Nieuws

Katwijk gaat altijd voor het hoogst haalbare

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

6 september 2019

Na twee speelrondes prijkt Katwijk bovenaan de ranglijst, maximale puntenwinst en bovendien twee keer achterin de nul gehouden. Zie daar een volmaakte start voor de club die altijd voor het hoogst haalbare gaat. Een club met de status van Katwijk zou zichzelf ernstig tekort doen door dat niet op die manier te formuleren. Katwijk hoort traditioneel op voorhand bij de titelkandidaten.

 

Kijk naar de palmares. Zeven keer kampioen van zijn klasse, drie keer (achtereen) in de eerste klasse, tweemaal in de hoofdklasse en in de topklasse en Tweede divisie ieder eenmaal. En passant sleepte het Oranje uit Katwijk ook vier landskampioenschappen naar binnen plus ook nog eens vier algehele landstitels amateurvoetbal, de zogenaamde sterren. Alle titels op het hoogste niveau, op eentje na, die van 2015 in de hoofdklasse. Met dat kampioenschap herstelden de Katwijkers het weeffoutje van het seizoen daarvoor toen ze uit de topklasse degradeerden. De successtory is extra bijzonder door de korte tijdsspanne waarin zich het allemaal heeft voltrokken. Pas in 1991 verscheen Katwijk op het hoogste amateurniveau. In nog geen dertig jaar tijd is Katwijk uitgegroeid tot de absoluut grootste jongen in de bollenstreek.

 

Jan Zoutman.
Foto: Orange Pictures

 

Bijpassend kalm aan het trainersfront was het de afgelopen jaren niet op De Krom. Begin 2018 vertrok Dick Schreuder naar de Verenigde Staten en kwam Jack van den Berg (Barendrecht) als opvolger en trok Katwijk niettemin aan het langste eind in de titelstrijd met Kozakken Boys. In oktober 2018 was daar als donderslag bij heldere hemel het vertrek Van den Berg. Geen klik met de spelersgroep, zo luidde de verklaring. Technisch manager Cees Bruinink nam de honneurs nog even waar voor Jan Zoutman zijn aanstelling kreeg. Wat een seizoen eerder nog wel lukte (titel pakken), daar eindige Katwijk in mei van dit jaar op een vijfde plaats.

 

Dat moet dan de springplank zijn voor dit seizoen. De eerste bewegingen zijn veelbelovend. Zoutman kan putten uit een berg ervaren spelers, de keepers Kieboom en De Vries, de verdedigers Van Dam, Van Noord, Hamdi, Esseboom, de middenvelders Susan, Jongman en Van den Ban en de aanvallers Mengerink, Sanchez Angulo en Bergkamp (RKC Waalwijk). Daarnaast ook een heel contingent mid- en jongtwintigers in de selectie. Weerdenburg (24) en Blokland (25) zijn vaste waarden. En Katwijk weet jong talent aan zich te binden. Zo is Afaker (20, talent van Excelsior Maassluis) zijn eerste seizoen op de Krom begonnen. Laatste aanwinst is Danny van Haaren, 21 jaar oud. De middenvelder zocht naar een plekje in het betaalde voetbal, vond dat niet en ziet Katwijk als een passend alternatief om na Telstar zijn carrière te vervolgen.

 

Katwijk ontvangt GVVV. Coach Niek Oosterlee staat voor twee taken. Het beter doen dan afgelopen seizoen (negende plaats) en ook een verjonging doorvoeren nu de coryfeeën Simon Brouwer, Bart Hulsbos en Roy Terschegget na jaren van trouwe dienst Veenendaal vaarwel hebben gezegd. Ties is de nieuwe aanwinst met ook een tas vol ervaring (ACV, HHC Hardenberg, Spakenburg). Dat wordt herschikken en wennen aan elkaar en dat zal even tijd vergen. De start van de competitie, tegen AFC regerende kampioen Tweede divisie AFC, leverde GVVV een verdienstelijk gelijk spel op. Tegen Rijnsburgse Boys (3-4) liepen de 'blauwen' achter de feiten aan.

 

Plaatje 'oude doos', 28 september 2013, de laatste keer dat Rijnsburgse Boys en Noordwijk elkaar ontmoetten op sportpark Middelmors. Het duel eindigde in 1-1. De verzamelde pers die middag had een unaniem oordeel over het gebodene, een ondermaats kijkspel.

Op de foto: Stefan Mertens (links) de voet dwars gezet door Ivo Rottiné. Mark van den Bogaart is toeschouwer.

Foto: Ron van der Linden

 

De derby tussen Rijnsburgse Boys en Noordwijk is terug van weggeweest. Het is wel zo'n beetje het rustigste burenonderonsje van de bollenstreek. Confrontaties van Rijnsburg met de Katwijkse buren Quick Boys en Katwijk leveren vaak veel meer reuring op. Ontmoetingen met Noordwijk (nette lui) verlopen meestal in gemoedelijker sferen. Maar om eens te variëren op een bekend spreekwoord, een vlam in de pan zit in een klein hoekje. Prestige staat er altijd op het spel tussen buren. Rijnsburgse Boys, onder de nieuwe coach Henk Wisman, is uit de startblokken gevlogen (zes punten). Tillema (drie goals) en Jongeneelen (twee treffers) hebben zich meteen onderscheiden. Noordwijk gaat zonder twijfel proberen voort te borduren op de twee voorgaande glorieseizoenen waarin coach Kees Zethof met zijn ploeg met afstand de titel opeiste. Als nieuwkomer in de Tweede divisie gaf Noordwijk meteen zijn visitekaartje af. Na de 1-1 bij Quick Boys (wie gaat er dit seizoen winnen op Nieuw Zuid?) gaven de Noordwijkers voetballes (4-1) aan de Koninklijke HFC. Dat overkomt de Haarlemmers (vorig seizoen vierde in de eindrangschikking) niet zo vaak.

 

Excelsior '31 viert zijn kampioenschap van de hoofdklasse B.
Foto: Orange Pictures

 

In een zinderende competitie had uiteindelijk Excelsior '31 het laatste woord. Zonder een periodetitel te winnen graaide de ploeg van Peter Wesselink de hoofdprijs letterlijk weg voor de neus van de concurrentie. Sparta Nijkerk en Staphorst eindigden met een punt achterstand op plek twee en drie in de hoofdklasse B. Excelsior '31 dus terug op het niveau waar de club uit Rijssen in 2010 (ook toen kampioen in hoofdklasse) naar toe promoveerde, de nieuwe topklasse. De Rijssenaren maakte vier seizoenen vol op toen het hoogste amateurniveau. Daarna deed de club sportief wel een jas uit met zelfs in 2018 een wel erg bescheiden negende plaats. Maar toen was Wesselink wel al aan het bouwen geslagen, met afgelopen seizoen die mooie apotheose. Afwachten natuurlijk hoe de ploeg zich verder gaat ontwikkelen in de Derde divisie. Wesselink c.s. startten vals tegen ODIN '59 (0-1) maar namen revanche op zich zelf door met 0-2 te gaan winnen bij SteDoCo. De komende tegenstander is VVSB, degradant uit de Tweede Divisie. De ploeg van Erik Meijers leek een week geleden op weg naar zijn eerste overwinning, maar moest aan DOVO toch nog een late gelijkmaker toestaan (2-2).

 

De ontwikkellijnen van Sportlust '46 en Rijsoord lopen opvallend parallel. Sportlust '46 (Woerden) is dit seizoen begonnen aan zijn vijfde jaar in de hoofdklasse. Lang duurden de avonturen op dat niveau meestal niet. Alleen tussen 2011 en 2013 maakte de Woerdenaren twee seizoenen achter elkaar vol in de hoofdklasse. Rijsoord mag zich voor de vierde keer hoofdklasser noemen. De drie voorafgaande keren (2000-01, 2010-11 en 2017-18) waren, vergelijkbaar met Sportlust '46, niet meer dan snuffelstages. Komende zaterdag gaan Sportlust '46 en Rijsoord elkaar besnuffelen in de hoofdklasse A. De formatie van Patrick Loenen kende een spectaculaire start door FC 's-Gravenzande (0-4) te kraken. Rijsoord begon tegen Zwaluwen met een 2-2 gelijk spel, een beetje zure uitslag voor de ploeg van Steef Buys, want de gelijkmaker van de Vlaardingers viel in blessuretijd.

 

Klik hier voor de gegevens van de Tweede divisie

Klik hier voor de gegevens van de Derde divisie

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse A

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

 

Katwijk - GVVV

Rijnsburgse Boys - Noordwijk

Excelsior '31 - VVSB

Sportlust '46 - Rijsoord