Nieuws

Excelsior Maassluis hongert naar revanche

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

30 augustus 2019

In voetbal, in alle takken van sport trouwens, heb je winnaars en verliezers. Bij de start van de competitie viel Excelsior Maassluis in de laatstgenoemde categorie. De formatie van Dogan Corneille liet zich door Jong FC Volendam met een 4-1 nederlaag afdrogen. Dat was ver beneden de maat voor een ploeg die afgelopen seizoen in de Tweede divisie als tweede eindigde achter kampioen AFC.

 

Corneille zag zijn team nog wel op voorsprong komen - Daan Blij benutte naar zijn vaste gewoonte een penalty - maar daarna was snel over en uit. En dat terwijl er toch een herkenbaar elftal was opgesteld. Doelman Jean-Paul van Leeuwen, Daan Smith, Sefa Kurt, Sekou Sylla, Stephan Kruithof, Kevin Dercks, de al eerder genoemde Daan Blij en Vincent van den Berg zijn gerenommeerde krachten in die bekende (en fraaie) driekleurenoutfit.

 

8 september 2019: IJsselmeervogels doelman Jaimy Schaap was - nu bijna een jaar geleden - een onneembare vesting voor Excelsior Maassluis. De 'Vogels' wonnen met 0-2.
Foto: Harry Noordhof

 

Het nabespreken van de gang van zaken in het Kras stadion zal zonder twijfel achter de rug zijn. De blik bij Excelsior Maassluis kan op IJsselmeervogels. De 'rooien' vlogen wel soepel uit de startblokken. Jong Sparta gaf nog wel tegengas (snelle openingsgoal en vlak voor rust de gelijkmakende 2-2), maar coach Ted Verdonkschot prees zich na de pauze gelukkig met nieuwkomer Ahmed el Azzouti die met twee doelpunten de eerste driepunter van het seizoen binnensleepte. IJsselmeervogels nestelde zich met een 4-2 score meteen in de bovenste regionen van de ranglijst van de Tweede divisie. De 'tricolores' zullen hongeren naar revanche op zichzelf en kunnen tegelijk breken met de recente onderlinge geschiedenis tussen beide clubs in de 21-ste eeuw. Excelsior Maassluis won in topklasse verband (twee seizoenen) en Tweede divisie (drie jaar) nog nooit van IJsselmeervogels. De laatste overwinning voor Maassluis op de 'Vogels' dateert van 13 november 2004, uitslag 0-1 aan de Westmaat.

 

De Zuid-Hollandse bollenstreek geurt altijd met zijn derby's, maar met de promotie naar de Derde divisie van Sparta Nijkerk is er aan de noordkant van de Veluwe een aantrekkelijk burenrijtje ontstaan in combinatie met VVOG (Harderwijk) en DVS '33 Ermelo. VVOG en Sparta Nijkerk doen de aftrap van de onderlinge 'burenruzies'. Dat zou best wel eens een volle bak kunnen worden op sportpark De Strokel, de thuishaven van VVOG. Aardig gevoetbald bij Harkemase Boys, maar toch met lege handen naar huis na de 2-0 nederlaag. Dat was de conclusie voor de ploeg van Pieter Mulders, bekend van zijn successen bij de Koninklijke HFC en Rijnsburgse Boys. Na een 'sabbatical' pakt Mulders het trainersstokje weer op bij VVOG.

 

Bij Sparta Nijkerk glunderende gezichten na de 3-2 overwinning op Barendrecht, degradant uit de Tweede divisie. Coach Eric Speelziek is echter nuchter genoeg om vast te stellen dat het avontuur op een hoger niveau nog maar net begonnen is. Maar dat alle begin moeilijk is, dat viel achteraf gezien alleszins mee. De aangetrokken spits Maurice de Ruiter heeft zijn waarde al bewezen. De laatste keer dat beide clubs elkaar troffen in de competitie was in het seizoen 2012-13. Sparta Nijkerk was twee keer de sterkste (6-0 en 1-3).

 

Na zes jaar afwezigheid keerde ARC terug in de hoofdklasse. Zonder slag of stoot ging het op 15 juni van dit jaar niet in de beslissende finale met DTS Ede. Na de reguliere speeltijd stond er 2-2 op het scorebord dankzij een late treffer van Jeroen Borsboom, die de Alphenaren alsnog de verlenging in loodste. Daarin kwamen de ploegen uit op 3-3, waarna ARC het meest bedreven bleek in het nemen van strafschoppen. Dat was de club al eens eerder overkomen. Ja overkomen, al was de prestatie er bij die gelegenheid niet minder om. In 2010 eindige ARC als zesde en mocht meedoen in de play-offs om een plek in de nieuwe topklasse. Daarin sneuvelde ARC, maar omdat er nog een extra plek te verdienen was mochten de verliezers nog een extra competitie spelen. Die overleefde ARC wel en in de allesbeslissende finale met Be Quick 1887 kwam er alles aan te pas om de beslissing te forceren, verlengen en ook strafschoppen. De club, die in 1956 en 1998 mee had mogen strijden om het landskampioenschap, beleefde een grootse avond toen Patrick Vermeulen de beslissende strafschop raak schoot (4-2).

 

ARC is gepromoveerd naar de topklasse (19 juni 2010). Jim Blom viert het feestje op zijn manier. 
Foto: Jaap Hoek

 

De promotie van ARC naar de topklasse (de Alphenaren zouden er twee seizoenen bivakkeren) maakte ook de weg vrij voor DTS Ede, dat onder leiding van Eric Speelziek doorschoof naar de hoofdklasse. Speelziek is inmiddels aan zijn tweede seizoen begonnen bij Sparta Nijkerk. En zo is de familie, die zaterdagamateurvoetbal heet, weer via allerlei omwegen aan elkaar geknoopt.

ARC viert zijn rentree in de hoofdklasse A met een thuiswedstrijd tegen Smitshoek. Doelman Aaron Balk, verdediger Derek Prins en middenvelder Maurits Splinter zijn de spelers in de huidige selectie die ook meededen in die gedenkwaardige finale in Hoorn op 19 juni 2010.

 

Klik hier voor de gegevens van de Tweede divisie

Klik hier voor de gegevens van de Derde divisie

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse A

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

 

Excelsior Maassluis - IJsselmeervogels
VVOG - Sparta Nijkerk
ARC - Smitshoek