Nieuws

Sparta Nijkerk recht de rug

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Hoofdklasse
Nacompetitie

 

29 mei 2019

GOUDA - Bij een tegenvaller de rug rechten en de ingeslagen weg vervolgen om toch het gestelde doel te bereiken. Tot zover de papieren waarheid voor Sparta Nijkerk, de ploeg die op de laatste speeldag in de hoofdklasse B het naderende kampioenschap in rook zag opgaan. De beelden in Assen spraken voor zich, spelers die het liefst onder de grond zouden willen kruipen van ellende.

 

Voor Eric Speelziek was er gelijk werk aan de winkel. De zondagochtend na de drama-zaterdag stuurde de coach een mailtje aan zijn spelers. Opbeurende woorden zullen de kern van zijn boodschap zijn geweest. Dat het een mooie competitie was geweest en dat daar inderdaad zaken in mis kunnen lopen. Maar er was ook genoeg goed gegaan. De Nijkerkers verloren bijvoorbeeld van Excelsior '31 betrekkelijk kansloos met 3-0. Maar de ploeg die nu nog nabubbelt van het titelfeest kreeg op de Ebbenhorst een vergelijkbaar pak slaag. Daar raasde Sparta Nijkerk in de eerste helft naar een 4-0 voorsprong en mocht Excelsior '31 helemaal aan het eind een troostgoaltje (4-1) maken.

 

Kevin de Vries houdt, met Gilbrano Plet in zijn buurt, opruiming met een omhaal.

 

De voorbereiding op de lange weg naar promotie ging de maandag verder op de training (veel praten) en kreeg ook nog een vervolg tijdens de busreis naar Gouda waar de eerste wedstrijd van de nacompetitie wachtte. Na de 0-2 overwinning op Jodan Boys haastte Speelziek vast te stellen dat zijn ploeg nog niks had. Dat klopt, want de weg naar Derde divisie is lang en met valkuilen bezaaid. Eerst volgt de return tegen Jodan Boys en de volgende te nemen hobbel, ook in een dubbelfinale, heet Eemdijk, herkanser van de Derde divisie. Loopt ook dat goed af dan is de laatste hindernis naar promotie de winnaar van de tweekamp tussen SJC (herkanser) en Volendam, de nummer twee van de hoofdklasse A.

 

Gaande het seizoen merkte Speelziek wel eens op dat Sparta Nijkerk bezig was stappen voorwaarts te maken. In Gouda herhaalde hij dat. "Daar hoort het spelen van grote wedstrijden ook bij, zoals hier vanavond", verduidelijkte de coach nog maar eens de route die hij bij zijn komst naar Nijkerk (zomer 2018) heeft uitgestippeld met zijn ploeg. Verder was Speelziek uiteraard opgelucht. "Dat dit kan na zo'n teleurstelling. Dat geeft me een trots gevoel", sprak hij met een brede lach op het gezicht. "De jongens hebben het mentaal goed opgepakt. We hadden vandaag achterin een nieuw centrum staan. In bepaalde situaties moet je wel eens frisheid erin brengen. Dat was wel een gok natuurlijk."

 

Die gok met Janic Makizodila en Wesley de Laat als centraal verdedingsduo had zomaar verkeerd kunnen uitpakken. Enzo Huntink kwam toen er nog maar net een minuut was weggetikt op de proppen met een zondagsschot dat via de deklat achter het doel eindigde. Valt de 1-0 onverhoopt wel binnen, dan was dat een nieuwe opdoffer geweest voor de Spartanen. En ook Leroy Brank kreeg de kans - in de categorie 200% - om de tegenstander die mogelijk na alle voorafgaande emoties toch wat bibberig aan de wedstrijd begon nog eens extra pijn te doen. Maar de aanvoerder van Jodan Boys schoot van een meter of vijf onbeheerst over. En even later dreigde Huntink opnieuw gevaarlijk te worden, maar kreeg de middenvelder de bal niet lekker mee. "Ik telde negen minuten en we hadden zomaar met 2-0 voor kunnen staan", keek Dennis van den IJssel terug op de veelbelovende start van zijn ploeg. "We hebben goede dingen laten zien in de eerste helft. We waren de bovenliggende partij. Na rust konden we het spel minder maken. We hadden moeite om de bal voorin te krijgen en we waren daar ook minder balvast."

 

Gilbrano Plet geeft zich niet over, maar gaat het duel aan met Enzo Huntink.

 

Jodan Boys, winnaar van de tweede periodetitel in de hoofdklasse A door de beslissingswedstrijd met Zwaluwen te winnen, speelde een gedegen eerste helft. Gedragen door Mo Bellahcen en Leroy Brank stonden de Gouwenaren toch geregeld met veel op de helft van de Nijkerkers. Maar in de loop van de eerste helft begonnen ook de bezoekers op te vallen en in het bijzonder Gilbrano Plet. Deze flankaanvaller, samen met Speelziek overgekomen van Hercules dit seizoen, heeft alles in zich een publiekslieveling te worden en is dat in feite al. Maar ook Plet had zijn fases van gewenning aan zijn nieuwe omgeving kennelijk, want Speelziek gunde hem lang niet altijd een basisplaats. In Gouda was Plet eigenlijk de enige die openingen wist te forceren. Zijn directe bewaker Kevin de Vries wist af en toe niet hoe die het had. Tussendoor liet Plet zelf ook nog wel een kans liggen, maar zijn voorbereiding naar de Nijkerkse doelpunten van Justin van Groen en Bryan Burgerhout waren acties van een klassieke linksbuiten, meer dan standaard snel, behendig en buiten om bij de rechtsback.

 

"Goeie speler", constateerde Van den IJssel droog. "Maar niets is onmogelijk", blikte de coach van Jodan Boys nog hoopvol vooruit naar de return. En waarom ook niet? Favoriet zijn in de voetballerij biedt geen enkele garantie. Vitesse, De Graafschap en Go Ahead Eagles waren het ook diezelfde avond. Maar FC Utrecht, Sparta Rotterdam en RKC gingen met de prijzen aan de haal. En Sparta Nijkerk kan ook meepraten over wat een favorietenrol voor een uitwerking kan hebben op voetballers. Maar de rug lijkt wel weer in de juiste stand te staan.

 

Tekst: Aad van der Graaf

Foto's: Orange Pictures