Nieuws

Staphorst moet op zoek naar het onderste uit de kan

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Hoofdklasse
Nacompetitie

 

13 juni 2019

GEMERT - Nog minimaal negentig minuten zijn er te gaan voor Staphorst en Gemert in de strijd om een plek in de Derde divisie. De voorlopige tussenstand is in het voordeel van de Oost-Brabanders, die het eerste duel van de finaleronde afsloten op een 2-1 overwinning. Met geen zinnig woord is er een voorspelling te doen over wie er straks als winnaar over de finish zal stappen. Daarvoor waren de ploegen allebei op hun eigen manier teveel aan elkaar gewaagd.

 

En zo hoort het ook te gaan in zo'n tweeluik. Het steekspel op sportpark Molenbroek stond bol van de spanning en sensationele momenten voor beide doelen. De 1500 toeschouwers hebben zich voltijd kunnen vermaken met wat voetbal tot zo'n aantrekkelijk spelletje maakt. De aftastfase, zo daar al sprake van was, was van ultrakorte duur. Na zeven minuten was de bediener van het scorebord al twee keer in actie geweest. Staphorst opende het bal met de rappe Mike Reuvers die een aanvalsopzet via Pim de Jonge en Rob Mijnheer besloot met een verwoestend schot. Lang had Gemert niet nodig om de schade te herstellen. Rechtsback Jens Leyten drong door tot de achterlijn en de voorzet naar Thijs van Pol was perfect op maat: 1-1.

 

Thijs Gerlofs in de achtervolging op Ralf Kemper.

 

Het was de opmaat naar een pakkende eerste helft waarin Gemert voetbalinhoudelijk de boventoon voerde. Staphorst-supporters met verwachtingen dat de ploeg van hun voorkeur het varkentje wel even zou wassen, moeten al snel tot de ontdekking zijn gekomen dat de situatie binnen de lijnen toch een geheel ander beeld gaf te zien. Staphorst hanteerde een vorm van laissez faire en die houding van laat-het-maar-gebeuren brak de ploeg van Dennis van Toor stevig op. Gemert voetbalde er fris en fruitig op los met veel lopende mensen op het middenveld. Daar leverde Staphorst ook geregeld zomaar de bal in, iets waaraan de jonge Pascal Mulder zich nogal eens schuldig maakte. Op die manier mislukte toch de tactiek om juist meer grip op het middenterrein te krijgen, wat deels was ingegeven door de gedwongen afwezigheid van Martijn Brakke. De clubtopscorer kampt met een forse enkelblessure, opgelopen in het tweede duel met SC Feyenoord. De verwachting is dat 'mister' Staphorst ook de return in de zo cruciale finaleronde als toeschouwer zal beleven.

 

En zo was het dus voor Staphorst plus de in ruime mate aanwezige aanhang billen knijpen. Na ruim een kwartier was de snelheid van Ralf Kemper centrale verdediger Ewald Koster te machtig maar eindigde het schot op de paal. Even later moest doelman René Oosterhof reddend optreden bij een serieuze kans voor Van Pol. Staphorst antwoordde met een situatie waarin Reuvers de bal voor het inleggen leek te hebben, maar keeper Bono Barten toch voor sta-in-de-weg speelde en ook Mijnheer de rebound niet op waarde schatte. Vervolgens was het weer de beurt aan Gemert om gevaar te stichten met een kopbal van Van Pol die rakelings langs de paal vloog, waarop Staphorst vanuit de omschakeling op de proppen kwam met doelpogingen van Mulder en Reuvers.

 

Het voetballende overwicht van Gemert betaalde zich uiteindelijk wel uit. Sander Vereijken verlegde de aanval van rechts naar links vanwaar linksback Erwin van den Broek de bal in de doelmond liet belanden en Kemper met het hoofd toesloeg. Het was al weer de vijfde treffer in de nacompetitie van de 21-jarige aanvaller die een deel van zijn voetbalopleiding genoot bij VVV Venlo/Helmond Sport, maar in 2015 terugkeerde bij de club waar hij als klein jongetje begon. Ter afsluiting van de boeiende eerste helft strandde Reuvers na nog maar eens een ferme ren op keeper Barten en mikte Van Pol aan de andere kant te hoog.

 

Erwin van den Broek zet Ferdi ter Avest onder druk.

 

De ploegen keerden na de pauze terug in dezelfde samenstelling, maar al snel werd helder dat het een heel ander type wedstrijd zou worden dan voor rust. Staphorst dekte een tandje strakker en gooide iets meer fysieke kracht in de persoonlijke duels. Als gevolg daarvan kwam Gemert helemaal niet meer toe aan het frivole spel van de eerste helft. Staphorst kon vanuit een overwicht op het middenterrein op zoek gaan naar de gelijkmaker. Mulder werd in de praktijk een aanvallende middenvelder, een rol die hem aanmerkelijk beter paste dan die van controleur van eerder in de wedstrijd. Staphorst voerde gestaag de druk op en kreeg opnieuw kansen op een doelpunt. Zo zag De Jonge zijn kopbal van de doellijn gehaald door Coen Brouwers, schoot Ferdi ter Avest over en had Reuvers na een uittrap van Oosterhof een lob in de gedachten die in de praktijk mislukte.

 

Gemert moest alle zeilen bijzetten om overeind te blijven en had vier minuten voor tijd alle geluk van de wereld toen Ter Avest de voorzet wel zeer vaardig inschatte maar een half metertje naast mikte. Dat was het laatste wapenfeit van Staphorst, waarna Gemert nog even stevig aandrong op een derde doelpunt dat de return in een gunstiger daglicht zou stellen voor de ploeg van Reinald Boeren. Jasper Lalisang, ingevallen voor Van Pol, zorgde in de hectiek van de slotfase voor toch nog een paar dreigende momenten. Oosterhof moest nog een keer in actie komen om de schade voor Staphorst te beperken. Tot slot kreeg Gemert nog een vrije schop rand zestien. Staphorst-rechtsback Marlon Luchtenberg leek tegen zijn tweede gele kaart aan te lopen, maar het geel bleek bij nader inzien toch op naam van Ewald Koster geschreven te zijn. Het was ook snelschrijven zo tegen het einde van de wedstrijd. Vanaf minuut 84 gingen er maar liefst nog vijf spelers op de bon bij scheidsrechter Eric Thijs. Daarmee kwam het totaal op acht gele kaarten, keurig verdeeld over beide ploegen. Vereijken bleek overigens geen vrijeschoppenspecialist. Zijn schot ging hoog over.

 

Beide kampen kwamen na afloop tot de conclusie dat het perspectief op een plek in de Derde divisie nog kaarsrecht overeind stond. Om te slagen zal Staphorst wel op zoek moeten naar het onderste uit de kan. Die zoektocht begon al in Gemert en moet een vervolg krijgen op de eigen Noorderslag. Daar wordt het zonder twijfel druk langs de lijn. Gemert kan dankzij een sponsoractie supporters een gratis bustocht aanbieden. Alleen aanmelden voor de bustrip is nodig om de eigen ploeg te kunnen ondersteunen.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures