Nieuws

Eemdijk buigt diep voor oppermachtig Sparta Nijkerk

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Hoofdklasse
Nacompetitie

 

5 juni 2019

NIJKERK - Op sportpark De Ebbenhorst in Nijkerk bleef de derby, de eerste van de tweeluik, tussen Sparta Nijkerk en Eemdijk verschoond van het voorspelde noodweer. Pas aan het eind enige regen, maar toen was de 2-0 eindstand al bereikt en stonden er slechts acht spelers van de bezoekers uit Eemdijk op het veld.

 

De wedstrijd was voor beide ploegen nog zo hoopvol begonnen. Beide trainers gaven aan dat hun plan voor dit duel klaar was. Bij Sparta Nijkerk kwam dezelfde ploeg als afgelopen zaterdag tegen Jodan Boys in het veld en ook Eemdijk kon, met uitzondering van de geblesseerde Michel Goossensen, met zijn sterkste ploeg op het veld komen. Nadat Yannick Bouw namens Eemdijk na drie minuten net over kopte, nam de thuisploeg het heft in handen en gaf dat overwicht eigenlijk de gehele wedstrijd niet meer weg. Met goed tot zeer goed veldspel werden de Diekers van het kastje naar de muur gestuurd. Kansen kwamen er ook, alleen het verzilveren van die kansen is toch het grootste probleem voor de ploeg van trainer Eric Speelziek. Zo viel in de 32-ste minuut pas het eerste schot van de thuisploeg op doel te noteren. Maar het was wel het signaal voor het echte werk. Drie minuten later kon Adriaan Kruisheer van ver buiten het strafschopgebied uithalen en de 'zwabber'bal was doelman Gerben Jan Ruizendaal te machtig: 1-0.

 

Eemdijk-doelman Gerben Jan Ruizendaal wint het in de lucht van Frank Heus.

 

De 1-0 ruststand was maar een magere afspiegeling van de verhouding op het veld. Sparta Nijkerk zou toch meer moeten doen met het overwicht en de verwachting was ook dat dat in de tweede helft ook wel zou gebeuren. Na zes minuten werd dat ook bewaarheid. Goed storen van een flink aantal Nijkerkers bracht de verdediging van Eemdijk in het nauw en uiteindelijk kreeg Frank de Heus vrije doorgang richting doelman Ruizendaal en wist de verdiende 2-0 voorsprong op het scorebord te brengen. Wat na die treffer allemaal gebeurde is terug te voeren tot de noemer 'onbegrijpelijk'.

 

Drie spelers van Eemdijk kregen de rode kaart van scheidsrechter te Kloeze voorgetoverd. Klaas Bout (na twee keer geel, 67-ste minuut), David van der Groep (ook na twee keer geel, 80-ste minuut) en Yannick Bouw (direct rood, in de slotfase). Natuurlijk werden de kaarten aangevochten en waren na afloop een onderwerp van discussie. Het hielp echter wel de ziel uit de wedstrijd. De boze en aangeslagen Eemdijkers beperkten zich tot het tegenhouden en ontregelen van het spel van de thuisploeg. Zelf konden ze alleen via de snelle invaller Syrano Morrison een keer gevaarlijk worden. Zijn schot ging over het doel van doelman Manual Hoogewoning heen. Sparta Nijkerk wist zich eigenlijk geen raad met het numerieke overwicht. Er kwamen wel kansen, maar het heilige vuur leek ineens gedoofd.

 

Frank Heus zet Sparta Nijkerk op een 2-0 voorsprong. 

 

Met een 2-0 overwinning kreeg Sparta Nijkerk toch veel te weinig en is de wedstrijd aanstaande zaterdag in Eemdijk er zeker nog één om voor te spelen. Speelziek was ook best boos over de laatste fase van de wedstrijd. "We spelen zeventig minuten haast perfect voetbal. Ik ben best trots dat ze dat na zo'n lang seizoen kunnen opbrengen (54 wedstrijden heeft Sparta Nijkerk al moeten spelen, red.). Alleen laten ze in de slotfase ineens het tempo zakken." Kritisch bleef hij dus. "Nu hebben we nog nooit tegen 10, 9 of 8 spelers gespeeld, maar ga in die situaties niet andere dingen doen dan dat je normaal doet. We vergeten daardoor een grotere voorsprong te nemen. Daar baal ik wel een beetje van."

 

In het kamp van Eemdijk geen enkel vrolijk gezicht. Zeker trainer Ruud van der Geest vormde daar geen uitzondering op. "De scheidsrechterlijke beslissingen spelen wel een erg grote rol. Maar we moeten toch echt naar ons zelf kijken", verklaarde hij met een zuur gezicht. "Wat we hier hebben laten zien, is ver beneden ons niveau. Natuurlijk is Sparta Nijkerk een goede ploeg, maar je zo laten aftroeven kan gewoon niet. Nu is een 2-0 achterstand nog te overbruggen, maar we moeten ook ineens drie basisspelers missen. De selectie is groot genoeg om dat op te vangen. De handdoek gooien doen we zeker nog niet."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Arjen Gerritsma