Nieuws

Beker serieuze prijs voor FC 's-Gravenzande

Wedstrijdverslag
Districtsbeker

 

31 mei 2019

RIJSWIJK - Verliezend finalist is misschien wel het slechtst denkbare resultaat in de teamsport, zeker op het moment zelf. FC 's-Gravenzande overkwam het 10 mei 2018 door een 2-0 nederlaag tegen Sportlust '46 in de bekereindstrijd van West II. Onder het motto nieuwe ronde, nieuwe kansen kreeg de ploeg van Richard Elzinga na een eclatante 4-0 zege op Ter Leede wel de beker in handen gedrukt.

 

Zo'n bekercampagne zit wel vol voetangels, klemmen en valkuilen. Liefst drie keer (tegen FC Oudewater, FC Boshuizen en competitiegenoot Nootdorp) hadden de Westlanders strafschoppen nodig om een ronde verder te komen. Met het bereiken van de kwartfinale begon het visioen van de beker weer te dagen. Ter Leede 2 was vervolgens geen probleem (4-0 met en passant een KNVB-beker ticket) en ook ARC (4-2) moest eraan geloven. En toen kon FC 's Gravenzande op herhaling in de finale met als tegenstander de hoofdmacht van Ter Leede.

 

Vijf dagen eerder hadden beide ploegen elkaar ook ontmoet in toen een heel andere setting. Op de laatste speeldag van de competitie kon Ter Leede het kampioenschap opeisen, wat ook daadwerkelijk gebeurde met een 2-0 overwinning. FC 's-Gravenzande was onderdeel van het feestelijk decor in Sassenheim, hield heel begrijpelijk lijf en leden intact met het oog op wat nog in het vat zat. Op een zonovergoten sportpark Vredenburgh in Rijswijk, waar de zittribune zich vlot vulde met voornamelijk supporters van FC 's Gravenzande, zou het een wereld van verschil worden. Coach Henk Wisman ging op de automaat en startte met dezelfde basisopstelling als in de kampioenswedstrijd. Zijn vakgenoot Elzinga voerde wel een aantal wijzigingen door. Centraal achterin keerde Gijs Abbas terug en verder kregen ook Brian van der Mast en David Belic een basisplaats in de verdediging. Voorin verscheen Jan Verduijn aan de aftrap, een logische keuze omdat Patrick Triep afwezig was in verband met een geplande vakantie.

 

Rob Zandbergen hindert, maar Yuri Westhoff kan toch de bal spelen.

 

Een eerste dreigend moment was nog wel voor Ter Leede (slap kopballetje van Jordly Petronia) maar al snel nam FC 's Gravenzande agressief en kort op de tegenstander spelend het initiatief over. Er kwamen ook meteen kansen om de score te openen voor Yuri Westhoff, Sander Koeleman (raakte de lat) en Frank Broos. De yell Schra-Vuhh-Zan-Duhh vanaf de tribune was permanent in de lucht. Ter Leede zocht wel naar gaatjes om door te kruipen, maar pas na een half uur spelen kon Ian van Otterlo in combinatie met Jeffrey Bok voor gevaar (schot geblokt) zorgen. De kans daarop voor FC 's Gravenzande was weer veel serieuzer, maar de doelpoging van Broos eindigde in de handen van Ter Leede doelman Michael Bekkers.

Toch zou de kampioen een uitgelezen kans krijgen om de finale open te breken. Van der Mast tackelde Joey van den Berg en scheidrechter Juroen Koene vond de actie een strafschop waard. Danny Koning wond zich er nogal over op en kreeg geel voor zijn neus gehouden. Maar de doelman van FC 's-Gravenzande pakte ook de hoofdrol om de ongeconcentreerd ingeschoten penalty te keren. Bok is wel een vaste strafschoppennemer. "De eerste die hij mist in twee jaar", wist een historisch goed onderlegde supporter van Ter Leede.

 

Door die misser moet bij Ter Leede de vermoeidheid van het seizoen (met de mooiste prijs van de voorbije jaren) daadwerkelijk in de benen zijn geslagen. Vanaf dat moment was het FC 's-Gravenzande dat de klok sloeg. In de blessuretijd van de eerste helft zorgde Verduijn op aangeven van Broos dat zijn ploeg met een dik verdiende 1-0 voorsprong ging rusten. Na de pauze tikte FC 's Gravenzande de zaak verder vlot af met een paar smakelijke doelpunten. Broos bereidde de 2-0 van Koeleman voor en Twan van Meerten bediende Westhoff bij de eerste paal (3-0). Hoogtepunt was de 4-0. Van der Mast speelde Westhoff aan en die plaatste in één beweging met een lob van een meter of dertig de bal in het net. Bewust gezien dat Bekkers te ver voor zijn doel stond en vervolgens ook bewust toegeslagen.

 

FC 's-Gravenzande, een jaar geleden nog verliezend finalist, mag nu wel de districtsbeker van West II omhoog houden.

 

Het laatste half uur had net zo goed niet gespeeld kunnen worden. Ter Leede wilde echt vakantie gaan vieren en FC 's Gravenzande wilde die beker betasten en kussen. "Het was nog wel een momentje die penalty", reageerde Elzinga nadat de bokaal was uitgereikt. "De keeper houdt ons overeind, anders weet je het niet. Maar ik heb genoten van mijn ploeg. Voor rust hadden we al op 3-0 kunnen staan." "Het is een teamprestatie", keek Westhoff terug op een glorieuze middag. "Alles lukte vandaag. Je weet dat ze gaan komen in de tweede helft, maar gelijk vielen de doelpunten. Ik gun het de supporters zo."

 

Eerste zorg voor FC 's Gravenzande is nu ook beslag te leggen op twee lokale bekers (HV-cup en Westland Cup). Die gingen vorig seizoen in de finale verloren. Kijken naar volgend seizoen is pas echt interessant. Elzinga gaat zijn derde jaar in en iedereen die nu belangrijk is in de ploeg heeft bijgetekend. Er zitten opvallend veel meer dan gemiddeld lange spelers in de selectie. Ruben de Groot spant wel de kroon, maar ook Abbas, Broos en Westhoff vertalen lengte in kwaliteit. FC 's Gravenzande startte dit seizoen veelbelovend in de competitie, maar haakte toch ook betrekkelijk snel af. Nieuwe ronde, nieuwe kansen?

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures