Nieuws

Sparta Nijkerk neemt optie op promotie

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Hoofdklasse
Nacompetitie

 

12 juni 2019

NIJKERK - In de slotfase van de nacompetitie blijven meestal de sterken over en binnen die categorie zijn de prijzen voor de echt sterksten. Sparta Nijkerk en Volendam tellen in een onderling tweeluik het seizoen af met als doel een plek in de Derde divisie. De Nijkerkers staan er halverwege gunstig voor, want zij sloten de eerste negentig minuten af met een 2-1 voorsprong.

 

Maar beslist is er nog niets en Sparta Nijkerk is ervaringsdeskundige wat er in een cruciale wedstrijd allemaal mis kan gaan. De 1-1 in Assen, waardoor de Spartanen het kampioenschop van de Hoofdklasse B alsnog moesten laten aan Excelsior '31, ligt wat dat betreft nog vers in het geheugen. "Met een laatste wedstrijd hebben we nogal eens moeite", liet Sparta-coach Eric Speelziek met een fikse dosis zelfspot weten. De aanloop naar de sprong omhoog is verder voorspoedig verlopen. Jodan Boys (0-2 en 2-1) en herkanser Eemdijk (2-0 en 1-2) moesten buigen voor Sparta Nijkerk. Volendam kwam in de finaleronde door twee 'makkelijke' overwinningen op herkanser SJC (0-3 en 5-2).

 

Gerry Schilder (links) en Henny Schilder houden Adriaan Kruisheer in toom.

 

De Volendammers krijgen in een thuiswedstrijd nog alle kans het allemaal hun kant op te buigen. Over de precieze plek en het aanvangstijdstip zal de komende dagen nog wel even gesteggeld worden. Het hoofdveld van de amateuraccommodatie van Volendam is in de revisie gegaan en het alternatief veld twee is feitelijk een finale onwaardig. En het aanvangstijdstip komende zaterdag is naar verluidt opgeschoven van half drie 's middags naar vier uur, maar dat is gebeurd zonder daarover in overleg te treden met Sparta Nijkerk. Van communiceren zeggen kenners dat het een vak is.

 

Houd tot op het laatst de diverse voetbalsites maar in de gaten, is de boodschap aan belangstellende toeschouwers. De afsluitende finale zal immers een bezoekje waard zijn. Sparta Nijkerk en Volendam zijn twee voetballende ploegen. Dat lieten ze bijna ten overvloede nog maar eens zien. Niet voor niets maakte Volendam in de reguliere competitie 84 doelpunten. Die kwamen uiteraard niet zo maar uit een hoge boom vallen. Waarom de ploeg van Sander Middelbeek dan toch geen kampioen is geworden, is wel een beetje een raadsel. Bij het ingaan van de winterstop stonden de Volendammers een straatlengte voor op hun concurrenten. Inktzwarte uitslagen voor Volendam (onder meer een 3-1 nederlaag tegen Nootdorp, uiteindelijk degradant) in de tweede helft van het seizoen zorgden ervoor dat Ter Leede toch met de hoofdprijs aan de haal ging, maar vriend en vijand waren het erover eens dat Volendam het meest fruitige voetbal speelde van de Hoofdklasse A.

 

Ook op de Ebbenhorst, goed gevuld met zo'n 1200 toeschouwers, was Volendam in de eerste helft de vlotst spelende ploeg. Niels Springer fungeerde als puntspeler met daarachter mannen die kwamen. Jeffrey Veerman en Wessel Stuyt over de flanken en Harry Zwarthoed en Nick Tol over de as. In minuten balbezit won Sparta Nijkerk het wel van Volendam, maar de opbouw verliep traag trager traagst en de thuisclub opereerde bijna plichtmatig, waar gedrevenheid (er staat een prijs aan de finish) op zijn plaats was geweest. "We oogden niet fris", gaf Speelziek na afloop volmondig toe. "We bleven ook maar doorcombineren."

 

Bryan Burgerhout versnelt, Stef Schokker moet mee.

 

Volendam was veel directer in zijn aanpak en had halverwege de eerste helft op voorsprong kunnen/moeten staan. Op een meter of drie van het doel kreeg Zwarthoed een open kopkans (assist Nick Tol), maar liet doelman Manuel Hoogewoning toch nog redden. De 0-1 kwam er vier minuten voor rust toch via een machtig afstandsschot van Nick Tol die van een meter of dertig de bal in de kruising joeg. De treffer viel letterlijk uit de lucht maar paste inhoudelijk wel bij het spelbeeld met een veel gevaarlijker Volendam. Zwarthoed liet dat op slag van rust nog een keer zien met een doelpoging die eindigde op de lat.

 

Tijd voor ingrijpen bij Sparta Nijkerk. Frank Heus, niet of nauwelijks gezien voor rust, bleef achter in de kleedkamer en in zijn plaats kwam Jesse Buitehuis, oftewel een statische aanvaller ingeruild voor een veel beweeglijker type. Of het alleen daardoor kwam, viel niet te bewijzen. Het zal een samenkomst van factoren geweest zijn. Met meer verassing in het spel en toch ook een tikkie meer strijdlust pakten de Spartanen de draad op en was er snel de oogst van de gelijkmaker. Gilbrano Plet, ook niet open en bloot in beeld gekomen in de eerste helft, was de inleider met een schot dat doelman Binken wel onschadelijk maakte, maar wel een niet meer te missen rebound gunde aan Bryan Burgerhout. "We kwamen beter uit de kleedmaker", keek Speelziek later terug. "Ik heb de jongens niet eens zo veel verweten. Ze moeten altijd maar gas geven. Het was de 57-ste wedstrijd van het seizoen."

 

Jesse Buitenhuis strandt op doelman Sander Binken.

 

De 1-1 inspireerde Sparta Nijkerk. Dat lag er duimendik bovenop. De thuisclub ging op zoek naar meer, dat er voorlopig niet kwam, want de eindpass, de beslissende voorzet was toch ook vaak weer onzuiver. Volendam stak uiteindelijk een handje toe. In de paniek schoot doelman Binken de bal weg, maar trof daarbij wel de arm van Stan Veerman. Scheidsrechter Frank van der Elzen legde de bal op elf meter en met dat buitenkansje wist Justin van Groen wel raad: 2-1. En daarna lag er nog wel meer in het verschiet voor de thuisclub, maar Adriaan Kruisheer strandde oog in oog met Binken, daar beland als gevolg van een foute pass van Nick Tuyp in achterwaartse richting. Daarvoor had Niels Springer een opgelegde kans laten liggen om Volendam weer naast Sparta Nijkerk te zetten. De 2-2 zou op dat moment tegen de verdrukking in zijn geweest, maar het was eens te meer een bewijs dat de Volendammers ook als omschakelploeg gevaarlijk blijven.

 

"Door het uitvallen van Gerry Schilder voor rust moesten we onze speelwijze aanpassen", lichtte Middelbeek na afloop toe. "Die kleine voorin (Wessel Stuyt", red.) deed het goed, maar moest naar achteren. Joey Tol die erin kwam is een heel ander type voetballer. Die wil graag de bal hebben. Maar we hadden kunnen winnen. Aan de 2-1 ging ook een overtreding van Nijkerk vooraf, maar ik ben trots op die gasten. Ik denk dat we komende zaterdag nog fitter zullen zijn. Met Pinksteren is er nogal feest gevierd in Volendam. Daar doen de jongens dan wel aan mee." Het Sparta-kamp kon prima leven met de 2-1 winst. "Bij rust had ik een moord gedaan voor deze uitslag", besloot Speelziek het eerste hoofdstuk in de strijd om promotie.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Arjen Gerritsma