Nieuws

Veerkrachtig VVSB blijft Hoek de baas

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Derde divisie
Nacompetitie

 

2 juni 2019

NOORDWIJKERHOUT - Veeerkracht was met afstand het sleutelwoord in de dubbele krachtmeting tussen VVSB en Hoek. Woensdagavond, in de eerste wedstrijd op eigen veld, vochten de Zeeuwen zich terug van een 0-2 achterstand om tenslotte toch het niet opgevende VVSB met de winst (2-3) aan de haal te zien gaan.

 

De tweede wedstrijd in de eerste ronde van de nacompetitie, nu in Noordwijkerhout, kende een nagenoeg identiek verloop. Goed, de doelpunten vielen niet in exact dezelfde minuten, en de einduitslag werd nu 4-2 voor VVSB in plaats van 3-2, maar verder was de gelijkenis bijna bizar te noemen. Want opnieuw slaagde Hoek erin om een achterstand van twee doelpunten geheel in te lopen, en opnieuw trok VVSB zichzelf weer uit de verdrukking door 3-2 af te dwingen. Dat deze keer Lovette Felicia in de extra tijd nog voor 4-2 zorgde deed aan de gelijkenis met de wedstrijd van woensdag niets af. Qua veerkracht moest Hoek voor de tweede keer op het eind van de wedstrijd in VVSB de meerdere erkennen.

 

Grote man aan de kant van VVSB was Frank Tervoert. De in de winterstop van Rijnsburgse Boys overgekomen spits was in Hoek al goed voor twee treffers. Voor eigen publiek bracht hij zijn nacompetitietotaal met het nodige machtsvertoon in één keer op vijf. Alsof Tervoert in zijn eentje Hoek versloeg, maar door dat te stellen zou het collectief van de Noordwijkerhouters beslist tekort gedaan worden.

 

Frank Tervoert passeert Hoek-doelman Jordi de Jonghe.

 

Feit is dat bij de komst van Tervoert naar Noordwijkerhout het team van coach Eric Meijers nog stijf onderaan stond in de Tweede divisie. Velen wezen 'Bavo' al aan als de eerste zekere degradant. Kort na de winterstop, na de 6-1 afstraffing bij Scheveningen, was het genoeg voor Meijers. Vanaf dat moment werd omgeschakeld naar 5-3-2. "De tactische omzetting zette de ploeg in zijn kracht. Mijn backs Richelo Fecunda en Jelmer Vijlbrief kwamen veel beter tot hun recht." En ja, voorin liep nu Tervoert naast Tommy Bekooij, maar daar zeiden zowel Meijers als Tervoert zelf niet veel over, al was de coach logischerwijs vol lof over de waarde van zijn spits bij de wederopstanding. Want zo wilde de ervaren coach het zeker noemen, de wederopstanding van VVSB.

 

De Noordwijkerhouters begonnen sterk aan het tweede duel. Denkend aan het sensationele verloop van de nacompetitie van de eredivisie wist Meijers dat hij voor de winst moest gaan. Alleen maar afwachten zou teveel risico geven. In lijn met die inschatting sprak Tervoert na afloop van een bewuste keuze: "Het leek ons goed om er meteen op te klappen, want het was warm en die jongens hadden een lange busreis achter de rug."

 

Al snel kwamen er kleine en grote mogelijkheden voor de thuisclub. Hoek zette er maar weinig tegenover, behalve dan dat het optisch zwaartepunt langzaam maar zeker naar de bezoekers verschoof. Tot goedlopende combinaties kwam het bij de Zeeuwen maar zelden, waardoor de driemans-voorhoede bestaande uit Kyle Doesburg, Thomas van Renterghem en Gianni Tiebosch eigenlijk nooit in stelling werd gebracht. Hoek-trainer Hugo Vandenheede beaamde na afloop grif dat zijn team de gehele eerste helft niet soepel draaide. "Al was het zo dat we bewust wat terughoudend begonnen, omdat we eerst wilden zien wat de strijdwijze van VVSB zou zijn, er vol voor gaand of meer op de omschakeling."

 

Frank Tervoert de grote man bij VVSB.

 

Het antwoord daarop was niet eenduidig, want na de door Tervoert aangehaalde felle start zakte de thuisploeg terug naar de vertrouwde 5-3-2 en was loeren op de omschakeling het parool. Wat de Noordwijkerhouters overigens met verve deden, want met de regelmaat van de klok bleven de kansen komen. Op het voor VVSB ideale moment, een goede minuut voor de rust, sloeg Tervoert uit zo'n omschakeling doeltreffend toe. Kort na rust herhaalde hij dat kunststukje nog een keer, alweer een ideaal moment.

 

Net als in de eerste wedstrijd was echter nu de fase van veerkracht voor Hoek aangebroken. Van Renterghem tekende binnen het kwartier voor twee treffers, waarvan de tweede uit een wonderschoon precisieschot van grote afstand. In de volgende zeven minuten boog VVSB even flink voor de Zeeuwse storm, maar de ploeg brak niet. Met dank aan Tervoert. Uiteindelijk waren en bleven de allermooiste kansen voor VVSB. "Wij zijn tot vechtmachine uitgegroeid," jubelde Eric Meijers in zijn nabeschouwing. "Dat de ploeg bij de minste tegenslag compleet van de leg raakt hebben we er helemaal uit gekregen. Er is nu vertrouwen dat wij altijd weer een doelpunt kunnen maken als we in het nauw gebracht worden. De enige kanttekening is nog dat wij de tegenstander in leven laten." Tervoert was over dat laatste zo mogelijk nog duidelijker: "We lieten het vogeltje in leven, we vergaten om het de nek om te draaien."

 

Vandenheede had een aantal minuten nodig om zich weer te herpakken, boos als hij was over het door de grensrechter niet constateren van buitenspel bij de derde goal van Tervoert. Aangever Danny Bakker zou opzichtig offside hebben gestaan. "Die klap konden we niet meer te boven komen. Er waren nog maar twaalf minuten te spelen en we voelden ons gepakt." De in de eerste seizoenshelft naar Hoek gekomen Belgische trainer was er tot dan vanuit gegaan dat Hoek als winnaar kon eindigen. "Fysiek waren wij immers duidelijk de sterkere van de twee. Vandaag draaide het op rechts met Fabian Wilson, die woensdag nog ziek was, ook aanzienlijk beter. Doodzonde hoe het afliep, want nu staan we hier aan het eind van lang seizoen, op 1 juni, en hebben we geen prijs. Maar ik ben trots op mijn ploeg. Als promovendus behaalden we toch maar mooi de vierde plaats, plus een ticket voor de nacompetitie."

 

Tommy Bekooij controleert de bal. Jonathan Constansia kijkt toe.

 

Om zich even later te realiseren dat succes in de nacompetitie ook gewoon een kwestie van flow kan zijn. "VVSB werd heel sterk vijfde in de derde periode en wij hadden onze sterkste periode zo aan het eind van de tweede periode, in maart. Daarna werd het wisselvalliger, en dat wil je liever niet meenemen naar de finale. Wat dat betreft had ik liever vorige week in mijn sterkste formatie gewonnen bij Harkemase Boys."

 

Matchwinner Tervoert genoot ondertussen nog flink na van zijn optreden. Wijzend op zijn witte schoenen: "Deze haalde ik vanmiddag om kwart over één nog op. Wondersloffen!" Het bereiken van de finaleronde betekent voor de aanvaller dat hij nog twee wedstrijden voor Bavo zal spelen. "Daarna is het over, want ik vertrek in november voor een wereldreis van vijf maanden. Samen met mijn vrouw naar Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Voor VVSB iets om nog maar even niet aan te denken. Want de aanwezigheid van Tervoert in de dubbele finaleronde tegen streekgenoot Quick Boys zal veel uitmaken, zo niet alles.

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures