Nieuws

Bij ASWH moet organisatie staan als een huis

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

24 augustus 2019

HENDRIK IDO AMBACHT - Opgeheven hoofden waren laat op de zaterdagmiddag troef op sportpark Schildman, althans voor zover het promovendus ASWH betrof. Met 1-1 gelijk spelen tegen grootmacht Spakenburg betekende immers cijfermatig een prima start van het door de Ambachters vorig seizoen zo onverwacht afgedwongen avontuur in de Tweede divisie.

 

De echte reden voor de gepaste trots lag echter in het vertoonde spel. Geen moment lieten de debutanten zich namelijk wegspelen, hooguit waren er aan het eind van beide speelhelften fases waarin de vermoeidheid de thuisclub kwetsbaar maakte. Dat laatste daargelaten was er verder vooral sprake van gelijkwaardigheid.

 

Rogier Veenstra, de nieuwe coach van ASWH, zou zichzelf niet zijn geweest als hij concessies had gedaan aan zijn handelsmerk. Te weten dominant spelen als standaard, tenzij dat door het kaliber van de tegenstand niet kan. In dat geval grijpt de jonge trainer terug op het goed neerzetten van de organisatie. Direct vanaf de aftrap liet zijn team zien dat het gedachtegoed van Veenstra bij hen niet op rotsige bodem was gevallen. Van ontzag voor de grote namen bij de Blauwen was geen sprake. Vanuit de viermansverdediging met het centrale duo Gilmaro van de Werp en de jonge Victor Stenzler werd direct de weg naar voren gezocht. Jesper van den Bosch was er wegens een oude schorsing niet bij op het middenveld, maar dat deed vooralsnog aan de intenties niets af.

 

Sam van de Kreeke neemt de bal aan. Koos Werkman kan slechts toekijken.

 

'Stofzuiger' Lars Bosscha en Nick Slotboom werkten zich als altijd een slag in de rondte, maar voorin bleek de stootkracht van Ismail Yildirim, Sam van de Kreeke en Kenny Anderson ontoereikend. Al had dat natuurlijk ook iets te maken met de puike verdedigers die Spakenburg had staan in de persoon van Barry Beijer en de van HHC Hardenberg overgekomen Koos Werkman. En met het nog niet speelgerechtigd zijn van ASWH-aanwinst Abdelrahim Loukili, overgekomen van DOVO.

 

Halverwege de eerste helft werd duidelijk dat ASWH het in de debuutwedstrijd op het hogere niveau vooral moest hebben van de vluchtheuvel annex basishouding van Veenstra's filosofie: de organisatie die moet staan als een huis. Spakenburg speelde op dat moment namelijk een degelijke partij, waarbij een lichte tempoverhoging de weegschaal onmiskenbaar iets in blauw voordeel deed uitslaan. Het was in die fase dat Spakenburg-nieuweling Roy Castien van grote afstand de bal buiten bereik van doelman Stefan Kok op de lat knalde.

 

Op slag van rust werd zichtbaar dat ASWH naar adem snakte. Tot afgrijzen van Spakenburg-coach John de Wolf deed zijn elftal daar niets mee: "Als je ziet dat ze moe worden, moet je erop klappen. Nou mooi niet dus, het tempo bleef te laag. Daarom hield ik ze in de rust voor dat het tempo absoluut omhoog moest."

 

Koos Werkman (tweede van rechts) heeft gelijk gemaakt voor Spakenburg.

 

De Wolf moet tegen dovemansoren gesproken hebben, want de handelingssnelheid van de Blauwen lag na rust eerder lager dan hoger dan in het eerste bedrijf het geval was. En weer slaagde ASWH er in om volwassen en gelijkwaardig partij te geven. De beloning kwam voor de thuisclub nog net binnen het kwartier, toen Kenny Anderson in een snelle counter de buitenspelval omzeilde en vervolgens Sam van de Kreeke op maat bediende. Diens in de hoek geplaatste schuiver gaf doelman Ter Wielen geen kans om de treffer nog te voorkomen.

 

Spakenburg moest daarna wel komen, maar het was de vraag wie daarbij dan de kar moest trekken. Want niemand aan blauwe zijde sprong er echt uit. De aanvallers Olaf van der Sande en Castien lagen meestentijds aan banden. Everton Pires Tavares liet op het middenveld echt wel zien dat hij een begenadigd voetballer is, maar van hem ging toch te weinig offensieve dreiging uit. Pas met De Wolfs aanvallende wissel in de vorm van Argjend Selimi voor Mike Vreekamp veranderde er iets ten goede voor Spakenburg. Tekenend was dat de gelijkmaker van Koos Werkman voortkwam uit een maar half afgeslagen aanvalsrush van Selimi.

 

"De 1-1 viel eigenlijk net te vroeg voor ons, ik had gehoopt om met de basiself nog iets langer stand te houden," legde Veenstra na afloop uit. Gedoeld werd daarmee op het voor de allerlaatste fase voorziene inbrengen van pinchhitter Lester Pires. Hoe dan ook, de tien minuten waarin Pires nu als stormram mocht acteren gingen niet geruisloos voorbij. Terwijl de overige Ambachters uit pure vermoeidheid tot weinig meer kwamen dan de bal naar voren rossen, beukte Pires zich nog meerdere keren vervaarlijk langs Beijer en consorten. De daarmee zelf afgedwongen scoringskansen verdienden wellicht een beter lot dan rakelings naast te gaan. Maar misschien had ASWH daarmee ook wel teveel gekregen.

 

Ismail Yildirim (rechts) duelleert met Majid Ghaddari.

 

"Gespeeld naar onze mogelijkheden," luidde het compliment van Veenstra aan zijn ploeg. "Er stond een team met uitstraling. Natuurlijk misten we Jesper van den Bosch, maar de mate waarin viel me mee. De jongens coachten elkaar volop, er werd genoeg gezegd. Mijn centrale duo deed het uitstekend. En ons doelpunt kwam voort uit een prachtige omschakeling, dat is hoe ik het wil zien." Over teleurstelling dat de voorsprong niet vastgehouden werd wilde Veenstra niet lang praten: "Op voorhand teken je voor dit resultaat, wetende dat Spakenburg de betere spelers heeft. Mijn assistent Sjoerd van der Waal, die zelf op dit niveau speelde, zei van de week terecht dat de jongens nog wel zes tot acht weken nodig hebben om echt gewend te raken aan het spelniveau van de Tweede divisie. Denk bijvoorbeeld maar aan de sterkere tegenstand en vereiste hogere handelingssnelheid. Dan is het een geweldige prestatie om vandaag al een wedstrijd gelijkwaardig te zijn aan een topteam als Spakenburg."

 

Het contrast met de gemoedstoestand van De Wolf was groot. Bij hem begrijpelijkerwijs geen spoortje van tevredenheid: "Wij hebben gewoon te weinig gedaan. Meegaan in hun tempo, meer deden we niet. Ik kon niet zien dat we echt wilden winnen. Hoe de duels werden aangegaan, hoe we stonden bij spelhervattingen, nee zo dwongen we helemaal niets af. Het vizier hoort bij ons naar voren gericht te zijn, nou dat zag ik alleen bij mijn wissels Selimi en Ghaddari." Gevraagd naar het verschil met de redelijk overtuigend verlopen voorbereiding wees de Spakenburg-trainer op de afwezigheid van de geblesseerde Jordi Bitter en Marlon Versteeg. "Volgende week hoop ik ruimere keuze te hebben. Vandaag was het gewoon te mager om te winnen. Want hoeveel doelrijpe kansen heb je nu voor ons gezien? Absoluut te weinig."

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures

 

ASWH - Spakenburg 1-1 (0-0)

Doelpunten 58. Sam van de Kreeke 1-0, 74. Koos Werkman 1-1
Scheidsrechter S. de Brito Roque
Toeschouwers 800
ASWH Kok, Vooges, Van de Werp, Van de Kreeke (90+2. Braaf), Bosscha, Slotboom (90+3. Van Oeveren), Yildirim, Bijl, Korporaal, Anderson (81. Pires), Stenzler
Spakenburg Ter Wielen, Beekhuis, Beijer, Werkman, Will, Vreekamp (70. Selimi), Castien, Van der Sande, Sterling, Pires Tavares (72. Ghaddari), De Zwart
Gele kaart Ismail Yildirim (ASWH)