Nieuws

Rad van avontuur gaat weer draaien en hoe

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Competitie

 

23 augustus 2019

Komende zaterdag gaat het rad van avontuur in de Tweede en Derde divisie weer draaien en de roostermakers van de KNVB hebben hun best gedaan er gelijk een knaller uit te gooien. Op Nieuw Zuid treden Quick Boys en Noordwijk tegen elkaar in het strijdperk en naar verwachting zal de 'duinpan' uitpuilen van supporters die net als de spelers honger hebben naar de bal.

 

Noordwijk viert zijn tweede kampioenschap op rij.

 

Duels tussen Quick Boys en Noordwijk spreken tot de verbeelding, het is DE klassieker in de bollenstreek. En pikant natuurlijk dat beide clubs elkaar treffen in de Tweede divisie, een trapje hoger dan afgelopen seizoen. Noordwijk pakte in de Derde divisie uiteindelijk overtuigend het kampioenschap met acht punten voorsprong op Quick Boys, maar wist niet te winnen van de aartsrivaal. In Noordwijk werd het 1-1, maar op eigen veld bracht Quick Boys op 20 april van dit jaar met een 2-0 overwinning de spanning toch weer volledig terug in de competitie.

 

Het was de tweede opeenvolgende titel voor coach Kees Zethof en zijn mannen. Maar ook Quick Boys wist aan de straffe hand van Erik Assink te promoveren. OSS 1920 had in de play-offs niet zoveel in te brengen (1-3 en 1-0), maar VVSB, herkanser van de Tweede divisie, gaf serieus tegengas. Na de 1-1 in Noordwijkerhout moest er in Katwijk een verlenging aan te pas komen om een winnaar aan te wijzen. In minuut 106 maakte Dennis Kaars het verschil, waarop Nieuw Zuid uit zijn voegen sprong voor een blauw-wit feest.

 

Quick Boys gepromoveerd naar de Tweede divisie, de stafleden kunnen hun emoties even niet de baas.

 

Quick Boys kende onder de nieuwe coach Edwin Grünholz een stijgende lijn in de resultaten van de oefenperiode, voor wat dat waard is in de eerste wedstrijd om het 'echie'. Zo zal ook Zethof redeneren. De coach, die ook als voetballer ooit uitkwam voor Noordwijk, heeft zich de afgelopen twee seizoenen ondanks alle furore die zijn ploeg maakte laten kennen als een broodnuchter en bescheiden mens.

 

Ook nieuw in de Tweede divisie is ASWH. Altijd Sterker Worden Hendrik-Ido Ambacht deed zijn naam volledig eer aan. De Ambachters eindigden in de eindrangschikking op een bescheiden zevende plaats, maar een sterke eindsprint leverde in de derde periode een tweede plaats op achter Noordwijk dat ook al de eerste periode had gewonnen. Daardoor viel de laatst te verdienen periodetitel toe aan ASWH en daarna ging het op een heel speciale manier helemaal los bij de Ambachters. In het openingsduel van de playoffs was OFC de betere ploeg, maar na negentig minuten stond er een 2-1 eindstand op het scorebord in het voordeel van ASWH. In Oostzaan had de thuisclub al vlot een winnende 2-0 voorsprong te pakken, maar Nick Slotboom maakte in blessuretijd (90+3) de beslissende gelijkmaker (2-2). In de dubbelfinale met FC Lienden, herkanser van de Tweede divisie, liep het nog een graadje doller. ASWH was op eigen veld dominant maar verloor met 0-1 door een zondagsschot van Salim Mansouri. Na de 0-1 ruststand in Lienden bleef het lang ongewis naar welke kant het muntje uiteindelijk zou rollen. Wederom viel de winnende goal voor ASWH in blessuretijd, 90+6 dit keer, toen invaller Sam van de Kreeke een vrije schop verzilverde.

 

ASWH viert zijn promotie naar de Tweede divisie.

 

Coach Cesco Agterberg had het dus weer geflikt, zoals hij bij veel clubs waar hij actief was als trainer succes geboekt had. Niet de beste spelers maar wel een schier onbreekbare teamspirit duidde ook deze reis op de hand van de meester. Agterberg is inmiddels opgevolgd door Rogier Veenstra, betrekkelijk onbekend in het zaterdagamateurvoetbal. Het zal aftasten worden waar de mogelijkheden liggen voor ASWH, waar een fiks aantal spelersmutaties te noteren viel. Eerste tegenstander in de nieuwe omgeving is Spakenburg. Ook daar zoals te doen gebruikelijk weer de nodige wisselingen in de selectie. Ambities zijn er altijd bij de 'blauwen', al komen die niet altijd uit. Vorig seizoen was een plek in de top vijf het doel maar coach John de Wolf zag zijn ploeg na de terugkeer in de Tweede divisie eindigen op een negende plaats.

 

Ter Leede in kampioenschapssferen.

 

Toen Ter Leede op de laatste speeldag van afgelopen seizoen de titel pakte in de hoofdklasse A, zag men in Sassenheim de wens vervuld om weer bollenstreekderby's te kunnen gaan spelen. Jammer natuurlijk dat de streekgenoten Quick Boys en Noordwijk een niveau hoger gingen spelen, maar de driehoek met FC Lisse en VVSB (Noordwijkerhout) is zeker een verbetering ten opzichte van afgelopen seizoen toen er helemaal geen burenonderonsjes op het programma stonden. En dan gelijk in de Derde divisie een competitiestart tegen VVSB is een leuke trekker. Succestrainer Henk Wisman stapte over naar Rijnsburgse Boys en de hoofdverantwoordelijkheid bij Ter Leede ligt dit seizoen in handen van Stefan Roodakkers, overgekomen van het Leidse UVS. Roodakkers moeten eigen jeugd gaan inpassen, nadat een aantal routiniers is vertrokken naar elders. De oefenperiode verliep wisselvallig en de eerste kwalificatieronde voor de KNVB-beker draaide zelfs uit op een domper. Ter Leede miste een sloot aan kansen, kwam vlak voor rust door een overbodige rode kaart (tweede geel) - het mag toch bekend worden verondersteld dat scheidsrechter Marcel Roeleveld niet gediend is van commentaar op zijn leiding - met tien man te staan en zag Fortuna Wormerveer de aansluitende strafschop benutten. Ter Leede liep na rust tevergeefs te hoop om de 1-2 achterstand weg te werken. De zondageersteklasser profiteerde ten volle van de geboden ruimte (1-4).

 

Ook VVSB redde het niet in de aanloopronde van de KNVB-beker. Coach Erik Meijers zag zijn ploeg met 2-4 tegen onder gaan tegen Harkemase Boys. Meijers kreeg vorig jaar oktober de touwtjes in handen bij VVSB met het doel de ploeg uit het slop te halen. VVSB kwam wel van de gehate laatste plaats af maar plek vijftien aan het eind van de rit betekende wel nacompetitie spelen. Hoek was het niet probleem (2-3 en 4-2) en de Noordwijkerhouters hielden tegen Quick Boys nog lang zicht op succes, maar dat was niet voldoende voor handhaving. VVSB kent net als Ter Leede veel nieuwe gezichten in de selectie. De derby is een mooie kans voor revanche het beter te doen dan een week eerder en daarmee gelijk een visitekaartje af te geven.

 

Voetbal op Zaterdag besteedt uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

 

Quick Boys - Noordwijk
ASWH - Spakenburg
Ter Leede - VVSB

 

Foto's: Orange Pictures