Nieuws

Verslagenheid niet te peilen bij Sparta Nijkerk

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

26 mei 2019

ASSEN - Eén moment, één moment in de 81-ste minuut deed Sparta Nijkerk in Assen de das om. De ploeg van trainer Eric Speelziek had op dat moment een 0-1 voorsprong en leek de wedstrijd onder controle te houden. De titel gloorde aan de horizon. Alleen gebeurde er in die ene minuut iets dat na afloop voldoende stof tot napraten gaf.

 

De ervaren verdediger Leon Broekhof gleed in een duel de bal over de zijlijn. Broekhof raakte daarbij geblesseerd (leek kramp) en moest zich laten verzorgen. Opgelapt moest hij eerst buiten de lijnen gaan. Tot verbijstering van Broekhof werd het geen inworp maar een vrije trap voor ACV. "Belachelijk. Ook bij ACV keken ze wat verbaasd over deze beslissing," foeterde hij na afloop boos. Navraag over deze situatie leverde het vlagsignaal van de grensrechter op. Hij had Broekhof aan het shirt van zijn tegenstander zien trekken en scheidsrechter Shona Shukrula nam die beslissing over en gaf ACV dus wel of niet terecht een vrije trap.

 

Frank Heus heeft raak gekopt. ACV-doelman Ben Wormmeester weet zich geklopt.

 

Broekhof dus niet in het strafschopgebied en dat werd Sparta Nijkerk uiteindelijk fataal. De vrije trap werd bij de tweede paal door invaller Arjen Hagenauw via doelman Manuel Hoogewoning binnengekopt: 1-1. Speelziek baalde vooral over deze situatie: "Leon was dan even buiten de lijnen, maar er zijn nog negen andere spelers die zo'n treffer kunnen voorkomen." Met de moed der wanhoop begon Sparta Nijkerk aan een slotoffensief, maar de tegentreffer had toch een effect van een knock-out gekregen.

 

Het begon nog allemaal zo mooi voor Sparta Nijkerk. Gesteund door een ware armada van in oranje geklede supporters, die de opkomst van de ploegen sierden met fakkels en confetti, kreeg de favoriete ploeg een hart onder de riem gestoken. Dat ene punt voorsprong was mager, maar een zege op ACV moest toch mogelijk zijn. Fred de Boer, de trainer van de thuisploeg, gaf aan dat er twee punten bij zijn ploeg speelden: "We willen onze sportieve plicht doen en ook nog rekening houden met de wedstrijden in de nacompetitie, die aanstaande dinsdagavond beginnen. Dat betekent dat we spelers zullen gaan wisselen." Dat de thuisploeg de kans kreeg om zijn sportieve plicht te doen, lag ook een beetje aan de moeite die Sparta Nijkerk had met het ongedwongen spel van ACV. Verdedigend gaven Robert Talens en aanvoerder Guus de Vries weinig ruimte aan de wat statisch opererende Sparta Nijkerk aanval. Op het middenveld hadden Donny van der Wal, Adriaan Kruisheer en Jesse Buitenhuis een stevige kluif aan Ibrahim Sillah.

 

Gilbrano Plet strandt in een overmaat aan ACV-spelers.

 

Met twintig minuten op de klok hadden de bezoekers nog geen enkele kans gekregen en bleef de thuisploeg via corners de gevaarlijkste ploeg. Pas in de 28-ste minuut het eerste wapenfeit van Sparta Nijkerk. Een afstandspegel van aanvoerder van der Wal ging net naast het doel. Na een half uur kwam de ploeg van Speelziek wel wat beter in de wedstrijd. Dat leverde een paar hachelijke momenten op voor het doel van ACV. Buitenhuis zag zijn inzet gesmoord worden door de verdediging van ACV en Frank Heus stuitte op de doelman. Maar een treffer leverde die mogelijkheden niet op. De eerste corner voor de oranjehemden kwam pas in de 44-ste minuut. De eerste helft had wel veel spanning gebracht, maar het vermaak bleef ver onder peil. Het spel oogde niet als een koploper en of zenuwen daarbij een rol speelden kan alleen maar in dat kamp beantwoord worden.

 

Vaak herstelde Sparta Nijkerk zich dit seizoen in de tweede helft en de supportersschare uit Nijkerk hield zich daaraan maar vast. Wapens als een hoger tempo en iets meer risico's in acties en tactiek werden nu uit de kast gehaald. Eerst zag Robert Diderik een inzet gestopt door ACV-doelman Ben Wormmeester. Maar in de 58-ste minuut had de ACV-doelman geen verweer op een kopbal van Frank Heus. De voorzet van Gilbrano Plet was op maat en de bal verdween in de verste hoek: 0-1. Er kwam ook ineens meer vuur in het duel. De thuisploeg wilde in de laatste thuiswedstrijd duidelijk niet verliezen, terwijl juist Sparta Nijkerk steeds meer grip op het duel kreeg. Speelziek wisselde ook doordacht. Hij bracht met Bryan Burgerhout en Justin Groen voor Rob Diderik en Jesse Buitenhuis meer balans in zijn team.

 

Spelers van Sparta Nijkerk zitten of liggen ontroostbaar op de grond.

 

De coach kon echter niet bevroeden dat het in de 81-ste minuut op zo'n manier zou misgaan. "In de tweede helft hebben ze toch geen echte kans gekregen en dan ga je met zo'n moment de vernieling in," was de eerste reactie direct na afloop van de gedreven trainer. Overal op het veld lagen verslagen spelers, die maar niet konden geloven dat het hier op het sportpark Catawiki in Assen toch was misgegaan. Haast iedere speler haspelde "Dit kan en mag, toch niet waar zijn." Na een aantal keren diep ademhalen kwamen toch wat meer echte reacties. De boze Broekhof bleef boos en kon die fustrateis maar moeilijk kwijt. Doelpuntmaker Heus dacht matchwinnaar te worden, maar zag die droom in rook opgaan. En ja, dan wacht nu de nacompetitie tegen Jodan Boys.

 

"Daar wil ik nog even niet aandenken. Eerst deze teleurstelling verwerken en de wedstrijd analyseren doen we later wel. Het is duidelijk dat we een goede degelijke ploeg hebben, maar soms ontbreekt het aan een extra beetje vernuft en franje. Zoals vandaag waren er toch een paar spelers die hun normale vorm niet behaalden en dan merk je dat toch bij ons. We hebben door de derde periodetitel nog een kans. Al is die weg nog lang en zal er veel van de spelers verwacht worden", bleef een heel teleurgestelde Speelziek toch als een echte veldheer voor zijn troepen staan.

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Arjen Gerritsma