Nieuws

Titel Excelsior '31 komt niet uit de lucht vallen

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

26 mei 2019

RIJSSEN - Twee minuten na de aftrap opende Hielke Penterman tegen Flevo Boys de score voor Excelsior '31 en er zouden die middag nog twee treffers volgen, was getekend de 33-jarige routinier. De derde kwam op het scorebord te staan een paar minuten na de pauze. Vanuit Rijssens perspectief was toen alles gedaan om de druk op koploper Sparta Nijkerk zo'n slordige 100 autokilometers verderop (Assen) zo hoog mogelijk te maken.

 

Voor dat moment zat de opdracht voor Excelsior '31 erop en was het afwachten geblazen. De wurgende spanning op de Koerbelt in Rijssen was niet om te harden. Op de verdere ontwikkelingen bij ACV was uiteraard geen invloed meer uit te oefenen. Sparta Nijkerk nam ook een klein kwartier na de pauze zijn broodnodige 0-1 voorsprong (doelpunt Frank Heus). Maar de vrees bij Excelsior '31 en zijn fans dat alle moeite voor niets was geweest sloeg om in vurige hoop dat het 'wonder' toch aanstaande was. Arjen Hagenauw kopte niet zo ver voor tijd de gelijkmaker binnen voor ACV en toen volgden er nog angstige minuten. Toen de wedstrijd in Rijssen al was afgelopen, had het laatste fluitsignaal in Assen nog niet geklonken. Het kon dus nog altijd gunstig aflopen voor de Nijkerkers. Maar uiteindelijk kwam het verlossende bericht, het was 1-1 gebleven.

 

Hielke Penterman heeft gescoord (3-0 voor Excelsior '31).

 

Op zo'n moment liggen succes en mislukking heel dicht bij elkaar maar ook oneindig ver van de ander, als was het maar die eerder genoemde 100 kilometer. Diepe droefheid bij de Nijkerkers in Assen tegenover dolfeestelijke taferelen in Rijssen. Het was niet de eerste keer dat titelkandidaten in de hoofdklasse B stuivertje wisselden. Een paar weken eerder nog gaf Sparta Nijkerk zijn koppositie op door een gelijk spel (1-1) tegen DETO Twenterand. Op basis van de ranglijst was dat een onmogelijke uitslag voor de formatie van Eric Speelziek. En nog helemaal in het begin van het seizoen raakten de Nijkerkers zelfs drie punten kwijt aan de Vriezenveners die nu via de herkansing hun status van hoofdklasser moeten zien te behouden. En de seizoenstart van de Spartanen tegen SVZW (0-0), degradant nu, was ook al twijfelachtig. Excelsior '31 had trouwens na twee wedstrijden ook nog maar een puntje bij elkaar gescharreld, maar verliezen van ACV (1-2) en gelijk spelen bij SDC Putten (1-1) is, zeker achteraf geredeneerd, toch anders. Een kampioenschap wordt inverdiend tegen de 'kleintjes'. Die ongeschreven regel kwam weer eens boven tafel.

 

Wie Excelsior '31 dit seizoen op sterke momenten in actie heeft gezien, komt tot de conclusie dat de titel voor die ploeg niet zomaar uit de lucht is komen vallen. Neem Penterman. In de zomer van 2016 begonnen bij Excelsior '31, tegelijk met Peter Wesselink, de succescoach van nu. Was het verder afbouwen van een mooie carrière (onder meer succes met HHC Hardenberg)? Penterman heeft dit seizoen elke gedachte in die richting gelogenstraft. Wie 27 goals scoort in de competitie, maakt een lange neus naar iedereen. Penterman is geen puntspeler, maar ook geen middenvelder. Hij is er iets tussen in, sluipt tussen de linies door, vermijdt de drukte, maar loert op zijn kansen. En het spelsysteem is erop afgestemd. Boy Boeloerditi, Hakim Ezazafi, Cem Köse en Niek Davina zijn geregeld dienend aan hun topscorer met munitie. En hoe vaak Penterman dit seizoen alleen voor een keeper is verschenen, is niet meer op de vingers van twee handen te tellen.

 

Het kampioensfeest in Rijssen is begonnen. De KNVB stuurt de bijpassende schaal nog na.

 

Op het middenveld is Michel Gerritsen Mulkes de kilometervreter, maar vlak ook Stefan Maat niet uit, nog maar achttien jaren jong, maar al heel volwassen voetballend, leest scherp de wedstrijd. En dan is het ook nog steeds genieten van Amanuel Isa, als die speeltijd krijgt van zijn trainer. De jarenteller staat inmiddels op 34 en Isa debuteerde op 18 jarige leeftijd in de hoofdmacht, nooit een ander shirt aan gehad dan dat van Excelsior '31. De gedrevenheid spat er nog af. Isa pikte ook nog drie goals mee dit seizoen in de competitie.

 

En dan Wesselink. Op de toppen van zijn expertise als coach? Dat zou zo maar kunnen. In ieder geval een aangenaam mens in de omgang, want bescheiden. Wesselink liet zich geen moment meeslepen door suggesties dat zijn ploeg titelkandidaat was. Dat was in zijn ogen nog altijd een veel te voorbarige conclusie. Wesselink kon wel genieten van de speluitvoering van zijn ploeg die niemand anders dan hij zelf er in had geslepen. De thuiswedstrijd tegen SC Genemuiden was typisch zo'n voorbeeld. Uitslag 0-0, maar er viel genoeg te zien voor de toeschouwers. Zes tegen zes had ook gekund. En dan de met enige zorg tegemoet geziene uitwedstrijd tegen Berkum. De Zwollenaren kregen voor rust alle hoeken van de eigen helft goed te zien en gingen halverwege glazig starend (0-4 achter) naar de kleedkamer. Dat waren zo maar enkele momenten dat de contouren van een kampioensploeg toch duidelijk zichtbaar waren. Excelsior '31 won alleen geen periodetitel en dat zegt alles over de competitie in de hoofdklasse B, jaargang 2018-19.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures