Nieuws

GVVV geeft te makkelijk goals weg

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

8 september 2019

KATWIJK - Na twee overwinningen en nog geen doelpunt tegen waren de verwachtingen bij koploper Katwijk voor het duel met GVVV hoog gespannen. Maar het pakte allemaal anders uit. Niks geen overwinning maar een bittere teleurstelling was het eindresultaat. De oorzaak was dat de formatie van coach Niek Oosterlee uitstekend op dreef was in een voor het publiek aantrekkelijke wedstrijd op sportpark De Krom en uiteindelijk won met 2-3.

 

En daar viel gezien het totale spelbeeld niets op af te dingen. Op alle fronten was GVVV gelijkwaardig aan zo niet beter dan Katwijk, dat in de eerste helft nauwelijks aan de bak kwam en nauwelijks kon imponeren.

 

Steven Sanchez Angulo probeert aan te haken bij Danny de Leeuw.

 

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Gansner werd al snel duidelijk dat beide formaties voor de overwinning gingen. Katwijk ging meteen vol gas in de aanval en zette veel druk naar voren waar de defensie van GVVV even aan moest wennen. Eenmaal gewend wat de bedoelingen van de thuisclub waren, zorgde GVVV ervoor niet teveel schade op te lopen. Al moest keeper Johan Jansen in de elfde minuut vol gestrekt om een kanonskogel van Marouane Afaker uit zijn doel te ranselen. Nog geen paar minuten later moest Tom Oostinjen namens GVVV aan de noodrem trekken wat hem geel opleverde.

 

Beide partijen gingen gelijk op en gaandeweg werd het duidelijk waar het vooral bij de thuisclub aan schortte. Coach Jan Zoutman daarover: "Niet alleen de eindpass was slecht. Ik heb ook veel teveel andere fouten gezien. In de opbouw ging het mis, het tempo waarin wij speelden was te laag, de aannames klopten niet, de uitvoering was te statisch. Voor een slechte uitvoering daarvan word je afgestraft", gaf Zoutman teleurgesteld te kennen.

 

Na een kwartier spelen kreeg Katwijk de rekening gepresenteerd. Op links stond Danny de Leeuw helemaal vrij die vervolgens het strafschopgebied opzocht. Tegen zijn diagonale inzet had keeper Ricardo Kieboom geen schijn van kans: 0-1. Een fraaie treffer waar het niet al te taltrijke publiek de handen voor op elkaar bracht. Enkele minuten later behoedde Bennie van Noord Katwijk voor een grotere achterstand door een dreigende inzet voor de voeten van de aanstormende Berry Powel weg te koppen. Door verkeerde keuzes en voorspelbaar voetbal kreeg Katwijk nauwelijks kansen.

 

Berry Powel zet GVVV op een 0-2 voorsprong.

 

In de 35-ste minuut sloeg GVVV weer toe. Keeper Ricardo Kieboom kreeg een bal vanaf rechts niet goed onder controle, waarop Powel voor de 0-2 kon zorgen. Katwijk bleef slordig, verzuimde gebruik te maken van de vrije ruimtes, maar in de extra speeltijd lukte het alsnog om de aansluitingstreffer op het scorebord te krijgen via Marciano Mengerink die een fout achterin bij GVVV afstrafte (1-2). Een treffer die bij Oosterlee verbijstering opriep: "Een onnodige treffer, omdat twee spelers niet wisten wat ze moesten doen bij die spelsituatie. Je geeft zomaar een doelpunt weg en dan ontstaat er een opstootje wat ook helemaal niet nodig was. Ik heb niet precies gezien wat er gebeurde. Gelukkig viel het allemaal erg mee."

 

De tweede helft was nog maar twee minuten oud, toen heel GVVV stijf van schrik de gelijkmaker op de rekening kreeg bijgeschreven. Taoufik Adnane ging in balbezit voor het doel lopen pielen. Mike van den Ban had de misvatting snel door en profiteerde van het geknoei door de bal kansloos achter keeper Jansen te kegelen: 2-2. Ook weer zo'n treffer die Oosterlee verbaasde. "Tja, we hebben heel veel scorend vermogen en dan geef je zomaar nog een goal weg. Eigenlijk geen eens uit een aanval van Katwijk en kan je weer opnieuw beginnen. Zo iets mag niet gebeuren. Ik heb dit weer opnieuw tijdens de bespreking verteld. En toch gebeurt het."

 

Naar het einde toe werd de strijd pittiger, met duels op het randje van het toelaatbare. De arbitrage liet daarbij wel wat te wensen over. Echt uit de hand liep het niet, al moest Oostinjen na zijn tweede gele kaart wel vertrekken. Maar de wedstrijd bleef het aankijken waard. Door spectaculaire momenten kreeg de strijd zelfs iets van een thriller, waarin beide teams tot het uiterste gingen voor de volle winst.

 

Marciano Mengerink (links) stuit op Wesley Goeman.

 

Na ruim een uur spelen ging het wisselkantoor bij beide teams open maar doorgaans hebben wisselingen niet veel effect. Bij Katwijk zorgde een verkeerde terugspeelbal voor het nodige gevaar en aan beide kanten werden kansen verprutst die een beter lot hadden verdiend. Tot aan de 69-ste minuut toen Powel na een fout van doelman Kieboom een kans kreeg aangeboden die niet gemist kon worden: 2-3. Oosterlee besloot meteen om zijn goalgetter te wisselen.

 

Voor één van de betere spelers bij GVVV Mart de Jong een begrijpelijke beslissing: "We waren gebrand om deze pot te winnen. Als je dan op voorsprong komt en met tien spelers door moet, mag je niet teveel kansen meer weggeven. In de eerste helft speelden we gewoon goed, maar daarna was het vaak ook tegenhouden. Ik vond het een prima wedstrijd voor het publiek ondanks dat er veel dingen mis gingen. Alles bij elkaar is het een zwaar bevochten overwinning."

 

Katwijk - GVVV 2-3 (1-2)

Doelpunten 15. Danny de Leeuw 0-1, 35. Berry Powel 0-2, 45+2. Marciano Mengerink 1-2, 47. Mike van den Ban 2-2, 69. Berry Powel 2-3
Scheidsrechter R.J.A. Gansner
Toeschouwers 800
Katwijk Kieboom, Sinteur, Van der Meer, Van Noord, Van Weerdenburg, Van den Ban (75. Robinson), Jongman, Sanchez Angulo (71. Bergkamp), Hilterman (63.Van Haaren),Mengerink, Afaker
GVVV Jansen, Fini, Den Hartog, Oostinjen, Adnane, De Jong, Goeman, De Leeuw, Mulder (70. Van Nieuwkerk), Powel (70. De Graaf/83. Potjes), Ties
Gele kaart Mike van den Ban, Marouane Afaker, Roland Bergkamp (Katwijk), Wilco den Hartog, Johan Jansen (GVVV)
Rode kaart Tom Oostinjen (2x geel) (GVVV)

 

Tekst: Freek Louis

Foto's: Orange Pictures