Nieuws

Debutantenbal in Katwijk zonder winnaar

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

24 augustus 2019

KATWIJK AAN ZEE - Trots overheerste er bij zowel Quick Boys (via de nacompetitie) als Noordwijk (als kampioen) over de promotie naar de Tweede divisie. Een droom was uitgekomen en nu stond op de eerste speeldag van het seizoen de wedstrijd om het échie' voor de deur.

 

Bij hun debuut waren beide clubs door de KNVB namelijk ook direct aan elkaar gekoppeld. Een heuse bollenstreekkraker als start van het seizoen. Een wedstrijd met een heel lange geschiedenis. Beide ploegen hadden elkaar al 78 keer in competitieverband getroffen, waarbij Noordwijk wat meer aan het langste eind had getrokken. Het werd dit keer een wedstrijd onder tropische temperaturen in de duinpan in Katwijk, die uiteindelijk in een 1-1 gelijkspel zou eindigen.

 

Jesper de Vré (19) heeft raak gekopt voor Quick Boys.

 

Op een goed gevuld en sfeervol sportpark Nieuw Zuid werd het al meteen duidelijk dat deze twee ploegen zich dit seizoen niet snel zullen verschuilen. Het is echter nog te vroeg om nu al een definitief oordeel te vellen over de kracht van deze teams ten opzichte van de andere topploegen in de Tweede divisie. Er ging namelijk ook van alles niet goed. Met name de aanvallers aan beide kanten hadden wat moeite met de juiste snelheid en richting van de bal. Bij Quick Boys kon spits Dennis Kaars zijn verwachtingen niet waarmaken, terwijl de Noordwijkse aanvallers Nick van Staveren en Tjeerd Westdijk zich, in een paar kansrijke posities, niet koelbloedig toonden.

 

De wedstrijd begon met een spannend moment. De supporters van de thuisclub wilden het seizoen openen met vuurwerk vanaf de duin net buiten het complex. Dat vuurwerk stak door de droogte echter het helm van die duin in de brand. Met de nodige moeite en later met hulp van de brandweer kon een kleine ramp worden voorkomen. Typisch een geval van eerst nadenken en dan doen.

 

Quick Boys had vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Van den Elzen de bal en kreeg via Raymond de Waard na zeven minuten een kans die net naast het doel ging. Maar na tien minuten nam Noordwijk het heft over van de thuisploeg. Tot drie keer toe had Van Staveren de trekker kunnen overhalen, maar zelfs recht voor het doel schoot hij de bal over de lat.

 

Mohamad Mahmoed kan de pass van Thomas Reynaars niet meer onderscheppen.

 

In die fase van de wedstrijd was het wachten op een treffer van de bezoekers, maar juist de thuisploeg sloeg in de 34-ste minuut toe. Na een corner van Kaars wist Jesper de Vré boven iedereen uit te toornen en zijn kopbal was onhoudbaar voor doelman Mike van Vliet: 1-0.

Dat was al een prestatie op zich, omdat bij Noordwijk toch een aantal verdedigers staan die zeker een kop groter zijn. Gekeken naar het veldspel misschien niet echt verdiend de voorsprong voor de thuisclub, maar het gaf Quick Boys wel meer vertrouwen.

 

Na de pauze drong Noordwijk aan en weer kreeg Van Staveren een paar mogelijkheden, maar de verdiende treffer leverde het niet op. Toch kwam die gelijkmaker er. In de 53-ste minuut leverde een corner veel verwarring op in het strafschopgebied voor doelman Paul van der Helm. Toen na veel geharrewar de bal uiteindelijk bij Rob Overvliet kwam, was Van der Helm van dichtbij verslagen: 1-1.

 

Noordwijk, waarin nieuwkomer Huib Oversloot (overgekomen van ARC) als rechterverdediger een meer dan goede indruk achterliet, had zijn verdiende gelijkmaker. Oversloot was duidelijk in zijn nopjes met zijn debuut in deze wedstrijd. "Het ging wel lekker. In zo'n wedstrijd wil je toch altijd goed spelen. Alleen na een kwartier in de tweede helft schoot de kramp in mijn kuit en moest de trainer me wisselen. Het is ook wel even wennen in deze Tweede divisie."

 

De gelijkmaker van Noordwijk in wording. Rob Overvliet is de maker.

 

Wie zou in het laatste half uur de langste adem hebben? De hoge temperaturen begonnen hun tol te eisen en beide trainers brachten een aantal wissels aan. Zo kwamen Ivailo Staal, Martin van Eeuwijk en Bert Steltenpool bij de thuisploeg in het veld en zij brachten het 'onsje' meer dan nodig was. Noordwijk kon de bal voorin niet meer vasthouden en zag Quick Boys steeds gevaarlijker richting doel komen. Een paar gevaarlijke kopballen en schoten vonden niet hun beloning. Zo gingen de bezoekers een keer door het oog van de naald toen Kaars en De Waard van dichtbij niet de juiste kracht in hun doelpoging konden leggen. De eerste bollenstreekderby van het seizoen bleef dus steken op een 1-1 gelijkspel.

 

Beide trainers, Edwin Grünholz (Quick Boys) en Kees Zethof (Noordwijk), konden wel leven met dit gelijkspel. Beide waren op hun eigen wijze ook wel tevreden over wat hun team gebracht had. Zowel Grünholz als Zethof hadden echter wel fases in de wedstrijd gezien waarin hun ploeg zo maar de zege had kunnen pakken. Maar ja, een trainer moet zo vroeg in het seizoen altijd wat te wensen hebben.

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures

 

Quick Boys - Noordwijk 1-1 (1-0)

Doelpunten 34. Jesper de Vré 1-0, 53. Rob Overvliet 1-1
Scheidsrechter F.M.L. van den Elzen
Toeschouwers 3500
Quick Boys Van der Helm, Gomez Nieto, Bosman, Tesselaar, Ravensbergen, Ket, Mahmoed, de Vré, De Waard (72. Van Eeuwijk), Kaars (84. Steltenpool), De Kruijs (65. Staal)
Noordwijk Van Vliet, Oversloot (80. Bosma), Overvliet, Rietveld, Smith, Reynaers, Roshanali, Wendt, Van Staveren, Westdijk (80. Waandels), Achefay (80. Le Congé)
Gele kaart Mohamad Mahmoet (Quick Boys), Dylan Rietveld, Thomas Reynaers (Noordwijk)