Nieuws

ASWH en de pretoogjes van Cesco Agterberg

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Derde divisie
Nacompetitie

 

2 juni 2019

OOSTZAAN - De winnaar van de derde en laatste periode gooit ook vaak hoge ogen waar het gaat om promotie om een klasse hoger te gaan voetballen. Het draait om de 'flow' waarin een ploeg verkeert. Tot zover geen verrassingen. De winnaar van de derde periode in de Derde divisie is lekker op weg. De surprise is meer de naam van de desbetreffende club: ASWH.

 

De Ambachters hebben een tegendraadse beweging gemaakt tegen de zwaartekracht in. Een tiende en een twaalfde plaats in twee periodes waren niet bepaald een voorbode dat het in de afstuitende serie van elf duels wel ineens zou klikken bij de ploeg van Cesco Agterberg, die in februari 2018 neerstreek bij ASWH als opvolger van de tussentijds vertrokken Jack van den Berg. Agterberg zelf was een paar weken eerder ontslagen bij DHSC waar de clubleiding hem verantwoordelijk hield voor het niet inlossen van de hoge verwachtingen.

 

Fabian Korporaal treft Tom Noordhoff op zijn pad.

 

Agterberg is wel een succestrainer. Bij veel clubs waar de nu 44-jarige oefenmeester actief is geweest, staat er ook 'kampioen' bij vermeld. Zijn staat van dienst als opbouwtrainer is gekend. En ook bij ASWH gloort er nu succes, met daaraan gekoppeld een prijs, afgezien van de vraag wat ASWH heeft te zoeken in de Tweede divisie, maar dat is van later zorg. Zo werkt dat in de voetballerij. Presteren is het doel, daarna komt het verwerken van de consequenties aan bod. Het is heel simpel. ASWH is halverwege de afvalrace richting een plek in de Tweede divisie. Op de 2-1 overwinning op OFC op het eigen sportpark Schildkamp volgde een 2-2 gelijk spel in Oostzaan, dat de deur opende naar het afsluitende tweeluik met FC Lienden, herkanser uit de Tweede divisie.

 

De uitslag in Oostzaan mocht zeker een verrassing heten. Op het tandvlees en aanverwante termen borrelden boven om de 2-1 zege in de thuiswedstrijd te omschrijven. ASWH kende op eigen veld een pikstart, die een 2-0 voorsprong opleverde, maar die kwam in het verdere verloop toch danig in de knel, waarin OFC zich ontpopte als een glad voetballende ploeg. Om de problemen van ASWH te schetsen, na een eerder wel benutte strafschop zag Edip Biberoglu zijn tweede elfmeterrap gekeerd door ASWH-doelman Stefan Kok. De verwachtingen voor de return voorzagen in een zware dobber voor de Ambachters, die in de thuiswedstrijd alle hens aan dek hadden moeten afroepen om OFC van het lijf te houden.

 

Agterberg had bovendien nog wel wat extra personele problemen op te lossen voor de terugwedstrijd. De schouderblessure, die Peter Verhoeve verhindert nog in actie te komen dit seizoen, was een gegeven, zoals ook de korte vakantie van Stanley Husen gepland was. Maar dat betekende defensief toch een aderlating, zoals dat ook voorin aan de orde was met de absentie van Lester Pires die kampte met een aanval van buikgriep. Dat leverde centraal achterin een basisplaats op voor de 20-jarige Menno Vooges, die samen met David Almeida en Gilmaro van de Werp de driemans-defensie vormde. In de aanname dat OFC met alleen Reda Kharchouch in de punt zou spelen met daarachter aansluitende ploeggenoten mocht Nick Slotboom, in theorie linksback, opschuiven in de linkerzone. Dat gaf Jesper van den Bosch dan weer de vrijheid om aan de andere kant waar mogelijk assistentie te verlenen aan het spitsenduo Bilal el Amrani en Ismail Yildirim.

 

Henry Opoku kan niet verhinderen dat Sam van de Kreeke een kopkans krijgt.

 

Al met al kwam ASWH toch met offensieve bedoelingen binnen de lijnen. Dat leverde na de eerste kansen voor OFC (schot Biberoglu over en kopbal Romano de Jonge naast) ook een mogelijkheid op voor Van den Bosch. De aanvoerder van ASWH ging eerst voor eigen succes, maar zag vervolgens geen kans om de op doelman Atam Koroglu afgeketste bal bij de vrijstaande El Amrani te krijgen. Later claimde Van den Bosch gehaakt te zijn binnen de zestien, maar scheidsrechter Sam Dröge weigerde over te gaan tot zo iets rigoureus als een strafschop. En terwijl ASWH nog steeds aan het nabubbelen was over die situatie, vond er een kortsluiting plaats op middenveld, kon Kharchouch in actie komen, tot slot doelman Kok omspelen en OFC op een 1-0 voorsprong zetten.

 

Zeker vanaf dat moment waren de Oostzaners bovenliggend. Het middenveld met Lars Bosscha, op de lange terugweg van een blessure ook weer een basisplaats voor hem, Fabian Korporaal, Mels van Driel en Slotboom moesten het nodige breekwerk verrichten, maar dan nog. Vanuit spelhervattingen was OFC per definitie dreigend, in de eerste plaats door Kharchouch, maar ook De Jonge meldde zich met zijn lengte met regelmaat voor de doel van de bezoekers. Na een weifelachtig moment van Kok ontsnapte ASWH daadwerkelijk aan een tweede tegentreffer.

 

De tweede helft gaf een verschoven beeld te zien. Agterberg had het later over "timide" om zijn ploeg van de eerste helft te karakteriseren. "In de rust heb ik gezegd dat ze moesten omschakelen naar voetbal", lichtte de coach het geheim van de smid toe. Dat was uiteindelijk wel de code naar succes. Waar OFC meer en meer greep naar de lange haal naar voren richting Kharchouch, zocht ASWH het in opbouwcombinaties om bij het doel van de tegenstander te komen. El Amrani had bij een corner de 1-1 voor het inblazen, maar er kwam alleen maar lucht uit zijn mond nadat hij van een paar meter afstand gefaald had in de afronding. OFC oogstte wel met zijn simplistische speelwijze, met dank aan Almeida die finaal onder de crosspass van Henry Opoku doorging. Dat gaf Kharchouch de kans zijn ploeg in de totaalstand voor het eerst op winst te zetten (2-0 en dus over-all 3-2).

 

ASWH moest toen minimaal scoren om in ieder geval een verlenging uit het vuur te slepen. OFC bleef begrijpelijk gokken op Kharchouch en ASWH mocht werkelijk de handen dichtknijpen toen de spits zijn derde grote kans in de wedstrijd voorlangs schoot. Nu kon ASWH weloverwogen blijven zoeken naar een opening. El Amrani, die al eerder hakballetjes ten toon had gespreid en daarmee liet zien wat hij volgend seizoen voor OFC kan betekenen in de kleine ruimte, fungeerde als sleutel met zo'n frivole actie vlak voor het doel van OFC. Korporaal kwam erdoor volledig vrij te staan voor Koroglu. De afwerking van de 21-jarige middenvelder was routineus: 2-1.

 

Ergens in dit ASWH-feestje bevindt zich Nick Slotboom, de maker van de 'winnende' 2-2.

 

Dat beloofde nog wat voor de laatste twintig minuten en dat viel van OFC-zijde toch tegen. De energietank bij de ploeg van Eric Heerings begon leeg te raken, zo leek het. De thuisclub wilde of kon geen druk meer zetten. ASWH wist wel nog een opvallende frisheid aan de dag te leggen en het gevoel dat er nog een doelpunt zou kunnen vallen ging ontegenzeggelijk die kant op. Ook in de toegevoegde tijd stond OFC op eigen helft en hield ASWH zorgvuldig de bal in bezit. Ook na de door invaller Nebi Teryakioglu afgedwongen hoekschop zochten de Ambachters op een basketbalmethode naar de vrijstaande man die zou kunnen schieten. Dat werd Slotboom, recht voor het doel, een paar meter buiten het strafschopgebied. Slotboom keek, keek nog een keer en had toen een precisieschot in petto, waar Koroglu nog wel een vinger tegenaan kreeg maar de 2-2 niet kon voorkomen. OFC had nog een minuut tijd om nog iets terug te doen, een kansloze missie.

 

"Knap", vatte Agterberg de prestatie van zijn team kernachtig samen. "Ik maak een buiging naar de ploeg. Zo'n Menno (Vooges, red.) bijvoorbeeld leert in deze wedstrijd meer dan in een jaar trainen." En nu FC Lienden? "Daar ga ik nu nog even niet aan denken. Eerst hiervan genieten", antwoordde Agterberg met glimmende pretoogjes.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures