Nieuws

Topspits geeft veerkrachtig Sparta Nijkerk moed

Wedstrijdverslag
KNVB-beker

 

18 augustus 2019

NIJKERK - Voor promovendus Sparta Nijkerk vormde de eerste kwalificatieronde voor de KNVB-beker een uitgelezen mogelijkheid om, nog voor het echte werk zou beginnen, ervaring op te doen tegen een derde divisionist. Coach Eric Speelziek, beginnend aan zijn derde seizoen bij de Nijkerkers, toonde zich vooraf beducht voor de kracht van UNA. De Veldhovenaren eindigden immers in de voorgaande jaargang als vijfde in de Derde divisie zondag.
 

Qua resultaat pakte de ultieme test prima uit, want Sparta trok in de eerst saaie maar uiteindelijk toch zeer vermakelijke bekerstrijd met 3-2 aan het langste eind. Tot twee keer toe werkten de Spartanen een achterstand weg, waardoor Speelziek in ieder geval tevreden kon vaststellen dat het met de veerkracht van zijn team wel goed zat. De Sparta-trainer sloot er echter de ogen niet voor dat UNA over negentig minuten gezien evenveel recht op de winst zou hebben gehad. "De gelukkigste won vanmiddag. Ik hield mijn team vooraf en in de rust voor dat we tegenstand als vandaag van UNA vaker gaan meemaken in de Derde divisie. Het was zaak dat wij qua organisatie zo zouden staan dat UNA geen kans zou krijgen de individuele kaliteiten in de omschakeling uit te buiten. In het begin lukte ons dat goed, waardoor het eigenlijk een nogal saaie eerste helft werd. De 0-1 was echter wel het gevolg van even niet goed acteren tegenover een individuele actie."

 

UNA-keeper Jesper Maes kijkt de bal naast zijn doel.

 

Voor wat betreft de saaiheid van het kijkspel was er geen woord verkeerd gezegd aan de analyse van Speelziek. In een botsing van speelstijlen slaagde Sparta er niet in om de aanvallende intenties kracht bij te zetten, vooral omdat het in de combinaties niet vlot verliep op het middenveld en in de spits. Achterin had Sparta echt wel wat staan, in de imponerende gestalten van Janic Makizodila en Momammad al Haydar. Voorin lukte het Jesse Buitenhuis het echter niet om samen met Frank Heus en Maurice de Ruiter tot vloeiend combinatiespel te komen. Gilbrano Plet onttrok zich op links af en toe aan de malaise, maar goede voortzetting bleef steevast uit.

 

Dat de steeds hevigere regenval het kunstgras sneller maakte, deed de amusementswaarde na de hervatting met sprongen vooruit gaan. De aanvallen van UNA zagen er daarbij net als voor rust net iets vloeiender uit dan die van Sparta. Toch was het Sparta dat dankzij niet aflatende werklust langszij wist te komen. Dat het uitgerekend Maurice De Ruiter was die in een scrimmage de bal in het doel frommelde bracht een golfje van euforie teweeg op sportpark De Ebbenhorst. Uiteraard bij de technische staf van Sparta, maar net zozeer bij De Ruiter zelf, zo gaf de aanvaller na afloop aan.

 

Van een kantelpunt in de wedstrijd was echter nog geen sprake, want UNA had binnen enkele minuten een passend antwoord klaar. Linksback Rob Diderik liet zich door Teun Willems opzichtig het bos in sturen, waarna Rob van Boekel met een snoeihard geplaatst schot zijn tweede treffer aantekende. De in plaats van de geblesseerde Manuel Hoogewoning verdienstelijk keepende Thijs Janssen hoefde zich deze treffer net als de eerste zeker niet aan te rekenen.

 

Gilbrano Plet is er langs.

 

Vijf minuten later was Sparta weer helemaal terug in de wedstrijd, dankzij Jesse Buitenhuis die voorbereidend werk van Plet zonder aarzeling doeltreffend afrondde. Het spel golfde inmiddels op en neer en UNA toonde zich nog allerminst verslagen. Het slotakkoord was echter voor Maurice de Ruiter, die met nog zo'n zes minuten te spelen van scheidsrechter Wiersma de kans kreeg om het vonnis vanaf de elfmeterstip te vellen. De Ruiter greep het moment met beide handen aan om te onderstrepen dat juist hij door Sparta Nijkerk is binnengehaald om het scorend vermogen op te krikken. In het voorafgaande seizoen was de effectiviteit met regelmaat de achilleshiel van de oranjehemden gebleken.

 

Wijzend naar De Ruiter was het eerste wat coach Speelziek na afloop zei: "Hij is gelukkig hier." De Ruiter zelf beaamde het volmondig: "Ik was er aan toe, om weer gewoon lekker te voetballen. Vorig seizoen vertrok ik eerst bij DVS '33 om naar de Vogels te gaan. Bij IJsselmeervogels werd ik vervolgens al snel wegens een vervelend akkefietje weggestuurd. Nu heb ik dat allemaal achter me gelaten. Ik spel hier nu met veel plezier en ga er absoluut het beste van maken. Vanmiddag ging het zeker in de eerste helft nog niet zo goed. Een fout van mij luidde de tegentreffer in. Ik wilde het persé goed maken, en dat lukte na rust prima."

Gevraagd naar hoeveel goals de topschutter Sparta dit seizoen wil schenken, kwam er eerst een lach en daarna vol overtuiging: "Een stuk of twintig moet zeker kunnen." Het zal zijn coach als muziek in de oren hebben geklonken. De teller staat inmiddels op twee, in officiële wedstrijden, een begin dat de burger moed geeft. En het vertrouwen dat straks in de competitie de doelpunten komen die er echt toe doen.

 

Maurice de Ruiter moet zich loswurmen van Ritchie Anpong. Strafschop, oordeelt scheidsrechter Wiersma.

 

Speelziek bracht in zijn nabeschouwing onder woorden dat de bekerstrijd hem hoe dan ook een ietsje wijzer had gemaakt over hoe zijn team ervoor staat. "Het samenspel kan beter, dat is duidelijk. En geduldig zijn, dat is ook zoiets. Straks in de Derde divisie hebben wij dat hard nodig. Vandaag zag ik dat het er wel in zit bij ons. Of dit mijn basisteam voor de komende weken is weet ik nog niet exact. Vandaag waren er nog wat jongens licht geblesseerd, waardoor ze geen hele wedstrijd konden spelen. We gaan het zien. Bedoeling is in ieder geval dat wij zoveel mogelijk onze aanvallende instelling laten zien, ook nu we in de Derde divisie zwaardere tegenstanders gaan tegenkomen."

 

Sparta Nijkerk - UNA 3-2 (0-1)

Doelpunten 32. Rob van Boekel 0-1
60. Maurice de Ruiter 1-1
63. Rob van Boekel 1-2
69. Jesse Buitenhuis 2-2
84. Maurice de Ruiter (strafschop) 3-2
Scheidsrechter W. Wiersma
Toeschouwers 450
Sparta Nijkerk Janssen, Al Haydar (77. De Laat), Makizodila, Van Groen (68. Van der Wal), Buitenhuis, Heus (89. Oehlers), Plet, De Ruiter, Diderik, Kruisheer, Groenewoudt
UNA Maes, Scheepers, Anpong (86. Van Herwijnen), Horsten, Tielemans, Jagt, Van Dijk, Rob van Boekel (86. Niek van Boekel), Verhoeven, Van de Gevel, Boogers
Gele kaart Al Haydar, Heus (Sparta Nijkerk), Jagt, Anpong, Van Dijk (UNA)

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Arjen Gerritsma