Nieuws

Negen Noordwijkers houden stand in Rijnsburg

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

8 september 2019

RIJNSBURG - In de tweede bollenstreekkraker in de Tweede divisie dit seizoen (er volgen er nog zes plus de bekerkraker tussen Quick Boys en Katwijk) stonden op sportpark Middelmors niet direct twee ploegen tegenover die elkaar als buren naar het leven staan. Rijnsburgse Boys en Noordwijk voelen veel sympathie voor elkaar en van een kraker met veel sentimenten, zoals wel verwacht wordt in de wedstrijden met Katwijk en Quick Boys, was dan ook geen sprake.

 

Het werd meer een derby tussen twee ploegen die respect voor elkaar toonden en beide teams durfden en wilden aanvallend voetbal spelen. Er stond natuurlijk in deze wedstrijd wel prestige op het spel en in de beginfase van het seizoen is het lekker om al bovenin mee te draaien. Door de benauwde 0-1 zege heeft debutant Noordwijk nu goede zaken gedaan en moet Rijnsburgse Boys teleurgesteld even een pas op de plaats maken.

 

Raies Roshanali (links) heeft Noordwijk op een 0-1 voorsprong gezet en viert dat samen met Tjeerd Westdijk (11).

 

Op 28 september 2013 (uitslag 1-1) was Noordwijk de laatste keer op bezoek geweest in Rijnsburg en menig supporter in Rijnsburg keek dan ook uit naar het weerzien met 'Noortuk'. Die supporters zagen echter hoe hun thuisploeg maar geen grip kon krijgen op de felheid van de bezoekers. Met name het middenveld van Noordwijk veroverde constant de tweede bal en liet daardoor de thuisploeg maar steeds achter zich aanlopen. Coach Henk Wisman was na afloop ook niet te spreken over de inzet van zijn team. "We zijn gewoon niet met de juiste instelling aan de wedstrijd begonnen. We lieten ons op alle fronten aftroeven en dat mag toch niet in zo'n derby. In de tweede helft deden we dat beter. Het werd toen wel een vechtwedstrijd waarin we kansen kregen, maar het geluk ontbrak."

 

De bezoekers kregen in de 17-de minuut een geweldige steun in de rug. Nadat Emiel Wendt vanaf de linkerkant een aanval kon opzetten, kwam de bal via Nick van Staveren bij de vrijstaande Raies Roshanali en die wist doelman Bradly van der Meer te passeren: 0-1. Het matige verdedigen van Rijnsburg werd genadeloos afgestraft. Deze treffer bracht veel vertrouwen bij Noordwijk en de thuisploeg kwam nog niet in de buurt van Mike van Vliet, de doelman die in het verdere verloop van de wedstrijd een belangrijke rol voor zijn ploeg zou vervullen.

 

Edo Knol zet (te) hoog in tegen Sabir Achefay.

 

Na de pauze voerde de thuisploeg het tempo op en moest Noordwijk iets verder terug in de verdediging. Maar juist dan is de ploeg van coach Kees Zethof het gevaarlijkst met uitvallen, waarin aanvoerder Wendt met zijn lengte een belangrijke rol speelt. Nadat een indraaiende inzet van Jeffrey Jongeneelen net geen doel trof, wat scheelde het, werd het duel in het laatste half uur meer een 'vechtwedstrijd' waarin beide ploegen een maximum aan inzet toonden, maar waar van goed voetbal geen sprake meer was. Zo moesten de beide aanvoerders Thomas Bakker en Wendt na een botsing met hun hoofd lang behandeld worden. Bij Wendt werd zelfs een tulband aangelegd. Het deerde beide spelers niet, want zij gingen verder voor in de strijd. Kansen kwamen er in deze fase van de wedstrijd wel, maar de aanvallers waren steeds te besluiteloos of te onnauwkeurig bij het aanspelen van in kansrijke positie staande medespelers.

 

Noordwijk bleef met de behendige Sabir Achefay gevaarlijk en bij de thuisclub had Wisman met het inbrengen van Marc Magan en Dani van der Moot (pas net overgekomen van Volendam) voor de nodige impulsen gezorgd. Dat zorgde wel voor een veldoverwicht, maar de komst van de boomlange Carlos Opoku had misschien wel de gouden wissel kunnen zijn. Koud in het veld kopte Opoku de bal, na een corner, richting verste hoek, maar doelman Van Vliet wist de bal met een katachtige actie uit die hoek te tikken. In die fase was Noordwijk al met negen spelers komen te staan. Tjeerd Westdijk kreeg bij een opstootje twee gele kaarten in een korte tijd en niet veel later moest ook Guy Smith met zijn tweede gele kaart van het veld. Die tweede gele kaart was wel erg vervelend gegeven door de zeker niet sterk leidende scheidsrechter Dröge. Smith leek te gaan ingooien, maar besloot dat toch te laten doen door een andere speler. Tijdrekken gaf Dröge als reden voor die tweede gele kaart. Wat vergezocht vonden velen op de tribune.

 

Scheidsrechter haalt de rode kaart tevoorschijn voor Tjeerd Westdijk (11).


Acht minuten blessuretijd kwamen erbij en in die minuten kon doelman Van Vliet nog twee keer zijn klasse tonen. Zo stond hij zijn mannetje bij inzetten van Van der Moot en Magan in de allerlaatste fase. "Ik ben blij dat ik voor het team zo belangrijk kon zijn. Het was in de slotminuten ook wel heel druk voor mijn neus, maar als je dan zulke reddingen kan maken dan geeft dat veel voldoening," klonk het uit de mond van de Noordwijkse uitblinker. Zijn coach had ook dezelfde mening over zijn doelman. Zethof was er zich terdege van bewust dat inzet het grootste wapen was geweest in deze wedstrijd. "Dat hoort er toch ook bij. We hebben een ploeg die goed voetbal kan spelen, maar die ook er alles aan wil doen om de punten binnen te halen. Daar hoort ook werk- of vechtvoetbal bij."

 

Rijnsburgse Boys - Noordwijk 0-1 (0-1)

Doelpunten 17. Raïes Roshanali 0-1
Scheidsrechter S. Dröge
Toeschouwers 1350
Rijnsburgse Boys Van der Meer, Koomen, Zeijlmans, Bakker, Strooker, Ros (87. Opoku), Spruijt, Knol (65. Van der Moot), Jongeneelen, Tillema, Van Dongen (65. Magan)
Noordwijk Van Vliet, Oversloot, Overvliet, Rietveld, Smith, Roshanali (89. Le Congé), Reynaers (90. Van der Neut), Wendt, Van Staveren, Westdijk, Achefay (87. Bosma).
Gele kaart Edo Knol, Bram Ros, Thomas Bakker, Bradley van der Meer (Rijnsburgse Boys)
Rode kaart Tjeerd Westdijk (2x geel), Guy Smith (2x geel) (Noordwijk)

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures