Nieuws

Echte werk voor Sparta Nijkerk gaat beginnen

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Hoofdklasse
Nacompetitie

 

2 juni 2019

NIJKERK - Sparta Nijkerk leek met een grote stap richting Derde Divisie te gaan. Alleen werd de ploeg van trainer Eric Speelziek op de laatste speeldag van de reguliere competitie, tijdens die stap in Assen, getackeld door een onverwacht gemotiveerd spelend ACV. Zo ging Excelsior '31 er met de titel vandoor. Nu is de oranje zwarte formatie gebaat bij kleine doordachte stapjes in de lange weg van de nacompetitie. Dan maar via die zijdeur naar de promotie.

 

Die lange weg begon met een 0-2 zege in Gouda op Jodan Boys en nu op het eigen sportpark De Ebbenhorst kwam daar een 2-1 zege de Gouwenaren bij. Op een snikheet kunstgrasveld in Nijkerk toonden de Spartanen voor de tweede keer in kort tijdsbestek uit het goede hout gesneden te zijn. Het mislopen van de titel had tot een geweldige teleurstelling geleid, maar de ruggen werden gerecht en er werden weer vaatjes met energie gevonden om de eerste ronde te overleven. Overleven dus tegen Jodan Boys dat een 2-0 achterstand moest goed maken. Maar trainer Dennis van den IJssel zag vooraf nog mogelijkheden, ondanks die achterstand. "Thuis hebben we goed gespeeld en waren we zeker niet kansloos. We hadden zelfs op een 2-0 voorsprong kunnen komen, maar vergaten ons te belonen. Ja, dan is Sparta Nijkerk sterk genoeg om dat af te straffen. Ik heb mijn ploeg ook gewezen op de verrassingen die de laatste weken in het voetbal behaald werden. Waarom zou dat ons niet kunnen gebeuren?"

 

Roald Heerkens houdt Bryan Burgerhout zachtjes vast.

 

De coach had zomaar het gelijk aan zijn zijde kunnen krijgen. Spits Fanny Waandels kopte uit een vrije trap net over en zo'n vroege voorsprong had het beeld van de wedstrijd op zijn kop kunnen zetten. Nu kon de thuisploeg zich herstellen, omdat er na dat moment een soort patstelling tussen beide ploegen ontstond. Rond de twintigste minuut kreeg Sparta Nijkerk drie dotten van kansen. De eerste was een pegel van Adriaan Kruisheer, die met een geweldige reflex door doelman Wouter Beukers gekeerd werd. De volgende was voor Frank Heus. Hij kon alleen op het doel af, maar kreeg zelfs met steun van Kruisheer de bal niet langs de prima doelman Michael Beukers. Bryan Burgerhout, die ook alleen op het doel af kon gaan, sloot het rijtje. Hij gunde het doelpunt aan de meegelopen Heus, maar die was niet achter de bal gebleven. De drie kansen werden ingeleid door gestuntel in de verdediging van Jodan Boys verdediging en bezoekers mochten blij zijn dat ze niet al op een onoverkomelijke achterstand waren komen te staan. Ook een afstandsschot van aanvoerder Donny van der Wal, uitgeroepen tot de beste Spartaan van het seizoen, kon geen genade vinden bij doelman Beukers. Zo bleef het bij een 0-0 ruststand.

 

Vaak dit seizoen speelt Sparta Nijkerk in de tweede helft zijn beste voetbal en weet dan ook op voorsprong te komen. Ook dit keer geen uitzondering op die regel, want in de 50-ste minuut was het raak. Gilbrano Plet, die ook door de trainer van de tegenpartij geroemd werd om zijn spel, werd aan de rechterkant de diepte ingestuurd en leverde een voorzet af die uiteindelijk Kruisheer in een verdiende 1-0 voorsprong omzette. Zelfs doelman Beukers, toch de grootste sta-in-de-weg voor de thuisploeg, had geen verweer. Minstens drie doelpunten moesten de gasten uit Gouda nu maken en dat leek toch een stapje te hoog. Zeker toen Sparta Nijkerk maar kansen bleef krijgen. Alleen, als je zeker twee handen vol met die kansen niet in doelpunten weet om te zetten, dan moet je niet treuren als je tegenstander er ineens wel één maakt. Dat gebeurde in de 70-ste minuut. Een voorzet van de prima ingevallen Jordi Tuithof werd door aanvoerder Leroy Brank bij de tweede paal ingekopt: 1-1.

 

Frank Heus laat Roald Heerkens achter zich.

 

Jodan Boys, met een pracht voetballer als Mo Bellahcen op het middenveld, drong nu met meer man aan en Sparta Nijkerk gaf eigenlijk het middenveld uit handen. Trainer Speelziek wisselde in die fase van de wedstrijd zijn hele centrum van de verdediging. Janic Makizodila en Wesley de Laat werden vervangen door Mohammed al Haydar en Leon Broekhof, eigenlijk het centrum wat een groot gedeelte van het seizoen daar speelde. "Wissels geboren door de zwaarte van het seizoen en de fysieke gesteldheid van de spelers," was de verklaring van Speelziek over zijn actie vanaf de kant.

 

Bij uitvallen kreeg Sparta Nijkerk nog een aantal mogelijkheden, maar aan het gemis van doelpunten maken kwam nog geen einde. Wel ging de thuisploeg in de 80-ste minuut door het oog van de naald. Met de nodige moeite kon de verdediging een tweede treffer van de bezoekers voorkomen. Daar waren wel een aantal stevige ingrepen voor nodig. De toch wel verdiende overwinning kwam er toch. Invaller Jesse Buitenhuis wist in blessuretijd doelman Beukers voor de tweede keer te passeren: 2-1. Sparta Nijkerk dus verdiend naar de tweede ronde van de nacompetitie en daarin wacht een ware titanenstrijd. Het op schootsafstand spelende Eemdijk, de nummer 15 van de derde divisie, is de volgende tegenstander. Beide clubs kunnen elkaar haast in de verte zien liggen. Dinsdagavond dus in Nijkerk de eerste derby.

 

Frank Heus (13) complimenteert Jesse Buitenhuis met zijn doelpunt.

 

Het duel met Jodan Boys had Sparta Nijkerk meer energie gekost dan waarop gerekend was, maar Speelziek zat meer met de grote hoeveelheid kansen die om zeep gebracht waren. "We hadden er zeker vier of vijf moeten maken en dan kan je veel rustiger zo'n wedstrijd uitspelen. Maar we zijn nu een ronde verder en dat is toch een prestatie na de geweldige dreun in Assen. Eemdijk, dat nog niet in actie behoefde te komen, weet wat het is om vol voor de punten te moeten spelen en wij zullen dat ook maar moeten doen." Collega Van den IJssel neemt afscheid van Jordan Boys. "Ik heb een eigen bedrijf in het voetbal en ga daar zeker een seizoen nu alle aandacht aan besteden. Ik neem met een trots gevoel afscheid van deze goede groep. We hebben de nacompetitie gehaald en dat was het doel. Nu is Sparta Nijkerk de sterkste gebleken en over die teleurstelling komt deze mooie club de komende tijd wel weer heen. Ze hebben goede plannen voor de toekomst met een mix van jonge en oudere spelers."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Arjen Gerritsma