Nieuws

ARC wil groeien in nieuwe grotere jas

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

1 september 2019

ALPHEN AAN DEN RIJN - Op zaterdag 15 juni jongstleden vierde ARC een hoogtijdag. De Alphense Racing Club trad aan tegen DTS Ede voor de finale om een plek in de hoofdklasse en de mannen van coach Mark Evers slaagden in hun missie. Het ging wel op een manier ARC eigen, langs het randje, wankelend op het scherpst van de snede.

 

Doelman Aäron Balk groeide in de strafschoppenserie, noodzakelijk geworden na 120 minuten voetbal die een 3-3 eindstand had opgeleverd, uit tot held door een elfmetertrap te keren. Mede daardoor maakte ARC na zes jaar afwezigheid zijn rentree in de hoofdklasse. Voor Balk was het een absoluut déja vu. Negen jaar eerder (19 juni 2010) was Balk op soortgelijke manier van gewicht voor ARC. Ook toen hield Balk er goed het oog in door de eerst genomen strafschop in de serie te keren. Die zaterdag groeide uit tot een absoluut hoogtepunt in de clubgeschiedenis, want ten koste van het Groningse Be Quick 1887 veroverde ARC de laatste open plek in de nieuw te vormen topklasse.

 

Lionel Frederik zet zich af tegen Stefano Gonçalves.

 

Het avontuur in de topklasse duurde welgeteld twee jaar. Het beperkte spelersbudget verhinderde een langer verblijf op het toen hoogste amateurniveau. Zelfs de hoofdklasse bleek toen te hoog gegrepen. Na degradatie uit de topklasse in 2012 volgde een jaar later opnieuw een sportieve stap terug. En hoe is het nu gesteld met de club? Op basis van een bescheiden maar gezonde financiële huishouding zoekt ARC weer een weg omhoog. Door eigen jeugd een kans te geven op een plek in de hoofdmacht, budgettair passend aangevuld met voetballers die van elders komen. En terugkeerders niet te vergeten. Balk meldde zich na zijn omzwervingen langs Sportlust '46, FC Breukelen, Woerden en Sparta Nijkerk weer aan in Alphen aan den Rijn. Ook Maurits Splinter daalde neer op het nest waaruit hij is voortgekomen, maar de middenvelder (met specialiteit vrije schoppen) heeft anderhalf jaar getobd met kruisbandellende. Maar die is nu voorbij. Splinter maakte tegen Smitshoek vanaf minuut 68 zijn rentree in de competitie.

 

Splinter (30) behoorde samen met Balk (31) en Derek Prins (28) tot de vermaarde lichting van 2010. Centrale verdediger Prins droeg bijna nooit een ander shirt dan het rood-zwart van ARC. Prins maakte ooit een uitstapje van een jaar naar Voorschoten '97, maar is van start gegaan voor zijn tiende seizoen in het eerste elftal. Aanvaller Stefan den Horder (28) is toe aan zijn achtste jaar op het vlaggenschip. Nog betrekkelijk nieuw (tweedejaars) is Lionel Frederik, met zijn 33 jaar de nestor van de ploeg en een tas aan ervaring, verzameld bij een lange reeks van clubs. Frederik heeft het wel in zich om bij ARC een blikvanger te worden. Helemaal nieuw in de selectie van ARC is de 27-jarige Thom Nouwens, overgekomen van Alphense Boys. Dat type transfer ligt altijd gevoelig. Nouwens was wel meteen belangrijk met een doelpunt (assist Frederik). Daarmee bracht de middenvelder met aanvallende aspiraties de partijen zeven minuten voor de pauze weer op gelijke hoogte.

 

Stefan den Horder standt op Smitshoek-doelman Stef Doedée.

 

Smitshoek opende na een minuut of twintig de score, toen Ray Kroon met een fraaie kapbeweging Prins het bos instuurde en omdat Luuk Samsom niet de vereiste rugdekking gaf, kreeg de linkerspits van Smitshoek ineens een vrij schootsveld. Dat benutte Kroon voor een droge knal in het dak van het doel waarmee hij doelman Balk volstrekt kansloos liet om er nog iets tegen te kunnen ondernemen. De openingsgoal viel in een fase waarin de bezoekende club zich nadrukkelijk manifesteerde. Smitshoek had al eerder de score kunnen openen bij een doelpoging van Jurien Reineta, maar bij die gelegenheid assisteerde Cas Knoester met zijn voetenwerk zijn doelman. "Smitshoek liet ons het spel maken, maar we vergaten door te dekken waardoor zij steeds konden omschakelen", schetste Evers na afloop het spelbeeld waarin Smitshoek zich veel balvaster toonde dan ARC en daardoor ook de meeste dreiging genereerde.

 

De 0-1 was een leermoment voor ARC dat daarna het beeld toch wist te verleggen. Na een hoekschop voor de thuisclub ontsnapte Smitshoek aan de gelijkmaker, die uiteindelijk voor rust toch nog zou vallen. Frederik speelde zich over de rechterflank vrij en bediende de inkomende Nouwens op maat (1-1). Even daarvoor was Frederik over de andere vleugel er vandoor, maar toen verzandde de actie omdat er op dat moment onvoldoende aansluiting was.

 

In de tweede helft hield ARC de tegenstander lange tijd onder druk, zonder tot veel uitgespeelde kansen te komen. Het meest dreigend waren de spelhervattingen waarin ARC zijn kopkracht (Neal Arnoldus en Prins) kon benutten. Maar de doelpogingen misten zuiverheid. Het heeft ook alles te maken met die nieuwe grotere jas die aan de kapstok hangt. Die valt nog ruim om de schouders. ARC wil daarin groeien. "Iemand zei zojuist gefeliciteerd tegen me, maar dat vond ik te ver gaan", blikte Evers terug op de openingswedstrijd van het seizoen. "We deden niet onder voor Smitshoek. Ik wil het publiek vermaken met aanvallend voetbal. Ik ben heel positief gestemd. We missen alleen nog wel wat snelheid in de ploeg."

 

Thom Nouwens is na zijn doelpunt in de armen gevlogen van Lionel Frederik.

 

Pas tegen het einde van de wedstrijd kwam Smitshoek nog een paar keer dreigend opzetten. Balk hield in die fase bij een doelpoging van invaller Alex 'Pucho' Rekondie ARC overeind met het voetje. "Als hij de bal opzij legt, is het een goal", wist Smitshoek-coach Richard Middelkoop. "Maar ja spelers die niet in de basis staan, gaan voor eigen succes." Middelkoop sprak verder van een "klote voorbereiding" voor zijn selectie. Gelukkig spreken ze onder de rook van Rotterdam geen Spaans. "Met alle blessures moesten we allemaal wedstrijden spelen die helemaal niet konden. We hebben ook door alle blessures nog niet volle bak kunnen trainen. Er komt dus nog kwaliteit genoeg aan."

 

Middelkoop doelde daarmee onder meer op Jochem van den Biggelaar en Joey Kleijn. Leroy Resodihardjo, teruggekeerd bij zijn oude club na een uitgebreid avontuur bij Scheveningen, kon wel spelen. "Een uurtje, nu kijken naar de reactie daarop", lichtte Middelkoop toe. "Leroy zal centraal achterin gaan spelen en dan kan Vincent Verbond weer terug naar de linkerflank. Dan staat de defensie wel op zijn plek. Maar Leroy kon nu de andere middenvelders bij hem in de buurt houden. Dat was even belangrijk. Ik heb toch het gevoel overgehouden dat we het alleen maar beter kunnen gaan doen de komende tijd", sloot de coach de openingsmiddag van het seizoen af.

 

ARC - Smitshoek 1-1 (1-1)

Doelpunten 20. Ray Kroon 0-1, 37. Thom Nouwens 1-1
Scheidsrechter S. Spaan
Toeschouwers 250
ARC Balk, Duisterhof, Prins, De Graaf, De Groot, Arnoldus, Samsom, Knoester (68. Splinter), Frederik (75. Ouass), Den Horder (64. Drexhage), Nouwens
Smitshoek Doedée, Gerardus, Van der Kleij, Verbond, Gonçalves, Akkoc, Resodihardjo, (68. Van den Oever), Van Dijk (77. Ballah), Reineta, Deprez, Kroon (83. Rekondie)
Gele kaart Amin Ouass (ARC), Ray Kroon, Rutger van der Kleij (Smitshoek)

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures