Nieuws

Ter Leede is klaar om te oogsten

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

19 mei 2019

VLAARDINGEN - Driemaal moet ook voor Ter Leede scheepsrecht zijn. Nadat de roodgelen in 2017 Spijkenisse slechts op doelsalso voor moesten laten gaan, bleek ook in 2018 de tweede plaats het eindstation, deze keer achter kampioen Noordwijk. Beide keren zag scheidend coach Henk Wisman daarna zijn keurkorps stranden in de nacompetitie.

 

Lange tijd leek ook in het huidige seizoen de tweede plaats het hoogst haalbare. Debutant Volendam pakte namelijk in de eerste seizoenshelft een heuse straatlengte voorsprong qua punten. Het kampioenschap zou voor de wijdbroeken slechts een kwestie van tijd zijn. Rond de winterstop kwam er echter zand in de Volendamse motor. Ter Leede kroop stap voor stap dichterbij, zodanig dat begin mei al even de eerste plaats in Sassenheimse handen kwam. Door een matige vertoning op bezoek bij Spijkenisse gaf Ter Leede het voordeel weer weg, maar een week later was het de beurt aan Volendam om te struikelen tegen Capelle. Gevolg was dat Ter Leede zich met drie punten voorsprong aan de laatste twee seizoenswedstrijden mocht zetten. Met in de wetenschap dat Volendam nog wel een heel klein bonuspuntje koestert in de vorm van een veel beter en nomaal gesproken niet meer te evenaren doelsaldo.

 

Robert Steemers (links) in lijf-aan-lijf-duel met Anthony Pique.

 

De bondsafgevaardigde had de kampioensschaal vooraf klaar gezet in de bestuurskamer van Zwaluwen. Er was immers gerede kans dat Ter Leede in de voorlaatste wedstrijd bij de Vlaardingse hoofdklasser tot kampioen uitgeroepen kon worden. Daarvoor zou dan nodig zijn dat Volendam puntenverlies zou lijden en de Sassenheimers zelf wel de winst zouden pakken. Bij verlies van Volendam had overigens ook een gelijkspel in Vlaardingen volstaan voor Ter Leede.

 

Voorzitter Ronald Vonk toonde zich vooraf op alle ontwikkelingen voorbereid. "Het kan vandaag al gebeuren ja, en we hebben met het oog daarop een feestprogramma achter de hand. Maar eerst de wedstrijd, want daar in het veld moet het gebeuren. Worden wij kampioen, vandaag of volgende week, dan is de club er organisatorisch klaar voor. We eten wat we hebben, we gaan het doen met de middelen die er zijn, ook wat de businessclub betreft. Dan zal wel blijken of dat goed genoeg is voor de Derde divisie."

 

Vonk maakte duidelijk dat wat hem betreft het de club niet persé om het hogere niveau als doel gaat, veel meer is er het grote verlangen naar de terugkeer van derby's met regioclubs als bijvoorbeeld FC Lisse. Maar hoe florissant de ranglijst ook oogde, de voorzitter waakte ervoor zich op voorhand rijk te rekenen. Hij herinnerde zich namelijk nog levendig hoe Ter Leede twee seizoenen geleden in de laatste competitieronde nog drie punten voorsprong had op concurrent Spijkenisse. Middenmoter Argon droogde de Zuid-Hollanders die middag genadeloos af, notabene met de huidige clubtopscorer Ian van Otterlo in de hoofdrol voor de Mijdrechters.

 

Wisman had niet het gevoel dat zijn ploeg meer gespannen was dan anders. In ieder geval wilde hij dat in zijn nabeschouwing niet als excuus hanteren voor de matige wedstrijdopening: "De voorbereiding was zoals we die altijd doen. Van extra spanning heb ik niets gemerkt. Dat het spel niet geweldig was, lag wat mij betreft aan het veld. En ook aan de tegenstander die vaak de lange bal speelde."

 

Ian van Otterlo viert de 3-1 voor Ter Leede.

 

De opbouw van Ter Leede kwam vooralsnog maar nauwelijks uit de verf. Zwaluwen, op dat moment nog kanshebber voor de derde plaats die een over te nemen periodetitel oplevert, kwam aanmerkelijk frisser voor de dag. Het wachten was duidelijk op vlammende acties van goalgetters Ian van Otterlo en Jeffrey Bok, al dan niet in combinatie met Joey van den Berg en Omar Limon. Nummer tien Steven Wajer en de meer verdedigende middenvelder Jonathan Robertson dienden de aanvalslinie van aanvoer te voorzien, maar slaagden daar voorlopig nog niet in. Pas op het halfuur lukt het om op rechts Bok weg te sturen. Jordly Petronia kopte de hieruit volgende scherpe voorzet trefzeker achter doelman Marvin van Tienen.

 

De voorsprong gaf de bezoekers niet direct vleugels, want veel beter werd het spel niet. Toen echter op slag van rust Van Otterlo met een bekeken passje de naast hem oprukkende Van den Berg 0-2 liet aantekenen, was het met de wedstrijd gedaan, althans dat was de algemene gedachte rond het veld. Het wachten was nog slechts op de berichten uit Veen. De ruststand van Achilles Veen tegen Volendam was 1-1, zodat Ter Leede zich halverwege virtueel kampioen mocht wanen. Toch was het in Vlaardingen nog geen gelopen race. Kort na de hervatting werd duidelijk dat Zwaluwen zich niet zomaar niet bij de nederlaag wilde neerleggen. Toen na acht minuten een overname op het middenveld feilloos werd afgerond met een treffer van Jerry Scholman was de aansluiting een feit. In de tien minuten na de 1-2 hing er beslist meer in de lucht voor de thuisploeg. Het lukte Ter Leede in die fase niet om zich onder de druk uit te spelen. De bevrijding kwam via een vlijmscherpe counter die in een twee tegen één-situatie Van Otterlo alle ruimte bood om met 1-3 opnieuw de deur in het slot te gooien.

 

Zwaluwen richtte zich niet opnieuw op. De enige opwinding nadien kwam voort uit een merkwaardig incident, waarbij van beide zijden minstens het halve elftal betrokken leek. Het opstootje, waarvoor het verkleinwoord eigenlijk geen recht doet aan de omvang qua deelnemers, paste totaal niet bij het tot dan toe sportief verlopen wedstrijdbeeld. Na een overtreding ging eerst Zwaluwen-middenvelder Anthony Pique zich te buiten aan een de bal vasthoudende tegenstander. Toen daarna doelman Van Tienen een run over het halve veld besloot met het uitdelen van forse duwen links en rechts, besloot scheidsrechter Menno Kloet in overleg met zijn dichtstbij staande assistent een afkoelingsperiode van vijf minuten in te lassen.

 

Ter Leede en Zwaluwen vliegen elkaar in de haren. Tijdens de afkoelingsperiode vallen er binnenskamers aan Zwaluwen-kant twee rode kaarten en keren de Vlaardingers nadien dus met negen man terug in het veld.

 

Bij terugkeer op het veld telde Zwauwen nog maar negen man, want zowel Pique als Van Tienen kregen in de kleedruimtes alsnog de rode kaart voorgehouden. Aan Ter Leede-zijde was er 'slechts' geel voor invaller Robert Steemers. Kloet maakte na afloop in zijn kleedkamer vriendelijk doch beslist duidelijk dat hij zijn beoordeling op dat moment niet nader wilde toelichten. "Het is niet wenselijk dat onze beoordeling in de pers verschijnt voordat de bond de rapportage heeft ontvangen. Iedereen heeft gezien dat er overleg was tussen de assistent en mij. Dat de kaarten niet direct in het veld getoond werden was onze keuze."

 

De resterende minuten waren een formaliteit. Zwaluwen kon niet anders dan berusten in het feit dat de vierde plaats de eindklassering van het seizoen zou worden. Coach Danny Schenkel gaf aan daar prima mee te kunnen leven: "We zijn ver gekomen dit seizoen, heel ver, en wie had dat nu vooraf gedacht van Zwaluwen? Een zekere degradant, zo hoorde je voor het seizoen begon. Zelf dacht ik echter dat een top-zes klassering erin zat. Dat is uitgekomen, ik ben trots op mijn ploeg."

 

Wisman stond zich ondertussen al op te maken voor de laatste thuiswedstrijd tegen FC 's-Gravenzande, want de uiteindelijke 2-1 overwinning van Volendam in Veen was door al het oponthoud al ruim voor het einde bekend geworden. "Je weet het nooit," haastte de door ervaring wijs geworden coach zich te zeggen. Want ook hij herinnerde zich Argon maar al te goed. Zijn lange verblijf van in totaal liefst acht seizoenen bij Ter Leede afsluiten met het kampioenschap en promotie zou voor Wisman een fraaie apotheose vormen. Wisman en Sassenheim zullen nog een week moeten wachten.

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures