Nieuws

Staphorst zet SC Feyenoord buitenspel

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Hoofdklasse
Nacompetitie

 

5 juni 2019

ROTTERDAM - Voor drie kwart, voor zeven achtste, rekenend met de 0-3 overwinning die Staphorst behaalde in de uitwedstrijd bij SC Feyenoord, is de ploeg die als nummer twee is geëindigd in de hoofdklasse B dicht bij de finalewedstrijden, een tweeluik tegen Gemert of SDO (Bussum). In de komende return tegen de Rotterdammers kan Staphorst ook zijn laatste voet over de drempel halen om dan nog een paar passen te moeten doen om een plek in de Derde divisie te bemachtigen.
 

De herkansers uit de Derde divisie (vier clubs) en de hoogst geëindigde periodekampioenen in de hoofdklasse (ook vier clubs) waren door de KNVB vrijgesteld van de eerste ronde. Zo kon het gebeuren dat SC Feyenoord tegen Staphorst aan zijn derde duel in acht dagen begon, terwijl de Staphorsters fris van de lever hun campagne konden oppakken. Feyenoord-coach Raymond Frehe was op zijn zachtst gezegd niet te spreken over die nacompetitie-opzet uit de koker van de voetbalbond. "De KNVB stelt de regels", is een gekuisde versie van de krachttaal waarvan Frehe zich na afloop bediende.
 

Mike Reuvers glipt langs Jerry Tieleman.

 

Ook de handelswijze van scheidsrechter Colin Prooi, die met nog ruim tien minuten op de klok de spelers richting kleedkamer dirigeerde vanwege het onweer dat te dicht bij was gekomen, riep in het Feyenoord-kamp nogal wat vragen op. Vragen is een eufemisme voor woedende reacties. Prooi en zijn assistenten hanteerden echter wel de gestelde regel dat de wedstrijd moet worden onderbroken als het tijdsverschil tussen bliksemflits en hoorbare donderslag minder dan tien seconden bedraagt. Voor zover dat dan exact is vast te stellen, is de stelregel gevolgd. Bij de eerste keer minder dan tien tellen liet Prooi ook meteen inrukken. Maar dat naderend onweer dreigend overkomt en dus ook angstreacties oproept, is volkomen begrijpelijk. Het is het verschil tussen papieren theorie en menselijk gevoel. Prooi liet na ruim een kwartier de wedstrijd hervatten. Dat moet formeel binnen een half uur, anders wordt de wedstrijd definitief gestaakt. De ruimte in tijd om het onweer nog verder weg te laten trekken was er dus wel en de onderbreking had voor een aantal spelers ook best nog wat langer mogen duren, zo sterk zat de angst er nog in.

 

"Maar", zo zei Frehe na alle kritiek op KNVB en scheidsrechter, "dat doet niets af aan de uitslag." SC Feyenoord was door Staphorst figuurlijk, en soms ook letterlijk volgens de spelregels, buitenspel gezet. De Rotterdammers, gesterkt door de twee overwinningen op ACV (0-1 en 2-0), begonnen veelbelovend. Matthew Jones zette binnen de zestien Ricardo Merrelaar aan het werk, maar de centrumspits strandde. Even later hield Jordy Dobber uit een hoekschop de bal eerst twee keer hoog om het speeltuig vervolgens in het zijnet te knallen. Daarna was het aan de andere kant de beurt aan Mike Reuvers om een grote kans onbenut te laten. Doelman Rick van der Burg bleek een te lastige hindernis. Ook de derde kans voor SC Feyenoord leverde geen resultaat op. Joris van Eijck bereikte wel Dobber maar diens passje kwam niet lekker uit bij Merrelaar.

 

Dat zou het verhaal worden van de ploeg van Frehe, slordig in de passing, ook in situaties zonder druk van de tegenstander. En SC Feijenoord miste bovendien Junior Obiku, clubtopscorer en de maker van het winnende doelpunt in Assen, waar hij halverwege geblesseerd uitviel. Obiku was tegen Staphorst niet inzetbaar en SC Feyenoord ontbeerde daardoor een breekijzer. Obiku's stand-in Serginho van Axel-Dongen was dat tegen Staphorst zeker niet, waarmee de aanvallende onmacht van de Rotterdammers deels was verklaard.

 

Joris van Eijck kijkt de kopbal van Ferdi ter Avest na.

 

Staphorst had zijn zaakjes in de verdediging ook goed op orde. De jeugdige Pascal Mulder (20 jaar) speelde daar een dijk van een wedstrijd en dat was niet de eerste keer dit seizoen. En Staphorst heeft Martijn Brakke. Met SC Feyenoord na de pauze volop in de jacht op de gelijkmaker - Jerry Tieleman trof daarbij van dicht bij de paal - klikte de samenwerking tussen Dobber en Tieleman centraal achterin even niet. Dat moet je niet laten gebeuren met Brakke in de buurt. Voor dit soort buitenkansjes heeft 'mister Staphorst' - zeventien seizoenen in de hoofdmacht - een fijnzinnig ontwikkelde neus. En na de 0-2 maakte Reuvers, die halverwege de eerste helft het beter verzorgde voetbal van Staphorst had beloond met zijn openingsgoal, zijn tweede van de avond.

 

Dat was een treffer in een vreemde uitvoering. Dobber lag aangeslagen in het gras en de thuisploeg dacht dat Staphorst, in casu Reuvers, de bal wel zou uitschieten. Dat gebeurde echter niet, maar Reuvers ondervond ook geen enkele weerstand van de dichtstbijzijnde verdediger van SC Feyenoord (Van Eijck) toen hij ging aanleggen voor een schot. Kijken, nog maar eens kijken, toen twee keer mikken, Reuvers kreeg alle tijd en ruimte om de 0-3 binnen te schieten. "Jordy heeft zo'n plek op zijn been, die lag daar niet zomaar, maar we doen het zelf. We hebben zaterdag niets meer te verliezen", hield Frehe ondanks alles de moed erin. "We zullen moeten waken", stelde Dennis van Toor onafhankelijk van zijn collega vast. "Wij waren frisser dan Feyenoord vanavond, maar dat was vooral zichtbaar na de 0-2."

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures