Nieuws

Wat een dag om te kicken voor ASWH!

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Derde divisie
Competitie

 

9 juni 2019

LIENDEN - In een van de eerste tot en met de laatste minuut voortdurend gevecht is ASWH erin geslaagd een plek te veroveren in de Tweede divisie. Waar het verzamelde voetbalpubliek op sportpark de Abdijhof toch ernstig rekening begon te houden met een verlenging van tweemaal een kwartier, schoot invaller Sam van de Kreeke in de laatste minuut van de toegevoegde tijd (+6) met een scherp ingeschoten vrije schop de Ambachters naar een 0-2 voorsprong. Na de 0-1 nederlaag in de thuiswedstrijd precies voldoende om FC Lienden, de ploeg die knokte voor behoud van zijn plek in de Tweede divisie, de pas af te snijden.

 

Het was niet de eerste keer dat ASWH zichzelf in de p/d-reeks bedacht met een 'narrow escape', een ultieme ontsnapping. Een week eerder was ook in Oostzaan een verlenging op til, maar voorkwam Nick Slotboom dat extra half uur met een raak schot na een lang doorlopende combinatie en maakte op die manier een einde aan de aspiraties van OFC. Het kan toeval zijn, maar ASWH raakte in de derde periode van de competitie in een niet meer verwachte flow. De ploeg van Cesco Agterberg moest Noordwijk over de laatste elf wedstrijden voor laten gaan, maar eindigde wel voor Quick Boys. En zo kon het gebeuren dat ASWH toch mocht meedingen naar promotie, met het grote voordeel dat er een mate van onoverwinnelijkheid was vergaard voor de nacompetitie. Sla de boeken er maar op na. De winnaar van de derde periode gooit vaak hoge ogen in de daaropvolgende play-offs.

 

Ingeklemd tussen Marlon Verteeg (25) en Frank Wiafe Danquah kan Nick Slotboom toch een pass geven.

 

ASWH heeft er wel voor moeten werken om komend seizoen bij de absolute amateurtop aan de slag te gaan, maar arbeid adelt. In de openingswedstrijd stapten de Ambachters met een 2-1 overwinning van het veld maar was OFC feitelijk de betere ploeg. In Oostzaan keek ASWH na een ruim een uur spelen tegen een 2-0 achterstand aan, maar haalde dat met doortastend voetbal op tot een winnende 2-2. In de thuiswedstrijd tegen FC Lienden bepaalde een zondagsschot van Salim Mansouri de 0-1 einduitslag, maar de aanwezigen daar kwamen tot de conclusie dat ASWH zich ernstig tekort had gedaan door veel kansen onbenut te laten.

 

Op de Abdijhof in Lienden - "wat een smal veld, ik had het graag wat groter gehad'', oordeelde Agterberg vooraf - was het in de eerste helft niet anders. Al na een paar minuten leek Ismail Yildirim op weg naar een score voor de bezoekers. Het was rond tweehonderd procent buitenspel, maar ook een honderd procent misser, doordat Yildirim geen macht over de bal wist te krijgen. Het was de aanleiding tot een eerste woede-uitbarsting vanaf de bank van FC Lienden. Daarbij moest assistent-scheidsrechter Danny Kempinga het ontgelden, maar die heeft werkelijk de gehele wedstrijd de begeleidende staf van FC Lienden geen blik waardig gegund, ook op de momenten dat coach Hans van de Haar vlak achter Kempinga ging staan om hem van alles in zijn oor te fluisteren.

 

De speltactiek van FC Lienden was hetzelfde als in Ambacht. Eerst maar eens afwachten en in dit geval uiteraard de 1-0 voorsprong koesteren. Het balbezit was vaak bij ASWH belegd, met de thuisclub loerend op een mogelijkheid tot een snelle omschakeling. Die komen er altijd en Guytho Mijland, snel en daardoor lastig te bespelen, is de ideale speler voor de verrassingsuitval. Maar in de regel was ASWH te vinden op de helft van FC Lienden, speurend naar openingen. Uitgespeelde kansen deden zich niet voor. Daar was het veel te druk voor in defensie van FC Lienden. Mogelijkheden om op het vijandelijke doel te koppen of te schieten kwamen er wel, maar de afwerking was toch te vaak onzuiver. Aan de andere kant moest Kok nog een keer handelend optreden bij een kans voor Marlon Versteeg en kopte Rafael Uiterloo naast. Met de pauze in aantocht pakte ASWH dan toch nog zijn beloning voor zijn overwicht. Fabian Korporaal was vanaf de linkerflank de man van de assist, aanvoerder Jesper van den Bosch zette met een kiezelhard schot uit de draai zijn ploeg op een 0-1 voorsprong.

 

Focus op de bal door David Almeida (rechts) en Marlon Versteeg.

 

Daarmee was de totaalstand weer gelijk, maar wie vermoedde dat ASWH de lijn van voor de pauze wel zou doortrekken kwam bedrogen uit. FC Lienden bleek ook aanvallende intenties in zich te hebben. Meteen na de hervatting ontsnapte ASWH aan een tegendoelpunt. Shuremy Felomina kreeg echter zijn hoofd niet vol tegen een hoekschop aan en centrale verdediger Stanley Husen zag zich even later gered door een fluitsignaal van Rob Dieperink, terwijl Uiterloo helemaal geen overtreding leek te maken. ASWH speelde een moeizame tweede helft. Voorin waren Bilal el Amrani en Yildirim niet in goede doen, de middenvelders grossierden in balverlies en de verdedigers moesten steeds waakzamer worden om de broze 0-1 voorsprong vast te houden. ASWH had zich veel moeite kunnen besparen, als Mels van Driel rond de zestigste minuut bij een uitval scherper had gemikt. Nu vloog de bal voorlangs over de achterlijn.

 

Vanaf dat moment kreeg de wedstrijd wel een straatgevechtkarakter, tot en met onsportief gedrag aan toe. Dat doet-ie anders nooit, zeker niet, want Van Driel is meestal de rust zelve maar wat de routinier bezielde om de bal, nadat er al gefloten was, van dichtbij tegen het hoofd van de op de grond liggende Uiterloo te knallen was een raadsel. Belangen maken wat los in de mens, zoiets zal het wel zijn, maar Van Driel mocht de handen dichtknijpen met slechts een gele kaart. Controle over wat er in het veld gebeurde had ASWH niet meer. Mansouri, mocht in alle vrijheid aanleggen en trof de lat, maar de grootste kansen waren voor Mijland. Husen legde een keer de bal panklaar voor het inschieten, maar de rappe Lienden-spits liet het achterwege (poging ging naast). Een paar minuten voor tijd glipte Mijland langs Gilmaro van de Werp en leek de reddende 1-1 voor FC Lienden in de maak. Coach Van de Haar liep aan de zijlijn een heel eind mee in de actie. Maar Stefan Kok stak een reddende hand uit.

 

Daarna was alles ineens weer anders. FC Lienden zat er fysiek finaal doorheen en ASWH rook zijn kans en ging voor de beslissing zonder verlenging. Met de wissels Lars Bosscha (67-ste minuut), Sam van de Kreeke (76) en Lester Pires (84) had Agterberg wel een verfrissing van zijn team doorgevoerd, waar zijn collega Van de Haar slechts drie wissels (waaronder een keeper) op de bank had zitten en daar nog geen gebruik van had gemaakt. ASWH zette de thuisclub vast op eigen helft en kreeg met de verlenging op handen toch nog een vrije schop (makkelijk gegeven door Dieperink was de indruk) op rechts randje zestien. Van de Kreeke legde alle venijn in het schot dat doelman Thom Jonkerman te machtig was. Een paar spelers van FC Lienden lieten vervolgens zien een slecht verliezer te zijn. Milad Intezar kon na zijn frustratie-overtreding met rood van het veld, onmiddellijk gevolgd door invaller Mohammed Ajiach die nog geen bal had aan geraakt maar wel lijf en leden van Van den Bosch.

 

ASWH gaat uit zijn dak. Promotie naar de Tweede divisie is een feit.

 

Wat een dag om te kicken, Cesco Agterberg? "Ja, het is mijn zevende promotie als trainer", reageerde de coach van ASWH. "Het wordt een mooi nieuw seizoen voor ASWH en ik had er graag bij geweest. Maar het is niet anders. Ik krijg ander werk, ik ga verhuizen en SDC Putten wordt de nieuwe uitdaging en dat is een doelstelling. De uitdaging voor ASWH was geen doelstelling vooraf. Dit is een absolute teamprestatie. We hebben Lienden hier voor rust in leven gehouden en dan weet je dat je het jezelf moeilijk gaat maken. Maar over twee wedstrijden vond ik het dik verdiend, toch?"

 

Die conclusie lag wel voor de hand en sneed ook hout. FC Lienden was in twee duels slechts bij vlagen echt goed zichtbaar aanwezig op het veld en dan vooral in de tweede helft op de eigen Abdijhof, maar dat bleek uiteindelijk onvoldoende om te overleven. Van de Haar haalde wel zijn doel om FC Lienden een doorstart te laten maken, nadat de hoofdsponsor de geldkraan had dichtgedraaid, en maakte zo de competitie af. Maar het gevormde gelegenheidsteam, niet meer dan een willekeurige verzameling potentiële broodvoetballers, was niet tweededivisiewaardig. Op die manier is ook het perspectief voor komend seizoen schimmig. Supporters hadden de oplossing wel al bij de hand door te zingen dat Hans Kraay junior maar terug moet komen. Je pest eerst een coach die de club groot heeft gemaakt weg en daarna is hij weer welkom als verlosser. Balorige reactie, een andere term is er niet voor.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures