Nieuws

Op de laatste speeldag moet het toch gebeuren

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

24 mei 2019

Terwijl in de Tweede en Derde divisie (bijna) alle beslissingen al zijn gevallen, staan de zenuwen in de hoofdklasse A en B nog intens strak gespannen. Twee titels en twee rechtstreekse degradatieplaatsen zijn er nog toe te wijzen. En wie worden de vier herkansers (p/d) en wie gaan er meedoen om via de nacompetitie een gooi te doen naar een plek in de Derde divisie? Het moet allemaal toch op de laatste speeldag op zijn plek vallen.
 

Na twee keer een tweede plaats in de voorbije seizoenen is Ter Leede hard toe aan succes. In 2016 eindigde de Sassenheimers als vice-kampioen (achter Spijkenisse) op basis van een slechter doelsaldo, vorig seizoen was Noordwijk iets te ongenaakbaar. En beide keren sneuvelden de ambities van Ter Leede om een stap hoger te voetballen in de nacompetitie. Al met al dateert het laatste grote succes van Ter Leede uit het seizoen 2012-13.

 

2013: Ter Leede pakt de titel in de hoofdklasse A. Coach Henk Wisman op de schouders bij Serge van den Ban (doelman) en Yordi Teijsse.
Foto: Orange Pictures


Coach Henk Wisman was teruggekeerd bij Ter Leede, waar hij eerder in het seizoen 2006-07 aan de slag was geweest. Ter Leede kampte in de aanloop naar 2012-13 met een spitsenprobleem en Wisman nam de gok met Yordi Teijsse (als middenvelder overgekomen van Pancratius) in de voorste linie. Een tot dan nog verborgen eigenschap kwam aan het licht. Ter Leede pakte de titel, met Yordi Teijsse als absolute topscorer (23 goals) van de drie hoofdklassen destijds. Wisman koos vervolgens voor een buitenlands avontuur (Thailand) maar keerde lopende het seizoen 2013-14 terug bij Ter Leede maar kon rechtstreekse degradatie uit de topklasse niet voorkomen.

 

Voor Ter Leede ligt het kampioenschap in de hoofdklasse A volgens het motto drie keer scheepsrecht voor het oprapen. Een gelijk spel tegen FC 's-Gravenzande, op Hemelvaartsdag ook de tegenstander in de finale om het bekertoernooi van district West II, volstaat. Slaan de Sassenheimers volledig de plank mis, dan kan Volendam alsnog gloriëren met betere doelcijfers, waarmee het 'ongeluk' van twee jaar terug zich zou herhalen voor Wisman c.s.
 

Komen er Hitchcock-taferelen op sportpark 't Slot? Daar ontmoeten Capelle en Spijkenisse elkaar in een griezelscenario. Het is op zijn zachtst gezegd opvallend dat juist deze twee ploegen in de hoofdklasse A zo in de verdrukking zijn geraakt. Spijkenisse en Capelle moesten een jaar geleden in de nacompetitie afscheid nemen van de Derde divisie en zijn dit seizoen opnieuw in de problemen vervallen. Om absoluut zeker te zijn van handhaving in de hoofdklasse moet Spijkenisse winnen. Ook een gelijk spel voor de ploeg van Peter Wubben kan volstaan, maar dan moet Swift verliezen van DFS, dat nog wel kan knokken om een p/d plek te bereiken. Capelle heeft de meest gunstige uitgangspositie. Een gelijk spel werkt als was het winst. Maar komt de formatie van Ton van Bremen op eigen veld op verlies te staan, dan kan Swift bij winst in Opheusden de Capellenaren veroordelen tot de nacompetitie. Hitchcock, de 'master of suspence', had zich niet geschaamd voor zo'n filmscript. 

 

15 december 2018: vlnr, Jesse Buitenhuis, Oskar Logtestijn en Frank Heus (maker van het doelpunt) vieren de 1-0 tegen ACV.
Foto: Arjen Gerritsma

 

Ook in de hoofdklasse B komen alle nog open einden bij elkaar in de laatste speelronde. Sparta Nijkerk gaat op bezoek bij ACV en bij winst is de titel voor de ploeg van Eric Speelziek. Stappen de Nijkerkers half dan wel geheel mis in Assen, dan is Excelsior '31 (thuis tegen Flevo Boys) de eerste gegadigde om te profiteren. Laten ook de Rijssenaren het afweten, dan kan ook Staphorst (gastheer voor CSV Apeldoorn) de hard schaterende derde worden. Feit is dat de titelstrijd een lange afvalrace is geweest, die ook zomaar tot in de laatste minuten kan voortduren. Analyses over het hoe en waarom zullen later volgen.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit wekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

Ter Leede - FC 's-Gravenzande
Capelle - Spijkenisse
ACV - Sparta Nijkerk