Nieuws

ASWH houdt kostbare winst op tandvlees vast

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Derde divisie
Nacompetitie

 

30 mei 2019

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Halverwege het seizoen hield niemand het voor mogelijk dat ASWH zich nog zou mengen in de strijd om promotie naar de Tweede divisie. De Ambachters sloten immers de eerste twee perioden af met achtereenvolgens een tiende en twaalfde klassering. Duidelijk een geval van niks aan de hand voor trainer Cesco Agterberg en zijn ploeg, waarbij vooral nog iets meer naar beneden dan naar boven gekeken moest worden. En toen brak de derde periode van elf wedstrijden aan.

 

Acht overwinningen, één gelijkspel en slechts twee nederlagen later was het ASWH dat de periodetitel van kampioen Noordwijk mocht overnemen en zich zodoende een ticket voor de nacompetitie verschafte. Als zevende geëindigd in de reguliere competitie werd ASWH in een tweeluik gekoppeld aan OFC uit Oostzaan, de nummer drie van de Derde divisie-zondag. De winnaar hiervan strijdt volgende week in een dubbele finale om één plek in de Tweede divisie.

 

Wachtend op de door files vertraagde bus van de Oostzaners bracht Agterberg in herinnering dat de revival van zijn selectie direct na de winterstop begon. De uitwedstrijd bij het tot dan voor ASWH onbekende SJC werd overtuigend gewonnen, waarna er op een paar uitglijders na een sterke serie werd neergezet. "De beloning is het periodekampioenschap. Daarmee is het seizoen voor mij al geslaagd, want wie had dit bij de winterstop nog kunnen bedenken? Tegelijkertijd weet ik ook dat we nog helemaal geen prijs hebben. Want na twee wedstrijden kan je eruit liggen en heb je niks." De naar SDC Putten vertrekkende coach toonde zich overigens net zo verrast over de opmars van zijn team als dat menig volger van het zaterdagvoetbal dat de afgelopen tijd deed. "Een verklaring heb ik ook niet echt, het is nu niet zo dat er opeens minder blessures waren, integendeel zou ik zeggen. Het begon gewoon te draaien en dan groeit zo'n serie."

 

Bilal el Amrani spring een gat in de lucht na zijn doelpunt.

 

ASWH overrompelde de bezoekers in het eerste kwartier met wervelende aanvallen. Voor de kruitdampen van het openingsoffensief goed en wel opgetrokken waren hikte OFC al tegen een 2-0 achterstand aan. De langdurige busreis vanuit Oostzaan en de haastige warming-up waren daar mogelijk debet aan, maar feit was wel dat de Ambachters hun tegenstanders afbluften op effectiviteit. Drie kansen, twee doelpunten, zo was het ongeveer. Eerst was na een half afgeslagen hoekschop een omhaal van Bilal el Amrani de OFC-doelman te machtig, waarna de ASWH-centrumspits enkele minuten later de voorsprong met een schuiver verdubbelde. Daartoe fraai in staat gesteld door een bepaald niet zelfzuchtige Nick Slotboom, die El Amrani's nog vrijere positie op de juiste waarde schatte.

 

Met recht een droomstart, maar naarmate de eerste helft vorderde werd duidelijk dat Agterberg vooraf niet voor niets sprak over op de grote individuele kwaliteiten binnen het team van OFC. De Oostzaners, die nu wel moesten komen, schroefden het tempo meer en meer op. Onvermoeibare aanvoer van Jermano Lo-Fo-Sang en Henry Opoku leverde soms onmogelijke lange ballen op, maar vaak genoeg ook werd een klasse-aanvaller als Reda Kharchouch wel in stelling gebracht. Waarna het alle hens aan dek was voor de centrale verdedigers Stanley Husen en Gilmaro van de Werp.

 

De rust brak aan zonder schade. ASWH had echter nóg een helft te gaan. Geheel volgens verwachting was OFC ontketend, voor zover dat in het laatste deel van de eerste helft al niet het geval was. "Door de snelle 2-0 was de wedstrijd niet in evenwicht, en dan kun je gewoon wachten op een stormloop van OFC," wist coach Agterberg. "Wij kregen nooit grip op de wedstrijd. Enerzijds de verdienste van OFC, maar anderzijds waren wij ook niet in onze beste doen. Nog minder dan in de eerste helft lukte het ons niet om de bal voorin vast te houden en van druk op de bal zetten kwam het ook steeds minder. De tegentreffer hing op een gegeven moment echt in de lucht."

 

Kort nadat doelman Stefan Kok niet voor het eerst in de wedstrijd hulp van de lat kreeg om zijn doel schoon te houden, moest hij dan toch capituleren. Aan een hard door Edip Biberoglu ingeschoten strafschop, door scheidsrechter Cairo aan OFC toegekend wegens een in het schemerduister lastig te constateren overtreding, was voor hem simpelweg geen eer te behalen. OFC ging onverdroten door waar de ploeg mee bezig was, in een nog steeds moordend tempo. Agterberg bracht Menno Vooges in voor Yassine Belghar op de rechtsbackpositie, dit met het oog op de aan Vooges toegedichte grotere kwaliteit als dekker. Later werd El Amrani leeggestreden vervangen door Lars Bosscha. Diens taak werd het dichten van de gaten op het middenveld. Aanvoerder Jesper van den Bosch, tot dan toe rechts aanvallend, schoof door naar de spits.

 

Mels van Driel zet stevig in op Reda Kharchouh.

 

Overleven was het parool voor ASWH. Wat nog ernstig in gevaar kwam toen de scheidsrechter opnieuw naar de stip wees. Deze keer was de overtreding van Stanley Husen op Kharchouch overduidelijk. Biberoglu schoot ook zijn tweede strafschop hard in, maar koos nu voor de andere hoek. Normaal gesproken onhoudbaar, maar misschien toch te weinig bij de paal geplaatst. Hoe het ook zij, het gejuich op sportpark Schildman was groot toen Kok de bal zijn doel uit ranselde. De thuisploeg worstelde zich op het tandvlees door de resterende minuten heen, al miste Mels van Driel op een haartje nog wel een riante schotkans. De laatste opschudding van de wedstrijd betrof een zware overtreding van OFC-er Deniz Aslan op Lars Bosscha, tamelijk onnodig ergens aan de zijlijn. Scheidsrechter Cairo had tot dan de kaarten op zak weten te houden, ondanks dat beide ploegen het fysieke spel niet schuwden. Direct rood voor Aslan was echter de enige juiste straf. Dertig seconden later mochten ook de overgebleven 21 spelers de douche opzoeken.

 

"Dat was een wedstrijdje, hè!," voegde Agterberg direct na afloop zijn aanvoerder toe. Jesper van den Bosch beaamde het volmondig: "Dat ze individueel goed waren wisten we al, maar ook als team waren ze ijzersterk. We hebben het volgehouden maar vraag niet hoe. We zullen echt iets moeten bedenken om het daar opnieuw en nog langer te kunnen volhouden. Dat bedenken was bij Agterberg op dat moment al gaande: "Ik heb wel een idee. Zaterdag zie je het. Eerst ga ik mijn bedje opzoeken. De beelden moeten bekeken worden, en ook maar eens afwachten over wie ik zaterdag kan beschikken." De trainer doelde daarbij onder andere op de nu wegens ziekte op het laatste moment afgehaakte aanvaller Lester Pires. Tegelijk keek hij ook naar de passerende verdediger Peter Verhoeve. "Wat had ik die er graag bij gehad, maar die kan echt niet omdat hij een sleutelbeenblessure opliep."

 

Aanstaande zaterdag zal blijken hoeveel de zwaar bevochten overwinning waard is voor ASWH. Als OFC nog een keer de turbo aanzet zullen de Ambachters tot het gaatje moeten gaan om de finaleronde te halen. Wat dan gezien de getoonde klasse van OFC zondermeer een topprestatie van ASWH genoemd mag worden.

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures