Nieuws

Missie Sparta Nijkerk toch nog volbracht

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Hoofdklasse
Nacompetitie

 

16 juni 2019

VOLENDAM - Sparta Nijkerk is gepromoveerd naar de Derde divisie. Beide wedstrijden tegen Volendam werden gewonnen. Na de 2-1 winst op de eigen Ebbenhorst werd het in de return 1-3 voor de Nijkerkers die daardoor de opstap naar een klasse hoger maakten.

 

De wedstrijd had wel een bijzonder karakter. Plaats van handeling was het tweede veld van Volendam, omdat het hoofdveld aan renovatie toe was. Dat had nogal wat organisatorische consequenties, want op het bijveld ontbrak een scorebord, was er geen zit- en staantribune aanwezig, waardoor de ongeveer 1800 toeschouwers genoegen moesten nemen met een staanplaats langs de lijn. Spelers van beide partijen werden vanwege veiligheidsoverwegingen via een omweg naar het veld geleid. Het bestuur van Volendam wilde ten koste van alles met deze voorzorgsmaatregelen incidenten voorkomen.

 

Vooraf bleek de sfeer al gespannen. Zo weigerde het bestuur van Sparta Nijkerk het fraaie bestuurshome van gastheer Volendam te betreden. Aanleiding daarvoor was dat bepaalde uitlatingen via de media in het verkeerde keelgat waren geschoten bij het Nijkerkse bestuur. Een lege bestuurskamer was het gevolg en dat zette ook de verhoudingen tussen spelers op scherp. Uiteindelijk bleef alles wel ruimschoots binnen de perken en verliep de wedstrijd vlekkeloos in een goede sfeer, op een rode en vier gebruikelijke gele kaarten na.

 

Gilbrano Plet zet Sparta Nijkerk op een 1-2 voorsprong.

 

Even na half drie kon scheidsrechter Marcel Roeleveld het startsein geven voor een wedstrijd waarin Sparta Nijkerk de betere vorm etaleerde en Volendam dat duidelijk zijn dag niet had. Volendam ging goed van start, zette Sparta Nijkerk de eerste twintig minuten onder druk en kreeg ook wat kansen. Het vizier stond duidelijk gericht op de boomlange spits Niels Springer en Joey Tol. Dit leverde wat mogelijkheden op die weinig opleverden. Schoten vlogen net over of naast en ook de uitblinkende uitblinker keeper Manuel Hoogewoning kon steeds ingrijpen. Gaandeweg werd Sparta Nijkerk sterker, waardoor Volendam steeds verder op eigen helft werd terug gedrongen. Maar de Volendammers openden de score na een schitterende aanval, op links ingeleid door Niels Springer en afegaamkt door Joey Tol die doelman Hoogewoning met een strak laag schot wist te passeren: 1-0.

 

Zou het dan toch gaan gebeuren dat Volendam deze middag twee of meerdere goals zou gaan maken ? Nee dus. De ploeg miste de scherpte om afstand te nemen van Sparta Nijkerk dat zich krachtig herstelde. Coach Sander Middelbeek wist wel waar het aan schortte: "In dit soort wedstrijden heb je iets extra's nodig wat wij vandaag niet konden brengen. Ik vond dat wij de eerste wedstrijd dan ook veel beter speelden. We hadden duidelijk onze dag niet. Ondanks dat we toch wel kansen kregen, ontbrak het beetje geluk dat je nodig hebt om te scoren. Wij hadden ook niet voldoende antwoord op de supersnelle counters van Sparta die ons in de problemen brachten. In de eerste helft ging het nog wel en voetbalden we goed mee. In de tweede helft was het allemaal veel minder."

 

Jesse Buitenhuis is er op snelheid langs.

 

De spitsen Gilbrano Plet en Jesse Buitenhuis waren een plaag voor de Volendam defensie die alle zeilen moesten bijzetten om erger te voorkomen. Aan de andere kant had vooral Niels Springer het verschrikkelijk moeilijk tegen Janic Makizodila die weinig ruimte weggaf aan de Volendam-spits. Het kon niet uitblijven of de gelijkmaker zou vroeg of laat vallen wat na ruim een half spelen ook gebeurde. Een schitterend opgezette aanval die over verschillende schijven liep, bracht de bal bij Plet die de bal loepzuiver en snoeihard in de verste hoek knalde, onhoudbaar voor keeper Sander Binken: 1-1.

 

Coach Eric Speelziek was laaiend enthousiast over de mooie treffer. "Die was fraai, ook omdat er een zeer mooie combinatie aan vooraf ging. Dit was genieten.'' Het was een typisch goal voor een ploeg die altijd wil maar ook kan voetballen. De Nijkekers voerden attractieve counters uit met veel mogelijkheden om een duidelijke uitslag neer te zetten. Al na vijf minuten in de tweede helft lad de bal voor de tweede keer achter Binken. Buitenhuis pikte de lange bal op, liet op snelheid Eric Veerman zijn hielen zien en liet de 1-2 aantekenen.

 

De buit was binnen voor Nijkerk, zo leek het. Volendam kon niet anders dan alles of niets gaan spelen. Aanval na aanval rolde op het doel van Sparta Nijkerk af, maar succes bleef uit. Joey Tol, Niels Springer en Harry Zwarthoed, kregen mogelijkheden, maar de bal wilde er maar niet in. Steeds was het keeper Hoogewoning die in de weg stond. Volendam beukte op de deur van Sparta Nijkerk, maar er was geen doorkomen aan. Centrale verdediger Makizodila groeide uit tot een rots in de branding. Volendam raakte nog verder van huis toen Stef Schokkker de handrem gebruikte en na zijn tweede gele kaart kon vertrekken.

 

Eind goed, al goed voor Sparta Nijkerk.

 

Met nog enkele minuten te spelen viel het doek definitief over Volendam. Na een wederom op tempo uitgevoerde tegenstoot ramde Adriaan Kruisheer de bal hoog en snoeihard in de verste bovenhoek: 1-3. En toen kon Sparta Nijkerk beginnen met het feest, dat op de laatste reguliere speeldag al gevierd had moeten worden. In Assen moesten Speelziek c.s. echter aan ACV een 1-1 gelijk spel toestaan, wat de Excelsior '31 de kans bood met de titel te gaan strijken.

 

"Dit is gewoon fantastisch wat wij vandaag tot stand hebben gebracht", reageerde voorzitter Johan Evers. "Veel mensen hebben hieraan meegewerkt. Daar ben ik heel erg trots op. De club was hier hard aan toe. Het is een mooi resultaat van jaren heel hard werken. We gaan spelen in een afdeling met veel mooie clubs uit de omgeving. Daar zullen veel mensen op af komen. We hebben zes zeges op rij geboekt in de nacompetitie en zijn in totaal zeventien keer ongeslagen gebleven. De club hunkerde naar dit succes. Ik ben erg blij dat onze missie is geslaagd."

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Arjen Gerritsma