Nieuws

ASWH staat voor een krachttoer

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Derde divisie
Nacompetitie

 

6 juni 2019

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Op een redelijk vol gelopen sportpark Schildkamp en zonder dreiging dat onweer de wedstrijd zou gaan verstoren hebben ASWH en FC Lienden hun eerste deel van het tweeluik afgewerkt om een plek in de Tweede divisie. De bezoekers slopen weg met een 0-1 overwinning dank zij een treffer van Salim Mansouri die halverwege de tweede helft gedacht moet hebben, laat ik eens van een meter of dertig op doel schieten.

 

Kreten van verbazing over wat alles weg had van een toevalstreffer hadden de overhand bij FC Lienden, dat zelf even daarvoor aan de openingstreffer was ontsnapt. Ismail Yildirim bracht met een prachtig lobje Jesper van den Bosch in stelling en de hartslag van de ASWH-fans moet al omhoog zijn gegaan in de verwachting dat hun favoriete ploeg dan toch eindelijk zou gaan toeslaan. De ASWH-aanvoerder kreeg echter de bal niet onder controle en weg kans. En dat was al de zoveelste mogelijkheid die onbenut bleef om vervolgens dan vrijwel meteen geconfronteerd te worden met de ongeschreven wet van wie zelf niet scoort. Vul zelf de rest maar in.

 

Marlon Versteeg gaat op snelheid langs Jesper van den Bosch.

 

De tegengestelde belangen tekenden zich meteen af na de aftrap. FC Lienden had veel zo niet alles te verliezen en bij ASWH was dat uiteraard honderdtachtig graden de andere kant op. FC Lienden startte met een viermansdefensie met vlak daarvoor drie middenvelders, dan vervolgens een grote open ruimte met voorin twee, drie spitsen die op voorhand veroordeeld leken dat ze het die avond maar zelf moesten gaan uitzoeken. Vanuit FC Lienden geredeneerd was het wel een logische tactiek. Het was wellicht ook een ingeslopen gewoonte van een ploeg die in 34 competitiewedstrijden maar liefst 95 tegentreffers (hoogste aantal in de Tweede divisie) heeft moeten incasseren. Maar in de nacompetitie tot dusver heeft de nadruk op verdedigen wel zijn vrucht afgeworpen. Zo zit het dan ook wel weer in elkaar. Niemand pikt FC Lienden de serie van 0-3, 2-1 en 0-1, een enkel tegengoaltje dus, af.

 

Afgaand op die cijfers leert de leerling kennelijk snel, maar wel met de kanttekening dat ASWH niet zijn avond had waar het ging om het specifieke onderdeel kansen benutten. Zo heel af en toe had FC Lienden in de eerste helft wel een speldenprikje in petto. De vrije schop (13-de minuut) bijvoorbeeld van Mansouri, de latere matchwinnaar, die zonder muur voor zijn neus doelman Stefan Kok dwong tot een safe. Even later aan de andere kant schoot ook Nick Slotboom een vrije schop lekker in, maar tikte doelman Thom Jonkerman de bal weg voor die pal onder lat zou zijn ingeslagen. In het vervolg van de eerste helft was het voor FC Lienden toch voornamelijk tegenhouden van ASWH dat op zoek was naar lekke plekken bij de tegenstander.

 

Met drie echte verdedigers (tegenover de drie spitsen van FC Lienden) mochten David Almeida (rechts) en Mels van Driel (links) zich bij balbezit aanvallend manifesteren en het zwart-wit van ASWH was alom aanwezig binnen de lijnen. De jonge Fabian Korporaal liet andermaal zien dat er talent in hem schuil gaat een leider te worden op het middenveld. Maar het overwicht van de thuisclub leverde per saldo weinig rendement op. Voorzetten vanaf de flank kwamen toch vaak niet aan op de plek van bestemming en ook de afronding was niet afdoende. De grootste kans was wellicht voor Bilal el Amrani (in een combinatie met Slotboom) maar ook rechtsback Menno Vooges greep in vertwijfeling naar zijn hoofd waarom hij zijn kopbal niet scherper had gericht. FC Lienden, zoals gezegd, kroop voornamelijk weg op eigen helft, onder het motto eerst maar eens de nul houden.

 

Salim Mansouri, aangepakt door Jesper van den Bosch.

 

ASWH stond na de pauze maar één ding te doen, de lijn van de eerste helft doortrekken en het liefst nog gerichter. Van Driel zette meteen de toon met een afstandsschot dat maar nipt over de lat scheerde en Slotboom zag een doelpoging gekraakt. Het duel werd in die zin wel boeiender doordat ook FC Lienden zich iets vaker dan voor de pauze liet zien op de helft van de tegenstander. Het ging misschien niet van harte, het teamverband is ook zeker niet zo hecht als bij ASWH, maar er lopen in de formatie, die dit seizoen na het afhaken van de hoofdsponsor een doorstart maakte, spelers zat die iets kunnen met een bal.

 

ASWH kan daar nu van meepraten met de conclusie eigen schuld dikke bult voor het niet benutten van de kansen. Van den Bosch kwam met een doelpoging die die benaming niet mocht hebben en Van den Bosch ging later ook niet mee in de fraaie voorbereiding van Yildirim. Daarop volgde dat zondagsschot van Mansouri dat het beeld tot dan toe volledig op zijn kop zette. En in de jacht op de gelijkmaker strandden Vooges en invaller Sam van de Kreeke op het betere keeperswerk van Jonkerman. En toen meldde het scorebord de harde realiteit voor ASWH.

 

"Het was een ploeg die kan voetballen tegen een ploeg die niet wil voetballen", verbeet ASWH-coach Cesco Agterberg na afloop zijn teleurstelling. "We waren vanavond niet gevaarlijk genoeg voorin. Dan ga je zo'n ploeg geen pijn doen. Het is zeker nog niet gespeeld. We moeten alleen een goal maken daar." In dat laatste zit wel de crux. ASWH komt zeker voor een krachttoer te staan. Maar wellicht geldt dat ook voor FC Lienden, met voorlopig alleen dat verschil van dat ene wonderdoelpunt.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures