Nieuws

Staphorst strandt weer voor de deur

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Hoofdklasse

 

16 juni 2019

STAPHORST - Op 15 juni 2019 viel er onder het motto voor elk wat wils van alles te beleven in Staphorst. In het lokale museum vond de jaarlijkse Stipwerkdag plaats, waar vakmensen (vrouwen en mannen) hun creaties exposeerden en ook lieten zien hoe met de hand de traditionele versiering van allerhande materialen in zijn werk gaat. Verder konden liefhebbers van inlineskaten hun hart ophalen aan het NK marathon skeeleren, maar hoogtepunt wellicht was de voetbalwedstrijd tussen Staphorst en Gemert, met als inzet een plek in de Derde divisie.

 

Het sportpark Noorderslag liep vol met ruw geschat zo'n 2000 belangstellenden. De meesten van hen waren herkenbaar aan het geel-blauw van de thuisclub, maar ook het zwart-wit van de bezoekers was zichtbaar en later ook steeds luider aanwezig. Gemert stapte uiteindelijk van het veld met een 1-2 overwinning. Opgeteld bij de uitslag van de heenwedstrijd kwamen de Oost-Brabanders uit op 4-2 in hun voordeel.

 

Mark Schra houdt Ralf Kemper in bedwang.

 

Conclusie, Staphorst strandde voor de deur en dat was niet voor het eerst. In 2007 promoveerde Staphorst (via de nacompetitie) van de eerste klasse naar de hoofdklasse en sindsdien deed de club in totaal zes keer een gooi naar een plek in de topklasse, die later Derde divisie ging heten. Tussendoor wist Staphorst zich ook twee keer te redden via de play-offs en was daarin wel succesvol. Dit in tegenstelling tot een stap omhoog. In 2011 was CSV Apeldoorn (2-0 en 0-2) in de halve finale te sterk, in 2013 sneuvelde Staphorst al in de voorronde, maar in 2014 was opnieuw de halve finale (SteDoCo, 3-2 en 2-2) het eindstation. De opstappogingen naar de Derde divisie werden een herhaling van zetten. In 2016 was FC Lisse (1-0 en 6-1) een maatje te groot, waarna een jaar later het erom spande tegen Ter Leede (2-0 winst, gevolgd door een 3-0 nederlaag). Deze reis zag het er serieus gunstig uit voor Staphorst. SC Feyenoord moest wijken (0-3 en 4-0) en de 2-1 nederlaag in Gemert bood wel degelijk perspectief, zeker gezien de manier waarop de ploeg van Dennis van Toor zich in Brabant had gemanifesteerd in de tweede helft.

 

De verwachtingen waren dus zeker hoog in het Staphorster kamp, zeker toen op het wedstrijdformulier de naam van Martijn Brakke kwam te staan als basisspeler. De topscorer van Staphorst was in de thuiswedstrijd tegen SC Feyenoord uitgevallen met een enkelblessure die hem buiten de ploeg hield in Gemert. Ook voor de return was het twijfelachtig of de zwelling op de enkel ter grootte van een ei voldoende geslonken zou zijn om weer fatsoenlijk te kunnen voetballen. Maar Brakke verklaarde zichzelf voldoende fit en dus kon Van Toor terugvallen op wat in zijn ogen de sterkst mogelijke opstelling was, met Brakke in de punt van de aanval en Mike Reuvers en Ferdi ter Avest op de flanken. Rob Mijnheer viel terug naar zijn vertrouwde plek achter de spitsen en Pascal Mulder kwam weer centraal achterin te staan waar Thijs Gerlofs plaats maakte voor de terugkeer van Brakke.

 

Was het een droomstart voor Staphorst? De score openen na een minuut of vijf en daarmee de 2-1 achterstand wegpoetsen zou inderdaad zo mogen heten. En de manier waarop gaf de Staphorster burger nog wat extra moed. Brakke gaf het steekpassje en Ter Avest knalde onhoudbaar raak in de voor hem verst weggelegen bovenhoek. Bijna gebeurde exact hetzelfde als in de heenwedstijd. Daar antwoordde Gemert per kerende post op de snelle openingsgoal van Staphorst. Ook nu weer haalde Gemerts rechtsback Jens Leyten de achterlijn, maar was de voorzet niet besteed aan Ralf Kemper. Net als in Gemert ontwikkelde zich een boeiend steekspel met kansen over en weer. Na een goed kwartier kwam Staphorst goed weg bij een doelpoging van Sander Vereijken, die maar een paar decimeter te hoog gericht was. Even later was Vereijken serieus op weg om alleen voor doelman René Oosterhof te verschijnen, maar trad Marlon Luchtenberg op als reddende engel.

 

Staphorst-doelman René Oosterhof kan met geen mogelijkheid bij de vrije schop van Sander Vereijken, maar zal tot zijn geluk zien dat de bal binnenkant paal weer het veld in ketst.

 

Gemert toonde zich dus helemaal niet zo gevoelig voor snelle tegenslag, maar ontsnapte wel aan een tweede doelpunt van Staphorst, die bij de kopbal van Brakke (op de paal) toch heel dicht bij de realiteit kwam. Ook Reuvers dwong doelman Bono Barten met zijn volley tot een redding. Maar Gemert reageerde ook hier weer op. Vereijken zag zijn vrije schop nog afketsen op de binnenkant van de paal, maar even later was het toch raak voor de Brabanders. Willem den Dekker kreeg alle tijd en ruimte om een voorzet af te geven die Kemper uit een lastige hoek met zijn hoofd wist te verzilveren tot de gelijkmaker. De volgende kansen waren weer voor Staphorst, waarbij die voor Brakke wel een treffer had moeten opleveren, maar van dichtbij plaatste 'mister' Staphorst de bal in handen van de doelman. Ter afsluiting van de boeiende eerste heft was de doelpoging van Reuvers onbesuisd.

 

De tweede helft was van Staphorst-zijde een stuk minder overtuigend. Slordig in balbezit werd de regel en dus ook veel balverlies, waarbij Gemert met de gunstige tussenstand in handen de rust kon bewaren. Staphorst heeft nog wel mogelijkheden gehad om de totaalscore weer in evenwicht te trekken, maar veel viel weg te schrijven onder de noemer 'te vaak net niet'. Ewald Koster was de enige met een megakans, die niet te missen leek. De vrije schop van Martin van 't Ende was op maat, maar Koster kopte de bal recht op keeper Barten af. Valt de 2-1, dan had Staphorst zich wellicht nog over de groeiende vermoeidheid heen kunnen zetten, maar die ging nu steeds zwaarder trekken aan de benen en ook doorwerken in het hoofd.

 

Gemert, met een uitblinkende Vereijken die een contract heeft getekend bij Helmond Sport, wachtte strak georganiseerd en geduldig op de kansen die zouden komen. Staphorst moest immers steeds meer risico nemen. Jasper Lalisang, ingevallen voor de net als in Gemert sterk opererende Thijs van Pol, had zomaar bij zijn eerste balcontact kunnen scoren, maar zag doelman Oosterhof redden. Aan de andere kant was Reuvers nog wel een keer dicht bij de 2-1. Het gekraakte schot belandde op de deklat, maar een gunstige rebound voor Mijnheer bleef uit. Staphorst ging ook nog wel op zoek naar een strafschop maar deed dat te opzichtig om de goed en soepel leidende scheidsrechter Erik ter Brake te verleiden naar de stip te wijzen.

 

Ralf Kemper deelt zijn vreugde over zijn tweede treffer voor Gemert (1-2) met supporters.

 

Een foutje van Mulder was de genadeklap voor Staphorst. De centrale verdediger ging onder een voorzet door en zo'n kans moet je niet willen gunnen aan Kemper, die koel en geconcentreerd zijn zevende treffer liet noteren in de nacompetitie. "In het begin hadden we het lastig", reageerde de matchwinnaar later. "Na het klapje voor rust, konden we Staphorst het spel laten maken. Daar hebben ze moeite mee. Wij hoefden alleen het ritme eruit te halen."

 

"We hebben het denk ik in de tweede helft in Gemert laten liggen", was de conclusie van Staphorst-coach Van Toor over twee wedstrijden. "Gemert speelde teruggetrokken en daar hadden we geen antwoord op. Ze zijn niet beter dan wij, maar maken de kansen die ze krijgen wel af. Dat is het verschil. Brakke kwam een paar keer net niet goed uit bij die kansen. Dat geluk moet je hebben. Ik kan de jongens verder niets verwijten. Ze hebben er keihard voor gewerkt." Voorzitter Benny Miggels uitte zich in soortgelijke bewoordingen. "Gemert kwam niet om te voetballen", vond de preses van Staphorst. "We hebben alles gedaan wat we moesten doen. We hebben een fantastisch seizoen gedraaid, maar je komt net iets tekort in de eindfase." Ja, geen promotie, weer niet. Dat is zo langzamerhand toch een eigen leven gaan lijden in het voetbalminnende deel van Staphorst.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures