook veel te veel van het goede zijn geweest. Urk was simpelweg veel beter, zonder overigens uitmuntend te spelen. In het eerste half uur van de wedstrijd won Buitenpost nagenoeg geen enkel persoonlijk duel en moesten de mannen van scheidend trainer René van der Weij het vooral op spelinzicht, snelheid en fysieke kracht afleggen. Ruim tien minuten voor rust kwamen de Urkers op voorsprong, nadat verdediger Joost Jesse Visser aanvallend veel te lang treuzelde en daarna verdedigend ook Pieter Henstra de bal verzuimde weg te werken. De schutter heette Hessel Snoek. Na de thee, waarnaar vooral de thuisploeg moet hebben gesnakt, probeerde Buitenpost het wel, maar misten De Blauwkes de benodigde stootkracht. Urker invaller Marinus Snoek verdubbelde daarna de score, doordat zijn corner direct binnenvloog. Zo blijft het slot in de hoofdklasse B zowel bovenin als onderin tot het eind spannend.

 

Rolf Dijk van Buitenpost weet zich omringd door tegenstanders.
Foto: Hans Zwamborn

 

Doelpunten 34. Hessel Snoek 0-1, 66. Marinus Snoek 0-2
Scheidsrechter R.N. de Cock
Toeschouwers 300
Buitenpost Kevin van der Meulen, Wim de Vries, Jelmer Vos, Joost Jesse Visser, Pieter Henstra (46. Berend Jan Schootstra), Aaron Boekhout, Rudmer Loonstra, Rob Dijkstra, Halbe Elsenga (70. Joran Olijve), Rolf Dijk, Rik Weening (73. Durk de Haan)
Urk Richard Strijker, Klaas Kramer, Hessel Snoek, Dick Hakvoort, Jelle de Boer, Bennie Dunnink (86. Maarten Dijkhuizen), Jan van Slooten (62. Marinus Snoek), Riekelt Jan Brands, Johannes Schrijver, Lucas Schraal, William de Boer (78. Gerrit Tol)
Gele kaart Marinus Snoek (Urk)

 

Flevo Boys - DETO Twenterand 3-0 (0-0)

Een wedstrijd met verschillende uitgangspunten. Flevo Boys had de handhaving sinds een week al binnen en kan zich gaan richten op de finale van de districtsbeker, terwijl DETO vol aan de bak moet om niet rechtstreeks te degraderen. DETO liet dit in de eerste twintig minuten ook zien. De bezoekers hadden de overhand, maar Flevo Boys bleef verdedigend redelijk eenvoudig overeind. Al mochten de Emmeloorders niet klagen toen Stan Nijhuis in de zestien over een Flevo Boys been viel, maar de scheidsrechter geen penalty wilde toekennen. Scheidsrechter Stegeman bleek echter wel consistent, want bij eenzelfde situatie in de zestien van DETO kreeg Frank Post de strafschop ook niet. Flevo Boys kwam vanaf de twintigste minuut steeds meer in het spel voor en er ontstond een op en neer golvende wedstrijd, zonder dat er veel grote kansen gecreëerd werden. Na de rust, eenzelfde beeld. Met als verschil dat al na vijf minuten de 1-0 op het scorebord stond. Timon Rorije bediende Aran Nijboer aan de rechterkant en hij vond Madih Doufikar bij de eerste paal, die de bal langs de keeper frommelde. DETO probeerde wel aan te vallen, maar kwam in het spel niet echt meer voor. De Vriezenveners mochten zelfs nog van geluk spreken dat Flevo Boys het, na twee prima goals van Frank Post, 'slechts' bij 3-0 liet.

Doelpunten 50. Madih Doufikar 1-0, 71. Frank Post 2-0, 85. Frank Post 3-0
Scheidsrechter G. Stegeman
Toeschouwers 450
Flevo Boys Rodney Rosink, Arnoud Post, Björn Adams, Roelof Strikwerda (75. Duane Tjen-A-Kwoei), Marc Reussing, Ivar Span, Aran Nijboer, Abdessamad Boundati (54. Tomas Boer), Madih Doufikar (54. Johan Tiems), Frank Post, Timon Rorije
DETO Twenterand Anthony van Zaltbommel, Wybe Kram, Maarten Booijink, Koen Fleer, Kai Wesselink, Coplan Soumaoro, Mark Koetsier, Qays Shayesteh (73. Muhammed Kaya), Lesley Nahrwold (73. Kevin Peppels), Kevin Aman, Stan Nijhuis
Gele kaart Coplan Soumaoro (DETO Twenterand)

 

SC Genemuiden - SDC Putten 1-1 (1-0)

Het werd een wedstrijd die eigenlijk nergens meer toe deed. Beide teams vergaten echter om het publiek een wedstrijd voor te schotelen als dank voor hun bezoek het afgelopen seizoen. Gezapig paradeerden de spelers over het veld, maar vergaten simpelweg om nog iets goeds uit de voetbalschoenen te toveren. Het warme weer was hier mede debet aan. In een veel te traag tempo ging er aan beide kanten dan ook veel mis. De thuisclub opende nog wel de score in de eerste helft, maar de gelijkmaker die in het tweede bedrijf viel zorgde voor de puntendeling. De gelijke stand was dan ook een terechte uitslag. Drie punten zou voor beide teams te veel zijn geweest.

 

De afscheid nemende Anne van der Kolk wordt met kind en al op de schouders genomen.
Foto: Helmich Lubberts

 

Doelpunten 27. Jan Hooiveld 1-0, 62. Rick van den Brink 1-1
Scheidsrechter B. Sahiner
Toeschouwers 475
SC Genemuiden Daan Huiskamp, Bart Jan Brouwer, Dirk Muis, Roelof de Jong, Nick Buitink, Jur van Dalfsen, Jeremy Jonker (63. Joran Pot), Anne van der Kolk (89. Rik van Dalfsen), Omar Kavak (58. Kay Velda), Jan Hooiveld, Sijmon Eenkhoorn
SDC Putten Martin van Barneveld, Rick van den Brink, Vincent ter Burg, Wouter de Bruin, Martijn Duits, Rob Buter (89. Wesley Ruiter), Jurian van den Brink, Kees Pluim (47. Rob Knul), Alexander Sijtsma, Jefta van den Broek, Kevin van de Vlag (89. Benjamin Huisman)
Gele kaart Anne van der Kolk (SC Genemuiden)

 

SVZW - Excelsior '31 1-2 (0-0)

Er waren heel veel mensen op de derby tussen SVZW en Excelsior '31 afgekomen. De Rijssense supporters wisten dat Excelsior moest winnen om in de kampioenrace te blijven. SVZW wilde in de laatste thuiswedstrijd zich niet zomaar gewonnen geven en streed voor elke bal. De eerste twintig minuten was Excelsior de betere ploeg, maar daarna kwam er meer evenwicht in de wedstrijd. SVZW kwam na rust goed uit de kleedkamer en nam in de 48-ste minuut de leiding. Excelsior moest toen helemaal gaan komen. Dat deed de ploeg ook wel, maar erg succesvol waren de aanvallen nog niet. Tot de 70-ste en 74-ste minuut. Hielke Penterman stond weer twee keer precies op de juiste plek om de bal binnen te tikken. SVZW probeerde nog wel om de gelijkmaker te scoren, maar dat lukte niet. Toen de scheidsrechter affloot, vierden de Excelsior spelers de overwinning uitbundig met hun supporters. SVZW kan ondanks de nederlaag tevreden terug kijken op deze wedstrijd, want de thuisploeg had heel goed partij gegeven.

 

Hielke Penterman (9) heeft haast nadat hij de 1-2 heeft gescoord voor Excelsior '31.
Foto: Henk Steen

 

Doelpunten 48. Frank Smit 1-0, 70. Hielke Penterman 1-1, 74. Hielke Penterman 1-2
Scheidsrechter S. Shukrula
Toeschouwers 1000
SVZW Jens Veldwachter, Lars Kamperman Leferink (75. Nigel Michels), Michael Wensing, Burak Basut, Robin de Jong, Frank Smit, Deniz Sahbaz (78. Maarten Jansen), Tom Hegeman (85. Sten Knol), Yessin Maskoul, Dries Buimer, John Lubbers
Excelsior '31 Melvin Koetsier, Stijn Beverdam (68. Carlos Lopes Macedo), Simon Baysoy, Pim ten Have, Niek Davina, Hielke Penterman, Hakim Ezafzafi (80. Cem Köse), Stefan Maat, Boy Boeloerditi, Michel Gerritsen Mulkes (46. Jasper Groothuis), Joost Krijns
Gele kaart Burak Basut, Dries Buimer (SVZW), Joost Krijns (Excelsior '31)

 

WHC - Staphorst 1-2 (0-1)

In een wedstrijd waar voor beide elftallen nog volop belangen waren, heeft Staphorst aan het langste eind getrokken. In de eerste helft hadden beide teams één grote mogelijkheid. Staphorst zag een bal via de paal in de handen van doelman Kuiper komen. Bij een schot van Dijkhof moest Oosterhof handelend optreden. In de zesde minuut van de blessuretijd in de eerste helft kwam Staphorst op voorsprong doordat Martijn Brakke snel regeerde op een hoekschop. In de 54-ste minuut kwam WHC door Duim op gelijke hoogte. Beide elftallen bleven op zoek gaan naar de overwinning waar uiteindelijk Staphorst de overwinning pakte. Na slecht uitverdedigen van WHC kon Gerlofs de bal vanaf de rand van het strafschopgebied inschieten.

Doelpunten 45+6. Martijn Brakke 0-1, 54. Nathan Duim 1-1, 83. Thijs Gerlofs 1-2
Scheidsrechter W.M. Kieft
Toeschouwers 600
WHC Jasper Kuiper, Wim van 't Ende, Jochem Oude Booyink, Jonathan van Marle, Patrick Fijn, Thijs Dekker, Niels Wolterinck, Mitchel Dijkhof, Nathan Duim, Mark van Petersen (61. Melvin Velthuis), Jelle Post
Staphorst René Oosterhof, Thijs Gerlofs, Mark Veldmate, Martin van 't Ende, Rob Mijnheer (63. Pim de Jonge), Martijn Brakke, Marlon Luchtenberg (80. Ewald Koster), Mark Schra (32. Reinier Crediet), Pascal Mulder, Mike Reuvers, Ferdi ter Avest
Gele kaart Jochem Oude Booyink, Mitchel Dijkhof (WHC), Martin van 't Ende, Rob Mijnheer, Marlon Luchtenberg (Staphorst)

 

CSV Apeldoorn - DUNO D. 2-3 (1-1)

Een erg onrustig begin aan de zijde van Apeldoorn leverde al in de zesde minuut een voorsprong op voor DUNO D. Gelet op het gehele wedstrijdbeeld hadden de mannen uit Doorwerth eigenlijk voor de rust meer afstand moeten en kunnen nemen. Echter vlak voor rust werd het gelijk. Toen Steven van Es in de tweede helft de doelman omspeelde en de Apeldoorners op voorsprong zette, ontstond er hoop bij de toeschouwers. Zou het dan toch nog lukken? Maar een strafschop, die wellicht discutabel te noemen was, bracht DUNO D. weer op gelijke hoogte. Daarna beslisten de bezoekers de wedstrijd in hun voordeel. Op die uitslag viel niets af te dingen.

 

Maarten Boeve (links), de aanvoerder van CSV Apeldoorn, in een kopduel met Renzo van Duren, de aanvoerder van DUNO D.
Foto: Wout van Zoeren

 

Doelpunten 6. Roy Talsma 0-1, 44. Sebastian van Laar 1-1, 53. Steven van Es 2-1, 74. Roy Talsma 2-2, 81. Shapoul Ali 2-3
Scheidsrechter B.F. Pleiter
Toeschouwers 495
CSV Apeldoorn Richard van Beek (81. Fedde Dibbink), Maarten Boeve, Melvin Bresser, Jamarro Diks (81. Fabian Put), Steven van Es, Jesse Hartgers, Patrick Jansen, Sebastian van Laar, Maikel Lange, Mike Peters (83. Mike Peters), Omar Yakubu
DUNO D. Renzo van Duren, Giovanni Scharrenberg, Shapoul Ali (86. Dominique Kivuvu), Kevin Sissing, Roy Talsma, Jochem Jansen, Bart van Brakel (59. Anass Aamri), Nick de Bondt (46. Joey Godee) , Jordy Balk, Stefan Reijnders, Purrel Fränkel
Gele kaart Anass Aamri (DUNO D.)

 

Sparta Nijkerk - Berkum 3-0 (0-0)

In de eerste helft gebeurde er niet veel. Bij Sparta Nijkerk lag er toch een zekere spanning op. Het spel oogde stroperig en traag. Berkum kon er echter ook weinig tegenover zetten. In de tweede helft deed hoofdtrainer Eric Speelziek van Sparta Nijkerk net als een week eerder weer een tactische omzetting. Bryan Burgerhout kwam in het veld voor Mohammed al Haydar en Janic Makizodila ging achterin posten. Sparta Nijkerk kwam vervolgens snel op een 1-0 voorsprong door Rob Diderik. Ruim een kwartier voor het einde werd Yoram Zandvliet met een ernstige blessure op de brancard van het veld gedragen. Hij was kort daarvoor ingevallen voor Thom Kooke. Berkum moest met tien man verder omdat er al drie wissels waren doorgevoerd. Vijf minuten voor tijd maakte Frank Heus fraai de 2-0 en in de extra tijd schoot Donny van der Wal de bal nog hard in de touwen. De Nijkerkers pakten de derde periodetitel, maar hebben met nog één wedstrijd voor de boeg ook nog een hoger doel.

 

Spartaan Adriaan Kruisheer lijkt Dennis Horstman (4) uit te dagen.
Foto: Arjen Gerritsma

 

Doelpunten 49. Rob Diderik 1-0, 85. Frank Heus 2-0, 90+3. Donny van der Wal 3-0
Scheidsrechter R. Meilink
Toeschouwers 800
Sparta Nijkerk Manuel Hoogewoning, Jerry Geurtsen, Mohammed al Haydar (46. Brian Burgerhout), Wesley de Laat, Rob Diderik, Adriaan Kruisheer, Donny van der Wal, Jesse Buitenhuis (81. Oskar van Logtestijn), Janic Makizodila, Frank Heus (87. Mark Groenewoudt), Gilbrano Plet
Berkum Dominic van Hoof, Dennis Horstman, Silvan Kersbergen (57. Max Leeflang), Patrick van der Veen, Jorben Nieuwenhuis (67. Rico Wolven), Marc van der Meulen, Jasper Bremmer, Jason Huisman, Thom Kooke (Yoram Zandvliet), Michel van Aggele, Johnsen Bacuna
Gele kaart Mohammed al Haydar, Wesley de Laat (Sparta Nijkerk)

 

Klik hier voor de uitslagen- en standenpagina van de hoofdklasse B.