Nieuws

Groeimodel Noordwijk werkt perfect

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

19 mei 2019

HOEK - De kortste weg is vaak de mooiste. Op zaterdag 18 mei 2019 paste Noordwijk deze onbeschreven manier om vooruit te komen toe door de titel op te eisen in de Derde divisie. De Noordwijkers deden dat op eigen kracht via een 2-3 zege op Hoek. Dat Quick Boys ook een handje toestak - de Katwijkers vergooiden hun laatste minimale titelkans door een 4-1 nederlaag bij ODIN '59 - deed niet meer ter zake.

 

Een jaar plus een paar dagen geleden vierden de Noordwijkers in de hoofdklasse A feest en ook toen ging het om het kampioenschap. Welk geheim van de smid steekt achter deze unieke prestatie? Dezelfde coach, Kees Zethof? Dat zal ongetwijfeld een rol gespeeld hebben. Zethof, die in 2017 in dienst trad bij Noordwijk, kende na zo'n eerste successeizoen voor de nieuwe jaargang zijn pappenheimers. "Het is het team", schoof de coach nadat de schaal was uitgereikt alle eer naar zijn spelersgroep. Bescheidenheid siert de mens. Zethof verschijnt zeker aan de zijlijn, indien hij dat noodzakelijk acht. "Speel nou niet waar zij graag willen zijn", probeerde Zethof zijn spelers weloverwogen bij te sturen in het duel met Hoek. Die aanwijzing kan zo in het Cruijffiaanse woordenboek. Geen speld tussen te krijgen.

 

Lionel Fitsch wacht Sabir Achefay op.

 

Kijkend naar het team valt wel iets op. Bij de veertien spelers, die in actie kwamen tegen Hoek, zaten slechts twee eerstejaars Noordwijkers, te weten Raies Roshanali en Sabir Achefay, die zijn ploeg aardig op weg hielp met twee fraaie doelpunten (0-1 en 0-2). Doelman Roy Rondeltap, Nick van Staveren en Thomas Reynaars vormen het smaldeel tweedejaars, die al gelijk belangrijk zijn geworden voor het elftal. Van Staveren maakte dit seizoen tot nu zeventien goals. Reynaars - met negen treffers ook niet verkeerd bezig - is een motor op het middenveld en ook vaak de man van de spelhervattingen. "Als je zo klein bent, moet je wel ontzettend goed kunnen voetballen om mee te mogen doen", merkte een trouwe Hoek-volger op. Scherpzinnig gezien, want de kwalificatie klopt als een bus.

 

Het overgrote deel van de groep maakt al langer deel uit van de selectie, in jaren oplopend Guy Smith (3-de seizoen), Tjeerd Westijk (3), Maurice van der Neut (3), Martijn le Congé (4), Rob Overvliet (5), Brayen Bröcker (6), Sander Bosma (6), Denzel James (6) en Emiel Wendt (8). Laatstgenoemde debuteerde in de hoofdmacht als A-junior en is een niet weg te denken aanspeelpunt voorin. Qua leeftijd zit er nog rek in de selectie. Bröcker, Le Congé en Westdijk zijn dertigers, maar de 23- en 24-ers hebben de overhand. Conclusie, het bescheiden groeimodel van kwaliteitspelers aantrekken dat Noordwijk hanteert, heeft de club geen windeieren gelegd. Inschattingen hebben een ingebouwd risico om totaal op iets anders uit te komen dan voorondersteld, maar Noordwijk is niet op voorhand een degradatiekandidaat in de Tweede divisie. Van de huidige harde kern heeft iedereen inmiddels bijgetekend met uitzondering van James. De rappe lichtgewichtaanvaller verdiende met zijn glorieuze optreden in het KNVB-bekerduel met Sparta (3-2 winst voor Noordwijk) een contract bij de Rotterdamse eerstedivisieclub.

 

Emiel Wendt laat Jonathan Constansia achter zich.

 

Kampioenswedstrijden zijn vaak niet om aan te zien. Opspelende zenuwen spelen vaak een negatieve rol, maar Noordwijk trakteerde zichzelf en zijn meegereisde fans op een overtuigende start. Al na zeven minuten leek een Noordwijk-doelpunt geboren. Achefay schoof vanaf de linkerkant de bal in de doelmond, waar Smith bij de tweede paal het laatste zetje gaf maar dat deed in buitenspelpositie. Even later mocht Westdijk doordringen tot voor Jordi de Jonghe, maar verijdelde de Hoek-doelman de doelpoging. Maar Achefay had duidelijk de goede zin te pakken. Fabian Wilson liet zijn verdedigde taak even op zijn beloop, waarop Achefay dankbaar profiteerde met een geplaatst schuivertje in de hoek waarop De Jonghe geen antwoord had. De 0-2 was een beauty. Achefay zette vanaf de flank een rush in en nadat Ruben de Jager definitief was afgeschud, tilde de maker van de 0-1 de bal met een prachtige curve over de graaiende handen van De Jonghe in het net. Foutje keeper (iets te ver voor zijn doel) heet zoiets dan al gauw. Droomdoelpunt van Achefay is ook een optie om de situatie te duiden.

 

Het was goed voor de wedstrijd dat Hoek pal na de 0-2 een penalty kreeg te nemen. Jonathan Constansia struikelde wellicht iets te makkelijk over de voet van Bröcker, de linksback hield zijn protesten ook wel even aan, maar scheidsrechter Frank de Winter kwam niet terug op zijn beslissing. Kyle Doesborg pegelde vervolgens hoog en droog zijn 25-ste competitietreffer in het net. De Jonghe moest in het vervolg van de eerste helft nog wel een paar keer handelend optreden en voorkwam daarmee dat Noordwijk alsnog met een grotere voorsprong zou gaan rusten.

 

De schaal, daar was het om begonnen.

 

Hoek-coach Hugo Vandenheede voerde in de rust een mutatie door. Gianni Tiebosch, redelijk onzichtbaar voor de rust, moest zijn plaats afstaan aan Kim van den Bergh, die linksachter ging spelen. Daardoor kon Karim Bannani naar voren opschuiven. Smith heeft een lastige tweede helft beleefd. Bannani dartelde al snel langs de rechtsback van Noordwijk. Bij de eerste actie volgde nog een voorzet zonder maat, maar bij de volgende situatie maakte Bannani - mooie loopactie op een dito dieptepass van Constansia - het zelf maar af in de korte hoek. En toen stond er toch ineens 2-2 op het bord en dat was gezien het in het voordeel van Hoek gekantelde spelbeeld een logische ontwikkeling. Maar Noordwijk had een snel antwoord paraat. Overvliet bereikte van achter uit Le Congé, ingevallen voor de aangeslagen Van Staveren, en op diens voorzet sloeg Wendt bij de eerste paal toe met een typische spitsengoal (2-3).

 

Maar Hoek gaf niet op. Bannani bleef opvallen, deze keer met zijn voorbereiding voor de kans voor Van den Bergh, maar het afmaakvizier stond onscherp. En Hoek claimde ook nog een strafschop. Doesburg vertelde later dat hij wel degelijk was aangetikt. Beelden brachten niet het overtuigende bewijs. En zo had De Winter het ook beoordeeld, geen elf meter dit keer. De thuisclub bleef aandringen, als passende oefening voor de nacompetitie. Daarin kan Hoek een gooi doen naar promotie naar de Tweede divisie. Dat lukte de club vorig seizoen ook vanuit de hoofdklasse en als de Zeeuwen dat nu weer klaarspelen, imiteren ze daarmee Noordwijk. Het rood-witte kamp kon zijn feest gaan vieren. "Je weet niet hoe laat ik thuis ga komen vannacht", toonde een trotse Zethof zich ook eens iets minder bescheiden.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures