Nieuws

VVOG moet op zoek naar het beste team

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

1 september 2019

HARDERWIJK - Doorslaggevende factor in de streekderby tussen VVOG en promovendus Sparta Nijkerk was de mate waarop de teams op elkaar waren ingespeeld. Voor wie de commentaren van de coaches serieus nam, was er aan deze conclusie in ieder geval geen ontkomen mogelijk.

 

Allereerst was daar Sparta-trainer Eric Speelziek die de 3-1 overwinning van de Nijkerkers volledig toeschreef aan de wijze waarop zijn ploeg de voorgenomen strijdwijze had uitgevoerd. "Wij waren er niet mee bezig dat het een derby betrof. De focus lag op de speluitvoering. Ieder deed wat hij moest doen. Veel jongens spelen al langer in dit team en dat zie je beslist terug in het samenspel."

 

In de basis van Speelziek stonden dan ook slechts twee nieuwkomers, namelijk reserve-doelman Thijs Jansen en spits Maurice de Ruiter. Bij VVOG was het op dat punt duidelijk een ander verhaal. Coach Pieter Mulders, zelf na een sabbatical ook deze zomer pas begonnen bij VVOG, had maar liefst vijf nieuwelingen aan de aftrap staan. "Van ingespeeld zijn was er bij ons nog geen sprake, wat op zich niet gek is met zoveel nieuwkomers. Vorige week bij Harkemase Boys liep het beter bij ons, maar Sparta Nijkerk is gewoon een sterkere tegenstander. En daar red je het niet tegen als je niet goed staat, zoals wij in de eerste helft. We begonnen sowieso al te passief, want in de eerste vijf minuten zag ik al minstens drie breedteballen. Daarnaast hadden wij moeite met hun diepgaande lopende spelers."

 

De eerste vijfenveertig minuten gaven inderdaad een tamelijk eenzijdig beeld te zien. Na de aftastende openingsfase kwam Sparta als vanzelf bovendrijven, op basis van vloeiender combinatiespel en sowieso een doelgerichter offensieve aanpak. Het winnen van de meeste duels op het middenveld maakte de suprematie van de Spartanen compleet. Kort nadat een eerste doelpoging van Gilbrano Plet nog als een geslaagde test voor doelman Paul Eppink mocht worden gezien, zette Adriaan Kruisheer uit een sublieme steekpass van Jesse Buitenhuis de gasten op voorsprong. Met nog maar een kwartier gespeeld tekende zich al een donker scenario af voor VVOG, temeer daar de groenwitten nog niet tot ook maar het kleinste offensieve wapenfeitje waren gekomen.

 

Dat de thuisclub acht minuten later op gelijke hoogte kwam, uit notabene een identieke aanvalssituatie, mocht dan ook een volslagen verrassing genoemd worden. Thomas Careman verzorgde de steekpass en Mike Ahrens drukte doeltreffend af. Het bleef vooralsnog bij een eenmalige opleving van de kant van VVOG, want het was tot aan de rust Sparta Nijkerk dat de toon bleef aangeven. Heel veel kansen leverde dat trouwens niet op, al kwam De Ruiter dichtbij met een vlammend schot dat Eppink met moeite keerde.

 

Na rust kreeg het publiek een opener wedstrijd te zien, al bleef Sparta het betere van het spel houden. Bij VVOG viel feitelijk als enige nieuwkomer Randy Onuoha op door zijn gedrevenheid, terwijl voorin andere nieuwkomers als Thomas Careman en Bas Wobbes te statisch bleven om het hun opponenten erg lastig te maken. Toen Sparta-verdediger Mohammad al Haydar maar weer eens zijn fenomenale verre trap in stelling bracht werd het lot voor VVOG bezegeld. Loepzuiver aangespeeld van over een meter of veertig vond Jerry Geurtsen het vrije hoofd van De Ruiter: 1-2. Enkele minuten later liet De Ruiter zich wisselen wegens een bij zijn score opgelopen schouderblessure, waarmee hij de derde Spartaan werd die wegens een blessure begin tweede helft noodzakelijkerwijs het veld ruimde.

 

Fel duel tussen Rihairo Meulens (7) en Mohammed el Haydar (2).
Foto: Joke Huijgen

 

De twee wissels van Pieter Mulders waren wel te beschouwen als een doelgerichte tactische ingreep. "Ik wilde meer beweging voorin,'' klonk het als toelichting op de vervanging van Careman door Rihairo Meulens. Even later greep Mulders de vermoeidheid van verdedigende middenvelder Thomas Vossebelt aan om Tim Muller in de verdediging in te brengen en Randy Onuaha met zijn energie op het middenveld in aanvallende positie neer te zetten. Een omzetting die zichtbaar eindelijk enige dreiging teweeg bracht, maar tegelijk Sparta de kans gaf om in de omschakeling toe te slaan. Bij één van die tegenstoten lukte het invaller Frank Heus om met een weergaloos hakje Adriaan Kruisheer in stelling te brengen voor diens tweede treffer van de middag. De actie kreeg van vriend en vijand waardering, getuige de uitroep van een VVOG-supporter op de tribune: "Als je van voetbal houdt dan applaudiseer je."

 

Het verschil tussen Speelziek en Mulders qua welbevinden was na afloop even logisch als groot. Het maakt nogal wat uit of je na twee wedstrijden zes punten hebt of dat je nog met lege handen staat. Speelziek straalde één en al plezier uit: "Wat onze start me zegt? Dat we op de goede weg zijn. Een bevestiging van dat we met elkaar goed bezig zijn, meer is het niet maar minder ook niet. Want ik vind bevestiging best belangrijk. Verder zag ik vandaag opnieuw dat we er door de wissels niet zwakker op werden, wat dat betreft kan ik gerust stellen dat wij wel achttien of negentien basisspelers hebben. De goede start geeft vertrouwen binnen de groep, maar het belangrijkste voor nu is dat ik zoveel plezier in mijn ploeg zag, het spelplezier droop ervan af."

 

Wat vertrouwen betreft heeft VVOG nog een weg te gaan, stelde Pieter Mulders vast: "De slordigheid moet er uit bij ons, vandaag zag ik absoluut teveel balverlies. Er moet meer durf getoond worden ook. De beweging voorin moet omhoog. Qua team zijn we er duidelijk nog niet uit. De opdracht voor de komende tijd is dat we op zoek moeten naar het best mogelijke team. Dat is niet hetzelfde als de elf beste spelers bij elkaar zetten. Want naast de specifieke kwaliteiten van mijn spelers moeten we het voor succes vooral hebben van goed samenspel. Ik ben een ambitieuze trainer maar ga nu echt niets zeggen over doelstellingen. Dat zou totaal niet reëel zijn, zolang we nog niet tegen alle tegenstanders gespeeld hebben. Het eerste wat nu neergezet moet worden is een op elkaar ingespeeld team."

 

Mulders beantwoordde tijdens de persconferentie de vraag over de consequenties voor de opstelling voor de aanstaande wedstrijd tegen DOVO met: "Daar ga ik hier niets over zeggen." Zonder nog tegengesproken te worden concludeerde de interviewer van dienst vervolgens dat iedere speler de komende tijd voor zijn plekje zal moeten vechten.

 

VVOG - Sparta Nijkerk 1-3 (1-1)

Doelpunten 18. Adriaan Kruisheer 0-1, 26. Mike Ahrens 1-1, 58. Maurice de Ruiter 1-2, 81. Adriaan Kruisheer 1-3
Scheidsrechter F.R. de Winter
Toeschouwers 700
VVOG Eppink, Snijders, Hop, Kluiver, Vossebelt (72. Muller), Careman (66. Meulens), Wobbes, Kersten, Onuoho, Latupeirissa, Ahrens
Sparta Nijkerk Janssen, Al Haydar, Makizodila, Van Groen (46. De Laat), Buitenhuis, Van der Wal, Plet, De Ruiter (66. Heus), Diderik, Kruisheer, Groenewoudt (57. Geurtsen)

 

Tekst: Jakob Kos