Nieuws

Sparta Nijkerk laat Eemdijk pijn lijden

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Hoofdklasse
Nacompetitie

 

9 juni 2019

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Eemdijk is gedegradeerd uit de Derde divisie. Het is de ploeg van trainer Ruud van de Geest niet gelukt om de 2-0 achterstand uit de heenwedstrijd tegen Sparta Nijkerk ongedaan te maken in de return. Op sportpark De Vinken verloor Eemdijk opnieuw met 1-2 na een groot gedeelte van de wedstrijd met 1-0 te hebben voorgestaan.

 

Uiteindelijk viel de genadeklap in de laatste minuut van de wedstrijd en was het sprookje van een seizoen Derde divisie voetbal over en uit. De waarheid gebiedt te zeggen dat Eemdijk niet de klasse bezat om Sparta Nijkerk een nederlaag toe te brengen. Daarvoor speelde de ploeg niet goed genoeg. Van de kansen die de thuisploeg kreeg werd er maar eentje benut en dat was te weinig om het 'andere Oranje' pijn te doen. De emoties waren torenhoog bij de meeste spelers die hun verdriet over de nederlaag niet kon bedwingen. Bij Jan de Graaf en keeper Gerben Jan Ruizendaal kwamen de waterlanders al vrij snel en barstten beiden in tranen uit over het verlies, die degradatie tot gevolg had.

 

Adriaan Kruisheer ziet zijn inzet gekraakt worden.

 

Vooral Ruizendaal had er verschrikkelijk veel moeite mee dat hij op zijn 34-ste jaar gedwongen zijn actieve voetbalperiode beëindigt. Gezinsproblemen zijn de reden dat de doelman stopt. "Ik heb een fantastisch gezin met mijn vrouw en twee kinderen. Helaas is één niet helemaal goed gezond en vraagt heel veel aandacht met verzorging. Mijn vrouw is daar dag en nacht mee bezig en ook ik draag daar mijn steentje aan bij. Het is een zware klus om voor een kind te zorgen, dat die hulp hard nodig heeft. Dat verdient voorrang boven het voetballen, temeer omdat ik mijn kind soms maar weinig zie. Het is niet anders en daarom stop ik met voetballen.''

 

Over de degradatie was Ruizendaal net zo verdrietig als over zijn besluit te stoppen. "We hebben als ploeg er van alles aan gedaan om niet te degraderen. Dit leek in de eerste helft met een 1-0 voorsprong aardig te lukken. In de tweede helft hebben we toch niet voldoende kracht getoond om onze voorsprong uit te breiden, alhoewel we daar wel onze kansen voor hadden. Als ik alles nog eens samenvat, kan ik terugkijken op een prachtige tijd als keeper. Helaas moet ik nu stoppen met een degradatie achter mijn naam. En dat doet pijn, heel veel pijn. Ik wil zonder enige uitzondering alle spelers bedanken voor hun geweldige inzet. Ze hebben geknokt en er alles voor over gehad om in deze divisie te blijven. Ik kijk er met trots op terug dat ik met deze jongens heb mogen voetballen. Ook wil ik de club bedanken voor deze prachtige tijd op De Vinken'', keek de doelman terug op zijn onmiskenbare mooie carrière, die ooit bij IJsselmeervogels en via Huizen, LRC Leerdam, DOVO, Nunspeet uitkwam bij Eemdijk waar hij uiteindelijk nog vijf seizoenen heeft volgemaakt.

 

Jesse Buitenhuis ontwijkt de tackle van Wouter Bout, maar krijgt de bal er niet langs.

 

Ook Jan de Graaf stond stijf van de teleurstelling en liet zijn emoties de vrije loop. "Hoe ik me voel? Wat denk je? Ellendig. Juist omdat we er met z'n allen zoveel aan gedaan hebben. We hebben er keihard voor gewerkt en na de winterstop hebben we toch de punten gepakt die nodig waren voor lijfsbehoud. Het leek te lukken dat we geen degradatiewedstrijden hoefden te spelen. Met veel risico is er gevoetbald. Vergeet niet dat we heel lang in de onderste regionen hebben gebivakkeerd en als je dan veel punten weet te pakken is dat klasse. Maar het geluk was niet altijd aanwezig. Jammer, want ik had vandaag zeker gehoopt dat we het zouden redden. Ik heb mijn steentje niet kunnen bijdragen doordat ik te weinig bespeelbare ballen kreeg."

 

Daar had 'lange Jan' gelijk in. In deze hele wedstrijd viel de bal niet één keer zo dat dat ene kansje kon ontstaan om die bevrijdende tweede treffer op het scorebord te zetten. Onder een stortvloed van regenbuien die zo af en toe de wedstrijd teisterden, moest er ook nog gevoetbald worden. Nou ja gevoetbald, de wedstrijd haalde amper een voldoende. Misschien overheerste de zenuwen, maar best was het allemaal niet. Goed, er werd hard gewerkt, maar dit gaf de wedstrijd ook geen glans. Talloze passes mislukten, corners die nagenoeg allemaal gedragen door de straffe wind op het tweede veld belanden, passes kort en lang die hun bestemming niet bereikten. En was er een keer een mooie combinatie, dan ontbrak er een afmaker om het publiek (1500 toeschouwers) te laten genieten.

 

Donny van der Wal heeft de 1-2 van zijn voet laten vertrekken.

 

Nadat beide partijen al meteen wat mogelijkheden kregen om de score te openen, was het in de zestiende minuut al raak. Met dank aan een organisatiefout achterin bij Sparta Nijkerk bracht Wouter Bout na goed voorbereidend werk van Syrano Morrison de 1-0 op het scorebord. Nog geen minuut later miste dezelfde Bout de kans om de totaalstand in evenwicht te brengen. Sparta Nijkerk kreeg daarna een reeks uitstekende mogelijkheden om de achterstand in te lopen, maar wist er geen raad mee. De scherpte ontbrak om Eemdijk tegen het canvas te werken en keeper Ruizendaal hield zijn ploeg op de been.

 

Na de thee bleef de wedstrijd zoals die voor de rust was, slordig, onnauwkeurig en geen afwerking na combinaties die wel liepen. De stand bleef lang op 1-0, tot een kwartier voor het einde toen Adriaan Kruisheer met een harde schuiver in de uiterste hoek voor de gelijkmaker kon zorgen. In de laatste minuut maakten de Spartanen ook nog de winnende treffer, toen Donny van der Wal keeper Ruizendaal onhoudbaar passeerde.

 

Sparta-trainer trainer Eric Speelziek was dolgelukkig: "Ik ben zeer tevreden met het behaalde resultaat en de wijze hoe wij vandaag gespeeld hebben. Na de rust zijn we niet meer in de problemen gekomen en hebben we gedaan wat we moesten doen, twee keer gescoord en veel kansen gecreëerd. We zijn blijven voetballen en daar moeten wij het toch van hebben. Ik heb veel mooie combinaties gezien, maar je moet wel iemand hebben die die kansen afmaakt. Al met al vind ik dat we verdiend hebben gewonnen. Nu nog tegen Volendam in de finale wat niet gemakkelijk zal zijn."

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Arjen Gerritsma