Nieuws

Sparta Nijkerk op pole position voor titel

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

19 mei 2019

NIJKERK - De tombola, zoals de hoofdklasse B dit seizoen toch genoemd mag worden, draait nog op volle toeren. Nog steeds, met alleen de slotronde nog voor de boeg, is er van alles mogelijk en zijn er nog drie gegadigden voor de titel. Sparta Nijkerk heeft door de 3-0 zege op Berkum de beste papieren in handen, maar de ploeg van trainer Eric Speelziek voelt nog steeds de hete adem van Excelsior '31 (op één punt) en Staphorst (op twee punten) in de rug.

 

Er hing dus een gespannen sfeer op sportpark De Ebbenhorst in Nijkerk. De afgelopen wedstrijden hadden aangetoond dat er enige sleet was te zien in het spel van de Nijkerkers en dat het omgaan met druk iets is wat niet direct te trainen is. Als dan een ploeg als Berkum op bezoek komt, dan moet iedereen bij de les zijn en niemand kan verzaken. De vertrekkende trainer Raymond Schuurman - hij neemt volgend seizoen een sabbatical - kon namelijk zijn team vrijuit laten spelen. Een zevende plaats is een veilige positie en er is voldoende klasse in zijn ploeg om het iedere tegenstander moeilijk te maken.

 

Berkum-doelman Dominic van Hoof brengt redding met zijn vuist.

 

Bij Sparta Nijkerk moest verdediger Leon Boekhof wegens een schorsing aan de kant blijven. Hierdoor vormde Wesley de Laat het centrum samen met Mohammed al Haydar. Dat tandem was in het duel tegen Excelsior '31 (4-1 winst) al eens succesvol geweest. Verder geen wijzigingen bij de thuisploeg. De vraag was wel hoe er met de druk van het moeten winnen zou worden omgegaan. Speelziek had een simpel recept: "Gewoon niet denken aan de titel."

 

Dat dat gemakkelijker gezegd dan gedaan is, werd in de eerste helft duidelijk. De thuisclub kon maar niet op gang komen tegen een goed gegroepeerd spelende tegenstander. De bezoekers hadden een "dwarsboom" neergelegd en een in een te laag tempo spelende koploper kwam maar niet om die boom heen. Het spel was te voorspelbaar. Zo kon je op de tribune haast met een honderd procent zekerheid zeggen naar welke speler de bal zou gaan. En als de supporters het weten, dan weten de tegenstanders het ook. Berkum had weinig moeite met dit spelletje van de thuisploeg en heeft zelf met een aanvaller als Johnsen Bacuna (negen treffers dit seizoen) een gevaar waar rekening mee gehouden moet worden.

 

Nu viel het met het gevaar Bacuna wel mee. Dat was de verdediging van Sparta Nijkerk wel toevertrouwd, maar er moesten zelf wel doelpunten gemaakt worden. Twee keer ging een schot over het doel van Berkum. Frank Heus en Adriaan Kruisheer waren de schutters. Aan de andere kant een hachelijk moment op de rand van het strafschopgebied. De in de diepte gestuurde Bacuna trof doelman Manuel Hoogewoning en verdediger Al Haydar op zijn weg. Het werd een stevige valpartij tussen de beide Sparta Nijkerk spelers, maar ook Bacuna kon niet voldoende op de been blijven om de vrijheid richting doel te benutten. De bal rolde nu naast het doel. Over de eerste helft zou Speelziek na afloop ook een heldere verklaring hebben: "We hebben een goede ploeg met een stel spelers die het moeten hebben van hard werken. Er is geen uitblinker die ons met prachtige individuele acties in bepaalde fases van een wedstrijd aan een meerwaarde kunnen helpen. Maar mij hoor je na deze zege verder niet klagen."

 

Jeffrey Buitenhuis draait weg van Marc van der Meulen.

 

Dat Speelziek zijn groep heel goed aanvoelt en kent, bewees hij na de pauze. Hij had verdediger Al Haydar (met een gele kaart op zak) in de kleedkamer achtergelaten. Hij bracht aanvaller Bryan Burgerhout en haalde nu een andere aanvaller, Janic Makizodila, als centrale verdediger naar achteren. Een move die menigeen niet verwacht had. Maar het werkte en zijn verklaring klonk ook als een klok: "We moesten winnen en dan komt er een moment dat je achterin één op één moet gaan spelen. In zo'n geval is Janic de speler die dat verdedigend voor ons kan doen." Verder leek de snelle vleugelaanvaller Gilbrano Plet pepers in de rust te hebben gegeten. De hoeveelheid energie die hij nu toonde was aanstekelijk en werd ook gewaardeerd door het publiek.

 

Vier minuten was de tweede helft oud, toen Sparta Nijkerk wat fortuinlijk op voorsprong kwam. Verdediger Rob Diderik leverde een harde lage voorzet af richting doelgebied. Daar werd de bal nog enigszins geraakt en verdween in de uiterste hoek achter de verbouwereerde doelman Dominic van Hoof: 1-0. Die treffer werkte bevrijdend voor de thuisploeg. Diderik, die een sterke wedstrijd afleverde, moest ook erkennen dat het een voorzet was en geen schot op doel: "Wat maakt het ook uit. Het werd een doelpunt en dat hadden we zo nodig. In de eerst helft lukte er niet zoveel en als we dan na vier minuten in de tweede helft wat geluk hebben dan is dat extra mooi voor ons."

 

Frank Heus heeft Sparta Nijkerk op een 2-0 voorsprong gezet.

 

Plet liet zich steeds meer gelden en ook invaller Burgerhout kwam vaak los van zijn tegenstander. Berkum moest in de 76-ste minuut verder met tien man. Drie wissels waren er al geweest, toen de net ingevallen Yoram Zandvliet met een zware knieblessure van het veld gedragen moest worden. Sparta Nijkerk profiteerde in de 85-ste minuut van deze numerieke meerderheid. De voorzet van Burgerhout kwam bij Plet en die vond precies op maat de in de spits staande Heus. Doelman Van Hoof kon geen redding brengen: 2-0. Twee minuten later sloeg even de schrik toe bij de thuisploeg. Scheidsrechter Meilink wees na een kleine valpartij ineens naar de stip. Ongeloof bij de thuisploeg, die Meilink wel naar zijn grensrechter zagen lopen. Daar werd besloten dat de overtreding net buiten het strafschopgebied had plaatsgevonden. De vrije trap leverde geen enkel gevaar op.

 

Hoe diep de zucht bij Speelziek geweest zal zijn, werd na afloop niet beantwoord. Wel zag hij in blessuretijd zijn aanvoerder, Donny van der Wal, de eindstand op 3-0 brengen. Volgende week wacht dus een spannend slot van deze wonderlijke jaargang in de hoofdklasse B. Sparta Nijkerk moet als koploper op bezoek bij ACV in Assen. Een armada van zeker tien bussen met supporters wordt verwacht. Excelsior '31 ontmoet thuis Flevo Boys, terwijl Staphorst, ook thuis, CSV Apeldoorn ontvangt. Die laatste ploeg heeft nog een kleine kans om zich veilig te spelen. En passant heeft Sparta Nijkerk wel de derde periode titel weten binnen te halen. Speelziek ziet dat wel als een prijs en blijft heel reëel: "Zo iets als de beer en de huid."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Arjen Gerritsma