Nieuws

Zware degradatieregeling amateurs Tweede divisie

Nieuws
Tweede divisie
Derde divisie
Competitie

 

24 augustus 2019

Binnenkort zal de KNVB naar buiten komen met de nieuwe promotie-degradatieregeling voor de Tweede en Derde Divisie, zo meldt Voetbal247, dat zegt inzage gehad te hebben in de stukken. Amateurclubs houd u vast, dit wordt geen aangenaam verhaal.

 

De nummers 17 en 18 van de Tweede Divisie degraderen naar de Derde divisie en de nummers 15 en 16 spelen nacompetitie. Dat is standaard. Maar nu de adder onder het (kunst)gras.  De beloftenteams in de Tweede Divisie -  Jong Sparta en Jong Volendam -  krijgen vrijstelling van nacompetitie als ze minimaal eindigen op de zestiende plek na 34 speelrondes. Mocht Jong ADO of Jong Almere City kampioen worden in de Derde divisie, dan komt één van die twee in de plaats van het laagst eindigende belofteteam in de Tweede divisie. Pakken Jong ADO en Jong Almere City beide de titel, dan volgt tussen de die twee een beslissingswedstrijd voor één plek in de Tweede Divisie.

 

De denktank van de KNVB.
Foto: Ferry Toth

 

Eindigt Jong Sparta of Jong Volendam in de Tweede divisie zeventiende of achttiende, dan hoeft dit geen degradatie te betekenen. Een beloften-elftal degradeert alleen als er in de Derde Divisie een beloftenteam op de tweede, derde of vierde plek eindigt. De kampioenen van de Derde Divisie promoveren automatisch naar de Tweede divisie. Als Jong ADO of Jong Almere kampioen wordt, promoveert ook de nummer twee van de afdeling naar de elite.

 

De twee Derde divisies (zaterdag en zondag) gaan van start met zeventien clubs, dit als gevolg van het wegvallen van Jong FC Groningen (zaterdag) en Jong Vitesse (zondag). De nummers 16 en 17  degraderen naar de hoofdklasse en de ploegen op de plaatsen 14 en 15 spelen play-offs met de periodekampioenen van de hoofdklasse om plekken in Derde divisie. In deze promotie-degradatieregeling ontvangen de amateurclubs wel een herkansing.  Eindigt een beloftenelftal als vijftiende, zestiende of zeventiende, dan degradeert dat team niet naar de hoofdklasse maar naar de nieuw te vormen beloftencompetitie.

 

Conclusie, amateursclubs in de Tweede divisie krijgen in tegenstelling tot afgelopen seizoen een zwaardere kluif om zich te handhaven in de Tweede Divisie, als gevolg van de beschermde status van de Jong BVO's. Een volgende conclusie is dat de Tweede divisie ook in het seizoen 2020-21 uit achttien clubs zal bestaan, met jong BVO's daarbij. Dat staat haaks op de opmerking van Jan Dirk van der Zee die aan het eind van afgelopen seizoen zich liet ontvallen dat wat hem betreft de Tweede en Derde divisie terug zouden gaan naar zestien deelnemers. Het heeft er alles van weg dat beleidsmakers binnen de KNVB de directeur amateurvoetbal links en rechts gepasseerd hebben. Dat geeft te denken.

 

Maar binnenkort (wanneer precies is een vraagteken) komt de KNVB officieel naar buiten met de nieuwe promotie- en degradatieregelingen voor de Tweede en Derde divisie. Vandaag, zaterdag 24 augustus, start de competitie. De combinatie van die twee zaken geeft minstens ook te denken.